Summer Sock-a-Long Week 3

Summer Sock-a-Long Week 3

Scheepjes Summer Sock-a-Long Week 3

How are you finding the Scheepjes Summer Sock-a-Long so far? I am thoroughly enjoying it, especially now I’m seeing more and more participants sharing their pictures on Instagram with #ScheepjesSockalong and in the Scheepjes Facebook groups. I’m feeling so inspired seeing all of those colour combinations, how about you? I’ve showcased some community makes in the collage below, with socks made by Anita, Carina, Amanda, Debbie, Chantal, Marie, Sigi and Gerty. Beautiful aren’t they?
This week I have some more tips and tricks for you, read on to find out what they are.

Hoe vinden jullie de Scheepjes Summer Sock-a-Long tot nu toe? Ik geniet er enorm van, vooral nu dat ik steeds meer foto’s voorbij zie komen die gedeeld worden op Instagram met #ScheepjesSockalong en in de Scheepjes Facebook groepen. Ik krijg zoveel inspiratie van het zien van al deze kleurencombinaties, en jullie? In de fotocollage hieronder laat ik enkele sokken van de deelnemers zien, mooi zijn ze he! Deze zijn gemaakt door Anita, Carina, Amanda, Debbie, Chantal, Marie, Sigi en Gerty.
Deze week heb ik weer wat nieuwe tips voor jullie, lees verder om erachter te komen welke dat zijn.

Pattern in Ravelry ShopPattern in New Leaf Webshop

Blogposts + Tips

Sock-a-Long overview
Pattern
Week 1
Week 2
Week 3
Week 4

Binding Off | Afkanten

In this weeks blogpost I’m going to focus on binding off your socks in a stretchy way. I know many of you have already bound off your first sock, or even the complete pair! I also know that sock knitting is a matter of constantly finding ways to improve the fit of your sock, so even if you can’t apply these tips and tricks yet for your first pair, they will surely come in handy for future pairs. Even though the Classic New Leaf Socks are my favourite recipe, it might not be the case for you! In this blogpost, I am going to give you a modification for Lori’s Twisty Bind Off; an alternative way of casting off with Jeny’s Surprisingly Stretchy Bind Off; and a handy trick that you can apply to any knit project.

In de blogpost van deze week wil ik het hebben over afkanten op een rekbare manier. Velen van jullie hebben inmiddels al de eerste sok afgekant of zelfs al een compleet paar! Maar zelfs als je al een paar af hebt kun je zeker nog wat met deze tips. Zelf je eigen sokken breien heeft als voordeel dat je ze helemaal op maat kunt breien, en met elk nieuw paar zul je wel weer iets vinden om aan te passen. Ook al zijn de Classic New Leaf Socks mijn favoriete recept hoeft dat nog niet te betekenen dat het voor jou ook zo is. In deze blogpost ga ik je eerst nog een tip geven over Lori’s Twisty Bind Off; daarnaast laat ik je de alternatieve afkantmethode Jeny’s Surprisingly Stretchy Bind Off zien; en als laatste heb ik een tip voor tijdens het afkanten dat je bij vrijwel elk breiproject kan gebruiken.

Lori’s Twisty Bind Off

It’s no secret that Lori’s Twisty Bind Off is my favourite stretchy bind off method. But when you first try it, it is a little tricky to get the hang of. For this bind off technique I tend to do it a little bit differently myself nowadays, and I thought why not share this modification! My modification is that I don’t spin the needle around 360 degrees, but that I twist it just around the stitch that is on the needle. It’s one of those things that needs a thousands words to explain but just a few seconds of video, so have a look at the video above and try it out for yourself!

Ik wind er geen doekjes om dat Lori’s Twisty Bind Off mijn favoriete afkantmethode is voor boordsteek. Het kan wel wat lastig zijn om onder de knie te krijgen, dus daarom heb ik nog een tip voor je. Wanneer ik deze afkantmethode gebruik draai ik de naald niet 360 graden, maar draai ik hem enkel even om de steek die op die naald staat. Dit is één van die gevallen waarin ik waarschijnlijk duizend woorden nodig heb om het uit te leggen en maar enkele seconden op een video, dus bekijk even de bovenstaande video waarin ik het uitleg. De Nederlandse video vind je hier. 

Jeny’s Surprisingly Stretchy Bind Off

Another very stretchy bind off technique that many of you will know and love is Jeny’s Surprisingly Stretchy Bind Off. I featured this bind off method already in my very first sock tutorial video from years ago, and I still recommend it because it’s easier to learn than Lori’s Twisty Bind Off. For me, the downside to this bind off method and the reason why I don’t use it anymore, is because it is too stretchy for me. When the sock is worn, it looks fine, but it tends to make the edge flare out when the sock is not being worn. It might also have to do with the fact that I personally knit very loose, so if you knit tighter this method might be perfect for you. With all knitting techniques, it’s best to just give it a shot and see how you like it.

Een andere afkantmethode die heel veel wordt gebruikt om boordsteek af te kanten is Jeny’s Surprisingly Stretchy Bind Off, wat betekent: ‘Jeny’s verrassend rekbare afkantmethode’. Deze afkantmethode heb ik vroeger ook veel gebruikt en laat ik zien in mijn allereerste sokken instructievideo’s. Hij is best gemakkelijk om te leren, en zeker gemakkelijker dan Lori’s Twisty afkantmethode dus het is het proberen waard. Waarom ik zelf deze afkantmethode niet meer gebruik, is omdat hij bij mij te los wordt. De rand gaat golven en naar buiten staan, wat je trouwens bij het dragen nauwelijks ziet. Misschien komt het doordat ik heel los brei, dus het is misschien goed te proberen als je juist strak breit. Zoals met alle breitechnieken, probeer het gewoon uit en dan zie je vanzelf of het iets voor jou is. Hierboven zie je de Engelse video, de Nederlandse video vind je hier.

Lifelines | Levenslijnen

If you have ever needed to unravel a cast off round, you will know it is a very tedious task and you can easily drop stitches. Luckily I’ve got a trick for that! If you participated in the Cosy Moments MAL some years ago I’m sure you’ll remember me mentioning lifelines. A lifeline is a piece of yarn that you weave through each and every stitch with the help of a darning needle. This is very helpful if you have a difficult part of the pattern ahead of you, or the cast off round for example. If you make a mistake or you’re not satisfied with how it looks, just take out your needles and rip out your yarn. The yarn will stop at the lifeline and you can put your stitches back on your needles. Very handy tip to use before starting the heel as well!
Tip: use a long thread for the lifeline so that you can really test the stretchiness of the cuff without the lifeline slipping through your stitches.

Als je wel eens een afkanttoer hebt moeten uithalen weet je hoe vervelend dat is. Het is gemakkelijk om steken te laten vallen en duurt best lang. Daar heb ik een tip voor! Als je bij de Cosy Moments MAL hebt meegebreid herken je deze tip waarschijnlijk nog: het inbrengen van een levenslijn! Een levenslijn is een los stukje garen dat je door alle steken van de toer haalt met een stopnaald. Handig als je aan een moeilijk deel van je patroon begint, of aan de afkanttoer. Als je een foutje maakt, of je bent niet tevreden over de afkantrij, haal je je naalden eruit en trek je je werk uit. Het garen blijft vanzelf steken op de levenslijn, waarna je de naalden gemakkelijk weer in je steken kunt zetten zonder bang te zijn voor gevallen steken. Dit is ook heel handig net voor het starten van de hiel bijvoorbeeld! 
Tip: gebruik een heel lang draadeinde voor de levenslijn, zodat je de rekbaarheid van het boord goed kunt testen zonder dat de levenslijn uit de steken glijdt.

This video from the Cosy Moments MAL shows how to place a lifeline if you’d rather have a video than the photos above. Curious about the Cosy Moments Shawl? Find Part 1 here.

Deze video is van tijdens de Cosy Moments MAL en laat zien hoe je een levenslijn plaatst, handig als je liever een video raadpleegt dan de foto’s hierboven. Benieuwd naar de Cosy Moments Shawl? Vind Deel 1 hier. 

Support me by sharing with friends!
Previous post
Summer Sock-a-Long Week 2
Next post
Breien met kleur

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
SHARE

Summer Sock-a-Long Week 3