The Jeanie Sweater: Free Knitting Pattern!

The Jeanie Sweater: Free Knitting Pattern!

IMG_5473bThis pattern is available in both Dutch and English. The English pattern is marked light grey. 

Het Jeanie patroon voor een gebreide trui is hier, hoera! Dit patroon is perfect voor beginners. Ook als je nog maar net begonnen bent met breien, zul je deze trui kunnen maken. Ik weet het, het is een lange lap tekst, maar laat je niet intimideren! De reden waarom dit patroon uit veel tekst bestaat is niet omdat het moeilijk is, maar omdat ik elk punt zo duidelijk mogelijk wil uitleggen voor beginners. Ik hoop dat je veel plezier hebt tijdens het maken, en aarzel niet om vragen te stellen!
De trui bestaat uit vier delen: het voorpand, het achterpand, de mouwen, en het nekboord. Eerst brei je het voor- en achterpand op twee rechte naalden. Je breit het grootste gedeelte in ribbelsteek (alle toeren recht breien), wat het simpelste is wat je maar kan hebben met breien! Deze twee panden aan elkaar naaien gaat ook makkelijk met de matrassteek. Geen zorgen, uitleg hiervan komt later 😉 Pas daarna, als je al heel wat uurtjes oefening met het voor- en achterpand erop hebt zitten, komt het moeilijke gedeelte. Je gaat de mouwen direct aan de trui breien. Zo voorkom je alle naden, en hoef je die dus ook niet te naaien later. Voor dit gedeelte heb je ofwel een rondbreinaald nodig, ofwel een set dubbelpuntige naalden. Als je deze als beginner nog niet hebt, kun je misschien eens rondvragen of je die van iemand kunt lenen. Voor het nekboord heb je ook een rondbreinaald nodig.

Dit patroon is beschikbaar in de maten S, M en L. Zelf heb ik de maat S gebreid, de andere maten heb ik berekend. De maten kunnen groter of kleiner uitvallen, afhankelijk van hoe los of strak je breit. Ik brei met Stonewashed XL op naalden 6mm 14 steken per 10cm.  Als je meer steken hebt per 10cm, betekent het dat je strakker breit, en dat je dus wat meer steken op moet zetten dan aangegeven staat. Als je minder steken hebt, brei je wat losser en kan je minder steken opzetten.
Ik weet niet hoeveel bollen garen je precies nodig hebt voor maten M en L, maar als ik een gokje zou wagen zou ik zeggen 12 en 15 bollen. Als je ietsje meer bestelt kun je altijd later nog ruilen of terugbrengen in de meeste wolwinkels 😉

The Jeanie sweater pattern is here, yay! A perfect starter pattern for beginner knitters. Most of the time you’ll be knitting garter stitch (all knit rows), which is about the easiest there is to knit! Don’t let the size of this pattern intimidate you. The text is so long because I want to explain everything in detail for beginner knitters, it doesn’t mean this pattern is hard! Just take it one step at a time and you can do this! Please don’t hesitate to ask any questions if you have them.
You’ll knit the front and back of the sweater on two straight needles. After that, I show you how to sew these parts together. It’s easy! The sleeves will be knit directly only the body, so you won’t need to sew that up after. You will need circular needles or double pointed needles for this. If you don’t have these, maybe ask around if your knitter friends (or mom, grandma?) have them!

The pattern is available in the sizes S, M and L. I made size S myself, and calculated the stitches for the other sizes. The sizes will differ according to your knitting style. With Stonewashed XL on 6mm needles, I knit 14 stitches per 10 cm (4 inches). If you have more stitches per 10cm, it means you knit tight and should cast on more stitches than it says in the pattern. If you have less stitches per 10cm, you are a loose knitter and should cast on less stitches.
I don’t know how many skeins of yarn you would need for the bigger sizes, I think it will be around 12 for size M and 15 skeins for L, but I’m not sure!

IMG_5332

Benodigdheden:
Scheepjeswol Stonewashed XL (Crystal Quartz), 9 bollen voor maat S. Kijk hier voor een winkel in de buurt!
Scheepjeswol Invicta Colour (nr 972), ongeveer 1/4e bol.
Breinaalden maat 5mm en 6mm. (voor de mouwen en nekboord moet je rondbreinaalden of dubbelpuntige naalden hebben!)
Schaar
Stopnaald

You’ll need:
Scheepjeswol Stonewashed XL (Crystal Quartz), 9 skeins for size S.
Scheepjeswol Invicta Colour (nr. 972), about a quarter of a skein. 
Knitting needles size 5mm and 6mm (You’ll need circulars or DPNs for the sleeves and neck!)
Scissors
Darning needle

IMG_5339

Het patroon (voorpand):

Zet het aantal steken op voor jouw maat (S=60, M=66, L=72), op naalden 5mm. Je gebruikt eerst de kleinere naalden voor het boord, dat moet namelijk wat strakker zijn.
Brei 5 rijen boordsteek. Dit is *1 recht, 1 averecht*, herhalen tot het eind van elke rij.

Ga verder met ribbelsteek (alle steken recht breien), ga hiervoor over op naald 6mm. Je breit hiervoor gewoon de eerstvolgende toer met een 6mm naald in je rechterhand. Als alle steken daarop staan vervang je ook de andere naald door een 6mm naald. Zo simpel is het!

Brei 15 rijen ribbelsteek.
Neem nu de Invicta Colour erbij, dus je breit nu met 2 draden. Brei hiermee 4 rijen ribbelsteek.
Brei 10 rijen ribbelsteek met alleen Stonewashed XL.
Brei 4 rijen ribbelsteek met beide garens.
Brei 10 rijen ribbelsteek met alleen Stonewashed XL.
Brei 4 rijen ribbelsteek met beide garens.
Brei 10 rijen ribbelsteek met alleen Stonewashed XL.
Brei 4 rijen ribbelsteek met beide garens.

Als het goed is zie je nu dat er 4 strepen in je trui zijn ontstaan. Ik heb hierna geen strepen meer ingebreid. Je kunt eventueel nog een streep inbreien, zo wordt je trui ook langer dan de mijne. Kies gewoon wat je leuk vindt! Denk er wel aan dat je dit straks ook aan het achterpand gaat doen. Als je iets verandert, houd dat daarom dan ook bij in aantekeningen.

Brei 38 rijen met alleen Stonewashed XL. Hierna gebruiken we Invicta Colour niet meer in het voorpand, dus in het vervolg zet ik het garen er niet meer bij.

Nu gaan we steken in het midden van het pand afkanten om de halsopening te maken. In het stukje hieronder heb ik aanwijzingen voor de drie verschillende maten gegeven. Als je maat S breit, neem dan steeds het getal vóór de haakjes. Voor M het 1e getal tussen de haakjes, voor L het 2e getal tussen de haakjes.

Voor maat S (M, L):
1. 25(27, 30) r , kant 10 (12, 12) steken af, r tot eind toer. (S:25+25 steken, M: 27+27st, L: 30+30st).
2. 25(27, 30)r, sla afgekante steken over en begin aan de andere kant met een nieuw bolletje garen. Kant de eerste 3 (3, 3) steken af, brei tot eind. (S:25+22 steken, M:27+24st, L:30+27st)
3. 22(24, 27)r, ander voorpand: kant eerste 3(3, 3) steken af, brei tot eind. (S:22+22 steken, M:24+24, L:27+27)
4. 22(24, 27)r, ander voorpand: kant eerste 2(2, 2) steken af, brei tot eind. (S:22+20 steken, M:24+22, L:27+25)
5. 20(22, 25)r, ander voorpand: kant eerste 2(2,2) steken af, brei tot eind. (S:20+20 steken, M:22+22, L:25+25)
6. 20(22, 25)r, ander voorpand: kant 1(2,2) steek af, brei tot eind. (S:20+19 steken, M:22+20, L:25+23)
7. 19(20, 23)r, ander voorpand: kant 1(2,2) steek af, brei tot eind. (S:19+19 steken, M:20+20, L:23+23)
8. 19(20,23)r, ander voorpand: kant 1(1,1) steek af, brei tot eind. (S:19+18 steken, M:20+19, L:23+22)
9. 18(19, 22)r, ander voorpand: kant 1(1,1) steek af, brei tot eind. (S:18+18 steken, M:19+19, L: 22+22)
10. 18(19, 22)r, ander voorpand: kant 1(1,1) steek af, brei tot eind. (S:18+17 steken, M:19+18, L:22+21)
11. 17(18, 21)r, ander voorpand: kant 1(1,1) steek af, brei tot eind. (S:17+17 steken, M:18+18, L:21+21)
12. 17(18, 21)r, ander voorpand: kant 1(1,1) steek af, brei tot eind. (S:17+16 steken, M:18+17, L:21+20)
13. 16(17, 20)r, ander voorpand: kant 1(1,1) steek af, brei tot eind. (S:16+16 steken, M:17+17, L:20+20)
14. 16(17,20)r, ander voorpand: kant 1(1,1) steek af, brei tot eind. (S:16+15 steken, M:17+16, L:20+19)
15. 15(16,19)r, ander voorpand: kant 1(1,1) steek af, brei tot eind. (S:15+15 steken, M:16+16, L:19+19)
16. 15(16, 19)r, ander voorpand, kant 0 (0, 1) steek af, brei tot eind. (S:15+15, M:16+16, L:19+18)
17. 15(16, 18)r, ander voorpand, kant 0 (0, 1) steek af, brei tot eind. (S:15+15, M:16+16, L:18+18)
18-24  alle steken r.
25. alle steken afkanten

The pattern : Front

Cast on the number of stitches you need for your size (S=60, M=66, L=72). Use needles size 5mm for this. The reason why you use the smaller needles is because the ribbing stitch you will use first, is a very stretchy stitch. If you’d use the same needles, your ribbing would be much wider than the rest of the sweater! 
Knit 5 rows of 1×1 ribbing, meaning *knit 1, purl 1*, repeat it to the end of each row. 

After these 5 rows, switch to garter stitch (just knitting, no purling!). Use size 6mm needles for this. So first, knit the next row with a 6mm needle in your right hand. When you’ve done this, all of the stitches will be on the 6mm needle, and you can swap the remaining 5mm needle for another 6mm needle. Easy peasy!

Knit 15 rows of garter stitch.
Now, we’re going to make stripes by working with not only Stonewashed XL but also a strand of Invicta Colour. Knit 4 rows of garterstitch with both yarns.
Knit 10 rows of garter stitch with just Stonewashed XL.
Knit 4 rows of garter stitch with both yarns.
Knit 10 rows of garter stitch with just Stonewashed XL.
Knit 4 rows of garter stitch with both yarns.
Knit 10 rows of garter stitch with just Stonewashed XL.
Knit 4 rows of garter stitch with both yarns.

You’ve made 4 stripes so far. After this I chose not to knit any more, but you can choose to! It’ll make your sweater longer than mine, just pick whatever length you like! Make sure that if you make any alterations, that you write them down so you can repeat them on the backside. 

Knit 38 rows of garter stitch with just Stonewashed XL. After this we won’t use Invicta Colour anymore for the front.
Now, we’re going to cast off stitches in the middle of your work, to make the neck opening. The stitch counts are different for the three sizes, so they are noted separately. For size S, note the numbers before the brackets, for size M the first number between the brackets, and for L the second number between brackets. 

For size S (M,L):

1. k25(27,30), cast off 10(12,12) stitches, k till end (S:25+25 st, M: 27+27st, L: 30+30st).
2. k25(27,30), skip cast off stitches and continue on the other side with a new ball of yarn. Cast off the first 3(3,3) stitches of that side, k to end (S:25+22 st, M:27+24st, L:30+27st)
3. k22(24,27), other side: cast off first 3(3,3) stitches, knit to end (S:22+22 st, M:24+24, L:27+27)
4. k22(24,27), other side: cast off first 2(2,2) stitches, knit to end (S:22+20 st, M:24+22, L:27+25)
5. k20(22, 25), other side: cast off first 2(2,2) stitches, knit to end (S:20+20 st, M:22+22, L:25+25)
6. k20(22,25), other side: cast off 1(2,2) stitch, knit to end (S:20+19 st, M:22+20, L:25+23)
7.  k19(20,23), other side: cast off 1(2,2) stitch, knit to end (S:19+19 st, M:20+20, L:23+23)
8.  k19(20,23), other side: cast off 1(1,1) stitch, knit to end (S:19+18 st, M:20+19, L:23+22)
9. k18(19,22), other side: cast off 1(1,1) stitch, knit to end (S:18+18 st, M:19+19, L: 22+22)
10. k18(19,22), other side: cast off 1(1,1) stitch, knit to end (S:18+17 st, M:19+18, L:22+21)
11. k17(18,21), other side: cast off 1(1,1) stitch, knit to end (S:17+17 st, M:18+18, L:21+21)
12. k17(18,21), other side: cast off 1(1,1) stitch, knit to end (S:17+16 st, M:18+17, L:21+20)
13. k16(17,20), other side: cast off 1(1,1) stitch, knit to end (S:16+16 st, M:17+17, L:20+20)
14. k16(17,20), other side: cast off 1(1,1) stitch, knit to end (S:16+15 st, M:17+16, L:20+19)
15. k15(16,19), other side: cast off 1(1,1) stitch, knit to end (S:15+15 st, M:16+16, L:19+19)
16. k15(16,19), other side: cast off 0(0,1) stitch, knit to end (S:15+15, M:16+16, L:19+18)
17. k15(16,18), other side: cast off 0(0,1) stitch, knit to end (S:15+15, M:16+16, L:18+18)
18-24 k all stitches
25. cast off all stitches.

Achterpand:

Volg de instructies voor het voorpand totdat je de 4 strepen hebt gebreid. Als je veranderingen had gemaakt aan het voorpand op deze plek, pas ze dan weer toe. Brei dan 62 rijen in ribbelsteek. In de volgende rij kant je al je steken af.

Backside:

Follow the instructions for the front side until you’ve made the 4 stripes. If you made any alterations to the front, make them here too. Knit 62 rows of garter stitch, cast off all stitches in the 63th row.

IMG_5344

Aan elkaar naaien:

Je naait het voor- en achterpand op verschillende plekken aan elkaar. Eerst aan de bovenkant: je legt de twee panden met de goede kanten naar buiten op elkaar, en naait de schouders met de matrassteek aan elkaar. Hiervoor kun je het garenuiteinde gebruiken dat nog aan de trui hangt. Voor de matrassteek volgt nog een tutorial!

Ook naai je de zijkanten aan elkaar. Let wel dat je ongeveer 1/3e deel aan de bovenkant openlaat voor de mouwen. Begin gewoon onderaan met aan elkaar naaien en trek hem eens aan als je denkt dat je ver genoeg hebt genaaid. Zo kun je passen of je het mouwgat nog kleiner wilt hebben of juist iets groter. Hier gebruik je ook de matrassteek, wederom komt hier binnenkort een tutorial van!

Sewing it together:

Place the front and the back on top of eachother, right side outwards. First sew the shoulder-parts together with the mattress stitch. Sew the stitches of the front part together with exactly the same amount of stitches on the backside. You can use the leftover thread from casting off for sewing. A tutorial will follow, but you can look it up in the meantime!

The sides will be sewn together too. Leave about a third of the length open on the top side, so your arms can fit through! I like the armholes to be a bit bigger, but you can fit it on during the sewing process to see how exactly you want your sweater to fit. This sewing also uses the mattress stitch. Again, instructions for this will follow!

1sleevepickup

De mouwen:

Voor dit gedeelte gebruik je dubbelpuntige naalden (ook wel naalden zonder knop genoemd) óf een rondbreinaald. In beide gevallen maat 6mm. We gaan met deze naalden steken oppakken langs het mouwgat, en die brei je verder. Zie de foto’s hierboven (klik voor vergroting). Foto’s 1 t/m 7 laten je zien hoe je steken moet oppakken langs het mouwgat. Je pakt voor elke averechte rij een lusje op. Je hebt weliswaar geen averechte toeren gebreid, maar de achterkanten van je rechte toeren zien er precies hetzelfde uit als averechte toeren!  Je pakt dus steeds een horizontaal boogje op je naald. Om ervoor te zorgen dat er geen gat vormt bij de oksel, pak je daar twee steken extra op. Foto 8 laat zien hoe je verder breit als je een rondbreinaald gebruikt. Pak de kabel vast, draai deze en trek een lus op. Dit hoef je alleen te doen als de rondbreinaald te lang is voor je werk. Zo kun je verder breien!

The sleeves:

For this part you’ll use either DPNs (double pointed needles) or a circular needle. Size 6mm in both cases. Pick up stitches along the edge of the armhole, see the pictures above for reference (click on them to enlarge). Pics 1-7 show you how to pick up stitches. You’ll pick up one stitch for every purl row. It’s true that you haven’t knit any purl rows, but the backside of your knit rows look exactly like purl rows! So, notice the horizontal bars? Pick up the one closest to the edge, one for each row you see. I picked up about 50 stitches in size S. When you come to the beginning again, pick up 2 extra stitches to avoid forming a hole. Picture 8 shows how you can start knitting with circular needles, if they are too long for your work. Simply take the cable, twist it and pull it out of the work. Make sure you don’t drop any stitches while doing this! Now you can start knitting 🙂 

IMG_5447

Net werkten we in rijen, nu gaan we in het rond breien. Dat betekent dat je voor hetzelfde resultaat (namelijk een ribbelsteek) om en om één toer recht, dan weer één toer averecht breit. Op het begin van de toer plaats je een steekmarkeerder. Dat kan zo simpel zijn als een oude sleutelhanger! (zie foto) Zo weet je wanneer je moet schakelen naar recht of averecht breien.

Before, we worked in rows. Now we will work in rounds! This means that to get the garterstitch effect, you’ll have to alternate 1 knit row and 1 purl row. At the beginning of the round, place a marker. Maybe an old keychain! This way you’ll know when to change from knitting to purling. 

IMG_5450

Op de plek waar je bent begonnen met breien kan een gat ontstaan. Dit kun je later dichtnaaien met het draadeinde dat daar hangt.
Even if you’ve picked up 2 extra stitches, there’s always the possibility of forming a hole. No worries, you can sew this up later with the yarn end that’s left from picking up the stitches. 

Begin met een toer recht, en brei vervolgens nog 3 toeren: 1 averecht, 1 recht, en 1 averecht. Nu gaan we kijken naar het aantal steken dat je hebt. Ik had bij de ene mouw 50 steken en bij de andere 51. Het maakt niet zoveel uit, we gaan nu nog minderen zodat we een gelijk aantal krijgen. Ik minderde steeds 1x in elke rechte toer, dus om de toer, totdat ik bij 46 steken uitkwam. Dat zijn bij de ene mouw 4 steken minder, bij de andere 5 steken minder. Als je een grotere maat hebt, en komt uit op een groter aantal steken dat je hebt opgepakt, kun je ook ongeveer 5 steken per mouw minderen, of misschien nog wat meer.
Start with a knit round, then: purl one round, knit one round, purl one round. In the following 5 knit rows, decrease 1 stitch. So, 1 stitch per knit row, for the next 5 rows. If you don’t have an even number of stitches at this point, decrease one more in the next knit row. 

Nu brei je door tot je bij de elleboog bent. Pas je trui gewoon aan zodat je weet tot waar je hebt gebreid. Dan minder je nog 2x, weer alleen in rechte toeren. Zorg dat je uitkomt op een even aantal steken, anders kom je straks niet uit voor het boord.
Brei nu door totdat je mouw de gewenste lengte heeft. Bedenk wel dat er nog een boord aankomt, dus neem je gewenste lengte min ongeveer 3 cm. Eindig op een rechte toer.
Knit until you reach the elbow (try it on to see if you’ve reached it). Decrease 2 more stitches, again 1 stitch per knit row. Make sure you end with an even number of stitches. Now, knit until your sleeve has reached the desired length. You still have to knit about an inch of ribbing though, so keep that in mind. 

Ga over naar naalden 5mm en brei 6 toeren boordsteek (*1 recht, 1 averecht*). Kant daarna alle steken af. Voor een makkelijke manier hoe je in boordsteek kan afkanten, kun je hier kijken.
Switch to 5mm needles and knit 6 rounds of 1×1 ribbing. Cast off all stitches. For an easy way to cast off ribbing, see this tutorial.

Bijna af…. nu het halsboord nog! Pak weer steken op langs de rand, zoals in de onderstaande foto’s. Gebruik 5mm naalden. Op de plaatsen waar je hebt afgekant en dus duidelijke steken ziet, kun je steeds voor elke steek een lus opnemen. In de plaatsen ertussen moet je iets creatiever zijn, het lukt je wel!

Almost there… only the ribbing on the neck is left! Again, pick up stitches along the edge of your work, like in the pictures below. Use size 5mm needles. Where you’ve cast off stitches, simply pick up one loop for each stitch. In the places in between you have to be a bit more creative, but you can do it! 

IMG_5451 IMG_5452 IMG_5453

Voordat je met het boord begint, brei je eerst één toer recht. Brei daarna 5 toeren boordsteek en kant af. Daarna werk je alle draadeindjes weg, en je bent klaar!! Je eerste gebreide trui, woehoe! Zeker iets om trots op te zijn.

Before you start with the ribbing, knit one round first. Then knit 5 rounds of 1×1 rib and cast off. Then, you weave in all of the ends, and you’re done!! Your first knitted sweater 🙂 You should be proud of yourself!

IMG_5478

Draag je trui met plezier! Heb je ook een Jeanie Sweater gebreid? Plaats dan een foto op mijn Facebook pagina!
Did you make a Jeanie Sweater? Send me a picture on my Facebook page!

Support me by sharing with friends!
Previous post
Winter blues
Next post
All about adapting

3 Comments

 1. February 7, 2015 at 10:18 pm — Reply

  Wahhhhh! Je Jeanie trui is super goed gelukt c:
  De stappen voor de mouwen is heel handig, thanks
  for that! xX http://icepandora.blogspot.com

 2. Linda Jonsson
  June 7, 2019 at 3:49 pm — Reply

  Hi!
  What a nice sweater. I am thinking of knitting one of those. But what do you think … do you think it is possible to knit this sweater with the yarn “Scheepjes softy” instead? & if so … do the same size of needles work for that yarn do you think?

  • July 9, 2019 at 9:51 pm — Reply

   Hi Linda, thank you! It’s definitely possible to knit this sweater with Scheepjes Softy. My oh my, how soft would that be! I do think the Softy yarn is a bit thinner than Stonewashed XL. If you compare the yardage of the two different yarns you can see if they are similar enough to substitute.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
SHARE

The Jeanie Sweater: Free Knitting Pattern!