Cosy Moments MAL – Gauge Correction and extra Notes

Cosy Moments MAL – Gauge Correction and extra Notes

Get the Cosy Moments Shawl PDF pattern via my stores:

Shop the PDF version here Purchase on Ravelry

Happy Wednesday everyone! How are you all doing? I’ve been working so hard on preparations for the Cosy Moments MAL together with the amazing team of admins and moderators, we are so excited to be kicking off the Make-a-long this coming Friday! I’ve got a couple more notes for you regarding the shawl pattern, please read below 🙂

Fijne woensdag iedereen! Hoe gaat het met jullie? Samen met de admins en moderators ben ik achter de schermen superhard aan het werk voor de Cosy Moments Make-a-long die a.s. vrijdag van start gaat. Wij hebben er in ieder geval zin in, en jullie? Nog een paar dingetjes voordat we beginnen, lees even mee 🙂

Scheepjes Whirl Gauge – Correction!

During our preparations and extra testing of the shawl we found out I made a little calculation mistake for the gauge! To quote one of my favourite films: “Big mistake. Big. Huge!” What happened was, as I was knitting my shawl in Scheepjes Whirl, I looked at the beautiful samples knit by my wonderful testers, and noticed that my gauge was noticeably larger than my testers. This *could* mean that with my gauge you will not have enough yarn. I don’t know this for sure as I have not finished my sample yet, but it’s a possibility. So, just to be sure you will have enough yarn for your swatch and for your shawl, it’s safer to match my tester’s gauge:

Correct gauge for Scheepjes Whirl for this shawl: 27 sts and 33 rows makes 10 x 10 cm square in stockinette.

My tester reached this gauge on 3mm needles, but you might need a different needle size for this. Her shawl weighs 201 grams and she had 24 grams left over, which means her Whirl cake was 225 grams (not including label) to begin with. Use this information to your benefit, and decide for yourself whether you want to re-use the yarn you knit your swatch with. Any questions? Please ask them down below in the comments or in the Scheepjes Facebook group, and I’ll be happy to help you out.

Tijdens onze voorbereidingen en het extra testen van de omslagdoek kwamen we erachter dat ik een foutje had gemaakt bij de stekenverhouding. Om een quote uit een van mijn favoriete films te gebruiken: “Big mistake. Big. Huge!” Ik was namelijk mijn sample aan het breien in Scheepjes Whirl, en keek nog eens naar de prachtige samples die mijn test-breisters hadden gemaakt, en zag dat mijn steken veel groter waren. Dit *zou* kunnen betekenen dat je met mijn stekenverhouding niet genoeg garen hebt. We weten het nog niet zeker omdat ik mijn omslagdoek nog niet af heb, maar het is een mogelijkheid. En omdat ik liever zeker van mijn zaak ben, is het veiliger om zo dicht mogelijk bij de stekenverhouding van de tester te komen met je proeflapje:

Correcte stekenverhouding voor Scheepjes Whirl voor deze omslagdoek: 27 stn en 33 rijen meten 10 x 10 cm in tricotsteek.

Mijn tester kreeg deze stekenverhouding op 3mm naalden, wellicht dat jij een andere maat naalden hiervoor moet gebruiken. Haar omslagdoek weegt 201 gram en ze had nog 24 gram over, wat betekent dat haar Scheepjes Whirl op het begin 225 gram woog – zonder label. Gebruik deze informatie tot jouw voordeel, en beslis voor jezelf of je het garen voor je proeflapje hergebruikt voor je omslagdoek. Kom je er niet uit? In de reacties hieronder kun je me gerust vragen stellen, of vraag ze in de Scheepjes groep. 

Whirligig version

As you might remember, one of the versions I’m knitting is with Scheepjes Whirligig! Such a gorgeous yarn with alpaca and wool content.. mmm… If you don’t believe me, here’s a screenshot of me from the intro video hugging the ball of yarn, haha.

Zoals jullie misschien weten brei ik ook een versie met Scheepjes Whirligig! Zo’n prachtig garen met alpaca en wol… mmm… Kijk op deze foto maar hoe knuffelig ik deze bol vind, hihi.

Since Whirligig has the same amount of meters as Scheepjes Whirl, I figured they could be used interchangeably. Right? Nope.. I was wrong! But thanks to the lovely admins and moderators on the team, especially speedy knitters Tammy and Theresa, I found out that those 1000 meters of DK weight yarn will run out a little faster than 1000 meters of fingering weight yarn. And I’m especially thankful that we found out ahead of time, so I have adapted the pattern to fit Scheepjes Whirligig by taking out a few lace repeats here and there. So now you can choose: do you want to make the pattern work with one ball of Whirligig? Then follow my extra instructions – which I’ll make super clear in the pattern – to knit the Whirligig version, which will still be a luscious and large shawl! If you have a Whirligig with a matching ball of Whirligigette? Then you can follow the full pattern as it is written for Scheepjes Whirl.

PLEASE NOTE: for Whirligig, you will need to re-use the yarn you used for your swatch.

Omdat Whirligig hetzelfde aantal meters heeft als een Scheepjes Whirl, dacht ik dat je beide garens voor elkaar kon vervangen. Toch? Nee, helaas bleek dat niet zo te zijn! Dankzij het harde werk en de snelle breikunsten van de admins en moderators Tammy en Theresa kwamen we erachter dat 1000 meters van DK gewicht garen sneller op raakt dan 1000 meters van sokken gewicht garen. Nu klinkt het heel logisch, maar ik had er nog niet bij stilgestaan. Ik ben des te dankbaarder dat we het zo vroeg ontdekten, want nu heb ik het patroon nog kunnen aanpassen. Door een patroonherhaling hier en daar weg te nemen heb ik het patroon passend gemaakt voor 1 bol Whirligig, en die wordt alsnog heerlijk groot! Heb je echter nog een bijpassend bolletje Whirligigette? Dan kun je ook het originele patroon breien en zo je omslagdoek nog verlengen. 

LET OP: Voor Whirligig moet je het garen voor je proeflapje hergebruiken voor je omslagdoek.

PDF pattern discount ending tomorrow!

The pattern will be on my blog for FREE starting from Friday, it will be published in 4 parts divided across 4 weeks. If you would like the full pattern in one go, you can purchase the paid PDF version in my Ravelry store. Discount ends tomorrow, February 13th at midnight Amsterdam time. Please note that the PDF version is a pre-order, it will be ready for download on the 14th at noon so everyone starts at the same time. People who buy the PDF can however continue to knit the full pattern.

Het patroon komt GRATIS op mijn blog te staan, in 4 delen verdeeld over 4 weken. Als je graag al het volledige patroon wilt hebben, dan kun je de PDF versie alvast reserveren in mijn Ravelry winkel. De korting is nog geldig tot morgen (13 februari) middernacht, en is vanaf 14 februari te downloaden om 12 uur smiddags. Iedereen krijgt dus op hetzelfde moment het patroon – gratis of betaald – maar als je ervoor betaalt dan krijg je het volledige patroon in één keer en hoef je niet te wachten op het volgende deel. 

Support me by sharing with friends!
Previous post
Cosy Moments MAL - Preparations
Next post
Cosy Moments MAL - Part One

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
SHARE

Cosy Moments MAL – Gauge Correction and extra Notes