Summer Sock-a-Long Week 2

Summer Sock-a-Long Week 2

Scheepjes Summer Sock-a-Long Week 2

It’s Week 2 of the Scheepjes Summer Sock-a-Long and my oh my, I am loving every second of it! Thank you so much for sharing your pictures on Instagram with #ScheepjesSockalong and in the Scheepjes Facebook groups. Scrolling through my Facebook feed and seeing so many photos of sock works-in-progress makes me so happy. And everyone is doing so well! I am over the moon seeing knitters cast on their very first sock. It might take a few tries, but you’ll get there! I’m so proud of everyone 🙂 Thanks so much to everyone who complimented me on my tutorial videos, your comments make my day!
In this blogpost, you will find some more tips and tricks for knitting the sock heel. Do you knit them in between different stripes, or within a stripe? And what to do if you have a high instep? Read on to find out.

Het is Week 2 van de Scheepjes Summer Sock-a-Long en wat ben ik er toch van aan het genieten! Iedereen super bedankt voor het delen van de foto’s op Instagram met #ScheepjesSockalong en in de Scheepjes Facebook groepen. Mijn Facebook feed is nu alleen maar gevuld met foto’s van sokken in de maak en ik word er zo blij van! Ik wil ook even zeggen dat ik enorm trots ben op iedereen. Ik zie zoveel beginnende breiers hun eerste sok ooit opzetten, en het gaat zo goed! Het heeft misschien wat oefening nodig, maar dan heb je ook wat. Ook wil ik iedereen bedanken voor de complimentjes over mijn video’s, dat stel ik heel erg op prijs. 🙂
In deze blogpost ga ik je nog meer tips geven over het breien van de hiel. Brei je ze tussen strepen in, of midden in een streep? En wat moet je doen als je een hoge wreef hebt? Lees snel verder.

Pattern in Ravelry ShopPattern in New Leaf Webshop

Blogposts + Tips

Sock-a-Long overview
Pattern
Week 1
Week 2
Week 3
Week 4

Heel within a stripe | Hiel midden in een streep

With selfstriping sockyarn like Scheepjes Downtown, we have the option to knit our heel in between stripes, or within a stripe. Knitting the heel within a stripe is the easier option of the two. In the pattern, you will find the ideal heel placement in the measurements table. Say your ideal heel placement is at a length of 20cm. This means that when you measure 20cm from the toe cast on edge to your current round, you are ready to start knitting the heel. There’s a bigger chance that you’re in the middle of a stripe, than that you are in between stripes, and that is why this is the easier option. When you knit a heel within a stripe, it will look like the pictures above.

Met zelfstrepende sokkengarens zoals Scheepjes Downtown hebben we de keuze om de hiel te breien tussen strepen in, of midden in een streep. Het is gemakkelijker om de hiel midden in een streep te breien. In het patroon vind je de voorgestelde hiel plaatsing in the matentabel. Laten we zeggen dat je ideale hiel plaatsing op 20cm lengte is. Dat wil zeggen dat wanneer je 20cm meet vanaf de rand van de teen opzet tot aan de huidige toer, dat je dan klaar bent om de hiel te breien. Er is een grotere kans dat je op dat punt midden in een streep bent, dan tussen twee strepen in, dus is het de gemakkelijkere optie. Bekijk de foto hierboven voor hoe het eruit ziet. 

Heel in between stripes | Hiel tussen strepen in

If you want to knit the heel in between two stripes, chances are that you will need to do a bit of ‘wiggling’ with your heel placement. For the heel to appear perfectly in between stripes, you need to knit until you reach the next colour stripe, and start the heel on the next half of your stitches. Please also watch the video as it’s much easier to explain there. Let’s say again that your ideal heel placement is at 20cm length. You’ve knit up until 20cm, but you’re not at the end of a stripe yet. You’ll need to check: am I closer to the previous colour change, or am I closer to the next colour change? Whichever is closest is the best option. To explain the next step, I’m going to have to name the stripes. Look at the photo above. I’m calling the stripe before the heel ‘Stripe 1’, and the stripe after the heel ‘Stripe 2’. Now, for the heel you want to knit until you’ve completely knit up Stripe 1, and that you’ve reached Stripe 2. Then, you knit until the next needle. If you’re on Needle 1 (first half of your stitches), you knit until you turn to Needle 2 (second half of your stitches). That’s where you will start the heel instructions.
If this doesn’t make sense, please watch the video as I’m sure it will click once you see it.

Als je de hiel tussen twee strepen in wilt breien moet je waarschijnlijk wat ‘priegelen’ met de hiel plaatsing. Om de hiel perfect tussen twee strepen in te plaatsen moet je breien tot je nét aan de volgende streep begonnen bent, en de hiel op de volgende naald breien. Bekijk ook de video voor dit deel want daar is het gewoon veel makkelijker uit te leggen. Laten we opnieuw zeggen dat je ideale hiel plaatsing op 20cm is. Stel nu dat je dan nog niet aan het einde van een streep bent. Bekijk wat dichterbij is, de vorige streepovergang of de volgende? Je wilt de dichtstbijzijnde streepovergang kiezen. Om de volgende stap beter uit te kunnen leggen moet ik de strepen even een naam geven. Bekijk de foto hierboven. De streep net vóór de hiel noem ik even ‘Streep 1’, en de streep na de hiel ‘Streep 2’. Voor de hiel wil je breien totdat je Streep 1 volledig op hebt gebreid, en je net bent begonnen aan Streep 2. Brei tot de volgende naald. Als je op Naald 1 bent (eerste helft van je steken) brei je tot je naar Naald 2 (tweede helft) keert. Begin dan de hiel. 
Maar nogmaals, in de video is het veel makkelijker uit te leggen!

High instep | Hoge wreef

What if you have a high instep? A shortrow heel does not give you much room around the ankle, which may be uncomfortable when you have a high instep. In this case, I recommend knitting a gusset before reaching the heel. In the photo above I’m showing you a colourwork sock, but it’s really easy to see the gusset here as it is a striped triangle. See what I mean? Basically what you want to do, is to increase stitches, knit the heel, and decrease stitches again.

Wat moet je doen als je een hoge wreef hebt? Een verkorte toeren hiel geeft je niet veel ruimte rondom je enkel wat misschien oncomfortabel is als je een hoge wreef hebt. In dit geval raad ik aan om een hiel te breien met spie. In de foto hierboven laat ik een jacquard sok zien, waar de spie heel goed zichtbaar is, namelijk als een gestreept driehoekje. Zie je wat ik bedoel? Het komt erop neer dat je vóór de hiel steken meerdert, en na de hiel steken mindert.

Toe Up Gusset Heel | Hiel met Spie

The solution is the Toe Up Gusset Heel. I have a tutorial video and pattern for this heel, but it is currently exclusive to my Patreon supporters. I do have a treat for you though, because there is a 7 day FREE trial on my Patreon page. During these 7 days you can browse all of the tutorials I have, and when you cancel within the 7 days you will not be charged. My tutorials on Patreon are a subscription service, so if you want, you can subscribe for a monthly fee. I regularly have new tutorial videos, and there are TONS of videos on there already. Feel free to try it out, and if it’s not for you, you can cancel without any hard feelings!
If you want to try out the Toe Up Gusset heel, start your free trial here or via the button below, and then click HERE to go to the Toe Up Gusset Heel tutorial.

De oplossing is de Toe Up Gusset Heel. Gusset is Engels voor spie. Ik heb hier een tutorial en patroon voor – in het Engels – maar die zijn exclusief voor mijn Patreon abonnees. Momenteel heb ik wél een 7 dagen gratis proefperiode voor mijn Patreon pagina, zodat je het toch gratis kunt zien en het patroon kunt downloaden. Let wel, het is allemaal in het Engels. Gedurende deze 7 dagen kun je al mijn exclusieve tutorial video’s bekijken, en als je opzegt voordat de 7 dagen om zijn hoef je niet te betalen. Mijn tutorial video’s op Patreon kun je voor een klein maandelijks bedrag bekijken als je ervoor kiest een abonnement te nemen. Ik plaats geregeld nieuwe video’s en er zijn nu al ontzettend veel instructievideo’s te vinden. Voel je vrij om het uit te proberen. Vind je het niks, kun je gemakkelijk opzeggen.
Als je de Toe Up Gusset Heel wilt uitproberen, start dan eerst hier je gratis proefperiode, en klik dan HIER om naar het patroon en tutorial video te gaan.

Yes, I want to try!

Previous post
Summer Sock-a-Long Week 1
Next post
Summer Sock-a-Long Week 3

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
GBP Pound sterling
EUR Euro
SHARE

Summer Sock-a-Long Week 2