Summer Sock-a-Long Week 1

Summer Sock-a-Long Week 1

Scheepjes Summer Sock-a-Long Week 1

It’s the start of the Summer Sock-a-Long! While it might not be summery weather everywhere, I think we can all agree that pretty much any weather is sock knitting weather 😉 I’m so looking forward to everyone’s sock photos during this Make-a-long, and especially to those from knitters who are learning how to knit socks for the first time. A very warm welcome to all of you, let’s have some fun! Today marks the start of the Sock-a-Long, and it will be running until August 30th. Of course this is not a race and the pattern and videos will stay where they are so you can enjoy the process at your own pace. The pattern is absolutely free, as are the videos, because I believe everyone should have access to the joy of knitting. Of course if you want to continue after this pattern with other fun designs of mine, please feel free to browse my pattern shops, and exclusive tutorial videos over on Patreon. Let’s get ready to cast on!

In these weekly blogposts you will find more tips and tricks. In a perfect world I would want to list all of those in the actual knitting pattern, but then it would be pages and pages longer. For knitters who like a more concise pattern, I keep the pattern relatively short and pour out all my knowledge into these accompanying blogposts. And the videos! Let’s not forget the videos. You will find many more tips in there as I’m frequently reminded of tricks I do while I’m actually knitting. For even more knitting help, please do check the Scheepjes Facebook Group!

De Scheepjes Summer Sock-a-Long is van start! Hoewel het niet overal zo’n zomers weer is, denk ik dat we het er allemaal over eens zijn dat élk weer sokkenbrei-weer is 😉 Ik verheug me al heel erg op de foto’s die zometeen gedeeld gaan worden van de sokken, en vooral van degenen die voor het eerst sokken breien. Een heel warm welkom voor iedereen, en alvast veel breiplezier! Vandaag is de eerste dag van de Sock-a-long, en hij loopt tot 30 augustus. Natuurlijk is het geen race, het patroon en video blijven gewoon waar ze zijn dus kun je het lekker op je eigen gemak volgen allemaal. Het patroon is helemaal gratis, net als de video’s, omdat ik graag het plezier van breien met zoveel mogelijk mensen wil delen. Als je hierna verder wilt gaan met andere sokkenpatronen of ontwerpen van mij, kun je natuurlijk rondkijken in mijn patronenshops, of bij mijn exclusieve instructievideo’s op Patreon. Maar nu eerst lekker sokken breien!

In deze wekelijkse blogposts vind je meer tips en trucs. In een ideale wereld zou ik die graag allemaal ook in het patroon vermelden, maar dan wordt het wel heel lang. Dus voor breiers die houden van een compact patroon houd ik het patroon wat korter, en laat ik al mijn wijsheden erop los in deze blogposts. En in de video’s natuurlijk, laten we die vooral niet vergeten. De meeste tips herinner ik me namelijk terwijl ik aan het breien ben, dus vind je erg veel tips in de video’s. Voor nog meer breihulp kun je terecht in de Scheepjes Facebookgroep.

Pattern | Patroon

The featured pattern for the Scheepjes Summer Sock-a-Long is the Classic New Leaf Socks pattern which you can find RIGHT HERE for free. If you prefer a printable PDF, a paid version is also available in my pattern shops.

Het patroon voor deze Scheepjes Summer Sock-a-Long is het Classic New Leaf Socks patroon dat je helemaal gratis HIER kunt vinden. Als je liever je patroon uitprint kun je een printervriendelijke PDF in mijn patroonshops vinden.

Ravelry ShopNew Leaf Webshop

Blogposts + Tips

Sock-a-Long overview
Pattern
Week 1
Week 2
Week 3
Week 4

Before you start

Some things are handy to know before you start casting on. The Classic New Leaf Socks pattern is available in six different adult foot sizes. Those sizes are listed in UK, US and EU shoe sizes, so please make sure to look at the correct size column. You will find this in the Measurements table in the pattern.
The recommended needle size is 2.25mm. If you are used to knitting socks on a different size needle, please feel free to use those needles for this pattern as well. For circular needles, the suggested length for ‘one at a time’ sock knitting is 80cm, and 100cm for ‘two at a time’ sock knitting.
Regarding gauge, I highly recommend starting the pattern for your size with the recommended Scheepjes yarn and needles. The socks are knit from the toe up, which is wonderful for trying them on as you go. This is something that I’ve always found lacking in cuff down socks. So if you’re unsure about your gauge, really the easiest thing is to just cast on and knit the toe. It’s about the same amount of effort as a gauge swatch, and if it fits you can just continue on knitting. And really, if they turn out too big or too small, I bet you can find someone you love to gift your socks to and who will adore wearing them.

Voordat je begint zijn er enkele dingen handig om te weten. Het Classic New Leaf Socks patroon is verkrijgbaar in zes verschillende volwassen voetmaten. In de matentabel in het patroon staat niet alleen de EU schoenmaat maar ook de maten voor Amerika en het Verenigd Koninkrijk, let hier dus op dat je in de goede kolom kijkt. 
De aanbevolen maat naalden is 2,25mm. Als je gewend bent om sokken te breien met een andere maat, voel je dan vrij om die ook te gebruiken voor dit sokkenpatroon. Qua rondbreinaald raad ik 80cm lengte aan voor één sok tegelijk, en 100cm lengte voor twee sokken tegelijk. 
Om je stekenverhouding te bepalen raad ik sterk aan om het patroon gewoon te beginnen in jouw maat, met de aangeraden Scheepjes garens en naalden. De sokken brei je van de teen omhoog, wat heel fijn is omdat je de sokken gaandeweg kun passen. Iets dat ik altijd mis bij het breien van sokken vanaf de boord omlaag. Als je niet zeker bent van je stekenverhouding is het het makkelijkst om te beginnen met het breien van de sok in jouw maat, en hem na het breien van de teen eens te passen. Het is ongeveer dezelfde moeite om een proeflapje te breien, maar als de sok past kun je natuurlijk gelijk verder breien. En als ze dan toch te groot of te klein worden, weet ik wel zeker dat je iemand kent die de sokken wel passen en die ze met liefde zullen dragen.

Tutorial videos

For the Classic New Leaf Socks I have filmed tutorial videos in English and Dutch, which will take you through the whole process from start to finish.

Voor de Classic New Leaf Socks heb ik een stap voor stap instructievideo gefilmd in zowel Engels als Nederlands, die je van begin tot eind door het hele proces meeneemt.

 

Two at a Time Sock Knitting

Do you have a bit of experience with sock knitting already? Why not try two-at-a-time (TAAT) sock knitting! When knitting socks two at a time, you are using the same techniques and pattern as when you’re knitting one sock. The difference doesn’t lie in the difficulty level, but you will need more patience. Not just because you are knitting twice the amount, but also because you will need to learn to manage your yarns. After all you’ll have two balls of yarn attached to your work at all times.
My trick for yarn management while knitting socks two at a time, is to turn my work left-to-right when wanting to turn my work, and turning it right-to-left the next time. I’ve also filmed step by step tutorial videos for two at a time sock knitting and I’m explaining this in the video as well.

Heb je al wat ervaring met sokkenbreien, dan is het heel leuk om twee sokken tegelijk te leren breien. Met de ‘twee tegelijk’ methode gebruik je dezelfde technieken en patroon als wanneer je één sok breit. Het verschil ligt hem daarom ook niet persé in de moeilijkheidsgraad, maar meer in het geduld wat je ervoor nodig hebt. En niet alleen omdat je twee keer zoveel breit, maar vooral omdat je erop moet letten dat je garens niet in de war komen.
Bij ‘twee tegelijk’ breien heb je ten alle tijden twee bollen garen aan je werk hangen. Mijn tip voor het niet in de knoop raken is dat ik eerst mijn werk ‘van links naar rechts’ keer, en daarna ‘van rechts naar links’. Als je dit steeds afwisselt komt het niet in de war. Voor het twee tegelijk breien heb ik ook video’s gemaakt waarin ik dat ook uitleg en laat zien. De video’s vind je hieronder.


For sizes 3-6 of these socks, you will need two balls of Scheepjes Downtown. Simply use one ball for each sock. For sizes 1-2 you technically only need one ball. You could buy two balls to make it easier on yourself, or if you want to make them longer than mid-calf length. If you use one ball of Scheepjes Downtown, you need to split it into two 25g balls. If you split the Downtown yarn, please do check that you are knitting them so the stripe order is the same. Of course, reversing the stripe order on one of the socks could also be a nice effect.
Alongside the Scheepjes Downtown yarn you will only need one ball of Scheepjes Metropolis for all sizes. In order to knit two at a time, you separate this ball into two. You don’t have to wind it exactly in half because you won’t need that much. If you wind off 10 grams, that will be enough for one sock while you knit the other sock with the 40 grams that is left of the main ball.

Voor deze sokken heb je voor maten 3-6 twee bollen Scheepjes Downtown nodig, gebruik er dan één voor elke sok. Voor de kleinste twee maten heb je maar één bol Scheepjes Downtown nodig, deze kun je dan splitsen in twee bolletjes. Voor het gemak zou je ook twee bollen kunnen kopen, dan kun je de sokken ook langer maken. Als je het bolletje splitst, doe dit dan precies door de helft en let goed op dat je beide bolletjes in dezelfde strepenvolgorde breit. Natuurlijk kan het ook een leuk effect zijn als voor de ene sok de strepenvolgorde omgekeerd is.
Naast het Scheepjes Downtown garen heb je maar 1 bolletje Scheepjes Metropolis nodig voor alle maten. Om daarmee twee sokken tegelijk te breien moet je die verdelen in twee bolletjes. Dat hoeft niet perfect door de helft omdat je niet zoveel nodig hebt. Als je 10 gram afwikkelt kun je daarmee de ene sok breien, en met de 40 gram die nog over is brei je de tweede sok.

TIP! With two-at-a-time sock knitting, use the inner thread of your yarn to minimize tangling.
TIP! Gebruik bij ‘twee tegelijk’ sokken breien altijd de binnenste draad van je garen, zo komt het minder snel in de war.

 

Two at a Time Videos

Live Q&A

Tomorrow morning (Thursday) I will be live on my YouTube channel from 9am – 10:30am Central European Time (CEST). I will be casting on my sock for the Summer Sock-a-Long, feel free to join the live session and ask any questions that you might have. If you have questions about the pattern and are not able to join the live video, please do ask your questions in the Scheepjes Facebook Group as I will be in the group as well alongside the moderators.

Morgenvroeg (donderdag) van 9u – 10:30u ben ik live op mijn Youtube kanaal, kom gezellig kijken! Ik zet dan mijn sok op voor de Summer Sock-a-Long, en gedurende de live video kun je gemakkelijk vragen stellen over de Sock-a-Long en het patroon. Heb je vragen over het patroon maar kun je er niet live bij zijn, stel dan je vragen in de Scheepjes Facebook Groep,  daar ben ik ook aanwezig en kan ik samen met de moderators je vragen beantwoorden.

Sharing photos

I hope you have fun during the Scheepjes Sock-a-Long, and please do share your pictures on Facebook or Instagram with the hashtag #ScheepjesSockAlong. For posting on Instagram, tag me @newleafdesigns.nl in your photo so I can see. For Facebook, post them in the Scheepjes Facebook Group and tag me (@ Carmen New Leaf) as well. Also, I would very much appreciate it if you create a project page on Ravelry and add your photos and thoughts there. Thank you so much!!

Ik wens je veel plezier met de Scheepjes Sock-a-long, en deel vooral je foto’s op Facebook of Instagram met de hashtag #ScheepjesSockAlong. Op Instagram kun je me taggen als @newleafdesigns.nl in je foto zodat ik hem kan zien. Op Facebook plaats je in de Scheepjes Facebook Groep en tag je mij (@ Carmen New Leaf). Ik zou het ook enorm op prijs stellen als je een projectpagina aanmaakt op Ravelry en daar je foto’s toevoegt. Alvast bedankt!!

Support me by sharing with friends!
Previous post
Classic New Leaf Socks Pattern
Next post
Summer Sock-a-Long Week 2

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
GBP Pound sterling
EUR Euro
SHARE

Summer Sock-a-Long Week 1