Scheepjes KAL 2022 Week Seven

Scheepjes KAL 2022 Week Seven

Scheepjes KAL 2022 Week Seven | Week Zeven

Welcome to Week Seven of the Scheepjes Knit-a-Long 2022! We are knitting the Claire cushion, the second cushion in this knit-a-long. If you are looking for the instructions for Jamie’s cushion, find them in Weeks 1-5 in the purple table below. For Claire, I decided to also incorporate a tartan pattern in the cushion design. Even though she is an Englishwoman, she becomes a Scot by marrying Jamie – and thereby becoming untouchable by Jack Randall.
In the design process, I worked on Jamie’s cushion first since I had the most inspiration for that design. All of the traditional Scottish Fair Isle and Tartan patterns gave me a lot of ideas, so it was easier to design that one first. One of the tartan patterns I drafted is the one we are knitting this week. I decided to use it for Claire’s cushion rather than Jamie’s, because I thought it had a feminine look. It reminds me of the plaid dress or the tartan shawl Claire often wears.
And do you see the little pattern above the tartan in the cover photo? The one where you see a ‘plus’ and then an oval shape? That pattern is inspired by Claire’s wedding ring that Jamie made from the Lallybroch key, in the TV adaptation of Outlander. In the books, the ring has the highland interlace pattern with thistles, but in the series it’s a simple wedding band with a small vertical bar. If you see it from the front, that looks like a plus sign.

Welkom bij Week Zeven van de Scheepjes Knit-a-Long 2022! We breien nu aan het Claire kussen, het tweede kussen van de KAL. Als je naar de patronen voor Jamie’s kussen zoekt, kijk dan hieronder in de paarse tabel naar Weken 1-5. Voor Claire besloot ik ook een Schotse ruit patroon in het ontwerp toe te voegen. Ook al is ze Engelse van geboorte, wordt ze een Schotse als ze met Jamie trouwt – en beschermt zich daarmee ook direct voor Jack Randall.
In het ontwerpproces schetste ik eerst de schema’s voor Jamie’s kussen, omdat ik daar de meeste inspiratie voor had. Al die mooie traditionele Schotse Fair Isle patronen en Schotse ruiten maakten het gemakkelijk om patronen te kiezen. Een van de Schotse ruit patronen die ik had geschetst breien we deze week. Ik koos deze voor Claire’s kussen, omdat het er op de een of andere manier vrouwelijker uitziet dan de andere ruit patronen die we al hebben gebreid. Het deed me ook denken aan de geruite jurk en omslagdoek die Claire vaak draagt.
Zie je ook het kleine patroontje boven de Schotse ruit, in de foto hierboven? Waar je een plusje en een ovaal langs elkaar ziet? Dat patroon is geïnspireerd op de trouwring die Jamie aan Claire geeft, gemaakt van de Lallybroch sleutel. In de boeken heeft de ring veel details, met een golvend patroon met distels ertussen, maar in de TV serie is het een simpele trouwring met een verticaal detail erop. Als je die van voren ziet, lijkt het net een ‘plus’. 

Pattern Part Seven | Patroon Deel Zeven

Please find Part 7 of the Scheepjes KAL pattern here on the Scheepjes website. Scroll a bit down so you see ‘Week 7’ in red, then ‘Instructions’ in black. Below that, you will find the pattern linked as a PDF. Click on the text making sure you select the right language, and the PDF will open. Please do note the chart order. First you knit Chart 21 on the top left, then Chart 22 on the right, and then Chart 23 on the bottom left. You can also find the pattern in the Scheepjes Facebook Group. If you would rather have a colouring sheet for the charts so you can colour it in yourself, please find it below.

Je vindt Deel 7 van het Scheepjes KAL patroon hier op de Scheepjes website. Je ziet eerst ‘Week 7’ staan in het rood, en daaronder ‘Instructies’ in zwarte tekst. Daaronder is het patroon gelinkt als een PDF. Klik op de tekst, en het PDF opent zich. Let weer op de volgorde van de schema’s. Je breit eerst Schema 21 dat linksboven staat, dan Schema 22 aan de rechterkant, dan Schema 23 dat linksonder staat. Je kunt het patroon ook vinden in de Scheepjes Facebook Groep. Als je liever een inkleur-versie hebt zodat je die zelf in kan kleuren, kijk dan hieronder. 

Colour Your Chart | Kleur je schema in

If you want to print out your colouring chart, click here for the PDF version. For the tartan chart, you can get away with a little less contrast as the lines are very clear in the pattern. For those knitting with a Scheepjes Metropolis mini pack, this is a good one to use a subtler contrast for.

Als je de inkleur versie graag wilt uitprinten, klik dan hier voor de PDF versie. Voor het Schotse ruit patroon hoef je deze keer niet persé hoog contrast te gebruiken omdat de lijnen heel duidelijk zijn. Voor diegenen die breien met een Scheepjes Metropolis mini pack is dit een goed schema om een van de subtielere contrastparen te gebruiken.

Tips for this Week | Tips voor deze Week

Chart 21 | Schema 21

This first chart may look easy, but looks can deceive. Pay close attention to the first round, as the first round – kind of the ‘setup’ round – is often the easiest to trip up on. And again, hold the pattern colour left, background colour right.

Dit eerste schema ziet er misschien gemakkelijk uit, maar je moet alsnog goed opletten. Vooral in de eerste toer, daar kruipen foutjes er al snel in. En nogmaals, houd de patroonkleur links en de achtergrondkleur rechts.

Don’t miss any new pattern or video releases by subscribing to my newsletter!
Wil je nieuwe patronen en videos niet missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief!

 

Wrapping floats | Garens inpakken

For the tartan chart, you may want to wrap floats for the rounds where you have 5 consecutive stitches of a colour. Please do note my previous warning: don’t wrap in the same stitch column. So even though the center column of the ‘block’ seems a perfect place to wrap floats, if you do that every round it’s going to show on the outside. For this chart, I did not wrap my floats at all, as you can see in the picture below. If you’re feeling confident enough to do that, please go ahead. Do note that the not wrapping of floats works best with Scheepjes Metropolis or another wool yarn.

Voor het Schotse ruit schema wil je misschien garens inpakken voor de toeren waar je 5 opeenvolgende steken van één kleur hebt. Maar, net zoals ik in een vorige blogpost waarschuwde: pak je garens niet telkens in dezelfde stekenkolom in, dan zie je dat aan de voorkant. Dus zelfs al lijkt het midden van het ‘blokje’ de perfecte plaats om de achtergrondkleur in te pakken, zorg dat je het garen de volgende toer op een andere steek inpakt. Als je naar de onderstaande foto kijkt, zie je dat ik mijn garens helemaal niet heb ingepakt voor dit schema. Nu je wat ervaring hebt met kleurwerk breien kun je dit ook proberen. Let wel dat het niet inpakken van garens het beste uitkomt met Scheepjes Metropolis of een ander wollen garen.

Chart 23 – Schema 23

For Chart 23, the ‘Lallybroch ring’ chart, please note that there are some rounds where you knit five stitches of a colour directly after each other. Again, I did not wrap my floats here, but you might want to.

Voor Schema 23, het ‘Lallybroch ring’ schema, zijn er ook enkele toeren waar je vijf opeenvolgende steken van dezelfde kleur breit. Ik heb de garens hier niet ingepakt, maar dat kun je natuurlijk wel doen. 

Share your makes | Deel jouw creatie

I hope you have fun with this week of the Scheepjes KAL, and please do share your pictures on Facebook or Instagram with the hashtags #ScheepjesKAL2022 and #SassenachKAL. For posting on Instagram, tag me @newleafdesigns.nl in your photo so I can see. For Facebook, post them in the Scheepjes Facebook Group and tag me (@ Carmen New Leaf) as well. Also, I would very much appreciate it if you create a project page on Ravelry and add your photos and thoughts there. Thank you so much!!

Ik wens je veel plezier met deze week van de Scheepjes KAL, en deel vooral je foto’s op Facebook of Instagram met de hashtags #ScheepjesKAL2022 en #SassenachKAL. Op Instagram kun je me taggen als @newleafdesigns.nl in je foto zodat ik hem kan zien. Op Facebook plaats je in de Scheepjes Facebook Groep en tag je mij (@ Carmen New Leaf). Ik zou het ook enorm op prijs stellen als je een projectpagina aanmaakt op Ravelry en daar je foto’s toevoegt. Alvast bedankt!!

You might also like

A first look at a new project with Scheepjes Terrazzo!

Support me by sharing with friends!
Previous post
The Highland Hat - Design Process
Next post
A Sea Story - Modern Mosaic Crochet

3 Comments

  1. […] Part 7 […]

  2. […] Part 7 […]

  3. […] Part 7 […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
GBP Pound sterling
EUR Euro
SHARE

Scheepjes KAL 2022 Week Seven