Inspiration for the Sassenach KAL

Inspiration for the Sassenach KAL

Thank you!

Thank you all so much for the warm reception of my upcoming Sassenach Knit-a-long! It was so great to read all of the positive reactions to my cushion designs, the colourways, the fact that this is Scheepjes’ first KAL, and I just cannot wait for the KAL to begin. We still have a month to go, so in the meantime I will explain a little bit more about the backstory. The patterns for the Knit-a-Long can be found on the Scheepjes website from February 23rd, and there will be a tutorial video for all used techniques on February 16th.

Wat een leuke reacties allemaal op de Sassenach Knit-a-long, bedankt iedereen! Het was zo leuk om alle berichten te lezen, en dat iedereen zo positief is over het ontwerp, de kleurstellingen, en het feit dat het een breiproject is. Ik kan niet wachten om te beginnen! Het duurt nog één maand, dus in de tussentijd zal ik jullie wat meer vertellen over mijn inspiratie voor dit ontwerp. De patronen voor de Knit-a-Long vind je vanaf 23 februari op de Scheepjes website, en op 16 februari komt een tutorial filmpje waarin ik alle technieken laat zien.

Image credit: Robert Wilson/Starz

Outlander

The inspiration for these cushions mainly come from the story of Outlander, written by Diana Gabaldon. It’s about Jamie from the Scottish Highlands, and Claire, an English military nurse, who fall in love and have to face hurdle after hurdle to stay together. If you haven’t read or watched this story, lemme give you a quick warning because: you will cry. If you like being swept off your feet by a love story and get totally invested in the characters, this one is for you. I have designed one cushion to symbolize Jamie, and one cushion for Claire. If you want to hear about how I used parts of their story to convert into knitting patterns, keep reading.

De inspiratie voor deze set kussens komt vooral van het verhaal Outlander, geschreven door Diana Gabaldon. Het gaat over Jamie van de Schotse Hooglanden, en Claire die diende als een verpleegster in het Engelse leger. Ze worden verliefd op elkaar en moeten hindernis na hindernis overwinnen als ze bij elkaar willen blijven. Als je dit verhaal nog nooit hebt gelezen of de serie nog niet hebt gezien, dan geef ik je één waarschuwing: je gaat zeker huilen. Als je houdt van meeslepende liefdesverhalen, dan is deze voor jou! Ik heb één kussen ontworpen met Jamie als inspiratie, en eentje met Claire als inspiratie. Als je meer wilt horen over hoe ik hun verhaal omzette in breipatronen, lees dan verder.

My visit to Scotland

Back in 2019 I was visiting Scotland for a fibre festival, which was loads of fun. Since my boyfriend and I had never been to Scotland before, we decided to add a couple days to our trip to have a proper look around.

In 2019 was ik in Schotland voor een garenfestival, wat superleuk was! Mijn vriend en ik waren nog nooit in Schotland geweest, dus we besloten er een paar dagen aan vast te plakken om even goed rond te kunnen kijken.

We visited Cairngorms which was breathtakingly beautiful, and we were to surprised to see snow! I remember this was just after finishing my Pink Sweater (free pattern), and seeing a field with sheep on the side of the road was the perfect photo opportunity. It was SO windy though that my eyes were watering!

Een dag reden we door Cairngorms National Park, een prachtig gebied waar we heel verbaasd waren sneeuw te zien! Ik weet nog dat ik net mijn Pink Sweater (gratis patroon) af had, en toen we een veld met schaapjes langs de weg zagen wilde ik natuurlijk een paar foto’s maken. Het waaide zó hard dat mijn ogen ervan gingen tranen!

We also visited the Trossachs National Park near Loch Lomond, which was a stunning place for a hike. We saw highland cattle, and there was a perfectly placed bench on a hill for a bit of knitting.

Ook maakten we een wandeling door het Trossachs National Park dichtbij Loch Lomond, echt een prachtige omgeving. We zagen hooglander koeien, en er stond een bankje op een heuvel – de perfecte plaats voor een brei-pauze.

Please note these are my initial swatches and not all charts have made it to the final cushion designs.

First swatches | Eerste proeflapjes

When I first started swatching, I knew I wanted to use colours to reflect the beautiful golden yellows and browns of the landscape. I read lots about traditional Scottish Fair Isle knitting to understand the history, and the background behind some of the motifs. What motifs are Fair Isle, and what motifs are more seen in other varieties of stranded knitting, such as Icelandic or Norwegian styles of colourwork. Since the Knit-a-Long design was inspired by the Scottish landscape and the story from Outlander which starts in Scotland, I wanted to make sure to get this right.

Toen ik begon met proeflapjes breien, wist ik dat ik kleuren wilde gebruiken die de prachtige goudgele en – bruine tonen van het landschap zouden reflecteren. Ik las veel over de traditionele Schotse Fair Isle breikunsten om de geschiedenis erachter te begrijpen, en de betekenis van sommige motieven. Welke patronen zijn nu echt Fair Isle, en welke worden toegeschreven aan andere vormen van jacquard breien zoals IJslandse of Noorse breistijlen? Omdat het KAL ontwerp was geïnspireerd op het Schotse landschap en het Outlander verhaal dat in Schotland begint, wilde ik dit goed begrijpen.

Jamie

For Jamie’s cushion, I had lots of visual inspiration to draw from. I had been playing around with several knitting patterns to mimic Scottish tartans, three of which made it into Jamie’s cushion. To symbolize his heritage, I also added some traditional Fair Isle ‘OXO’ patterns. Do you see the pattern in the top centre of the collage? See how there’s an ‘X’ in there, and a diamond shape that you can sort of see as an ‘O’? That is one of the traditional Fair Isle patterns, and it happens to be my favourite one in the entire cushion. All of the colours are used in that single chart, and still it does not look overwhelmingly colourful. Jamie’s cushion also has a chart of a thistle, the Scottish national flower. I love the idea of national flowers, which is why the colourways Cirsium and Rosa are named after them.

Voor Jamie’s kussen had ik veel visuele inspiratie, bijvoorbeeld uit de Schotse tartan-stoffen. Drie van deze ontwerpen kun je nu vinden in Jaime’s kussen. Om Jamie’s afkomst nog meer te symboliseren voegde ik ook verschillende Fair Isle ‘OXO’ patronen toe. Zie je het patroon midden boven in de collage? En zie je hoe je daar een ‘X’ in kunt zien, en ook een diamant-vorm die je soort van als een ‘O’ kunt zien? Dat is een van de traditionele Fair Isle patronen, en het is toevallig mijn favoriet in het hele kussen. Dit schema gebruikt alle kleuren, en toch ziet het er niet té kleurrijk uit. Jamie’s kussen heeft verder nog een schema van een distel, de Schotse nationale bloem. Ik vind het idee van nationale bloemen zo leuk, dus noemde ik ook de Cirsium en Rosa kleurstellingen ernaar. 

Claire

For Claire, it was slightly more difficult to design charts. With Jamie I had inspiration from tartan fabrics, but I didn’t know of any traditional English counterparts. Still, I included one tartan-inspired chart for her, which I thought looked very feminine (top right in the collage). So, while for Jamie I drew most of the inspiration from his heritage, for Claire I decided to draw inspiration from her skills as a healer. Her knowledge of native herbs and plants is very important throughout the Outlander series, so I designed some floral charts. There are vines (top centre), clovers (bottom centre), and of course the rose which is the English national flower. The wave pattern framing the big clover chart (bottom centre) symbolizes their travels over sea.

Voor Claire vond ik het wat lastiger om schema’s te ontwerpen. Voor Jamie kon ik volop kiezen uit tartan stoffen, maar naar mijn weten zijn er geen typisch Engelse tegenhangers voor deze prints. Toch besloot ik om één tartan ontwerp toe te voegen (rechtsboven in de collage); deze print vond ik op de een of andere manier vrouwelijk en dus goed passen in Claire’s kussen. Terwijl ik voor Jamie veel inspiratie haalde uit zijn afkomst, haalde ik mijn inspiratie bij Claire uit haar kennis van planten. In het Outlander verhaal komt het telkens terug dat ze veel inheemse planten herkent en weet hoe je ze toe kan passen, dus ontwierp ik enkele schema’s met planten en bloemen. Kijk maar naar de bladeren (midden boven), klavers (midden onder) en natuurlijk de roos, de Engelse nationale bloem. Zie je ook de golven boven en onder de klavers? Dit staat als symbool voor Jamie en Claire’s reizen over zee. 

Start of the Knit-a-Long

The Knit-a-Long starts on February 23rd, and during 10 weeks a new part of the pattern will be shared each Wednesday. Do you want to join in the KAL-chatter and share pictures? The perfect place is in the Scheepjes Facebook group.

De Knit-a-Long begint op 23 februari, en gedurende 10 weken wordt steeds op de woensdag een nieuw deel van het patroon gedeeld. Wil je foto’s delen en lekker meekletsen over de KAL? Dat kun je doen in de Scheepjes Facebook groep

Giveaway!

Scheepjes have given me TWO Sassenach KAL yarn kits to give away to two lucky winners. Check out the giveaway and the details here on my Instagram post. I will draw for a winner next week, on February 2nd. Good luck!!

Scheepjes heeft mij TWEE Sassenach KAL garenkits beschikbaar gesteld om weg te geven aan twee gelukkige winnaars. De giveaway is op mijn Instagram pagina, klik hier voor alle details en hoe je mee kan doen. Volgende week op 2 februari zal ik de winnaars kiezen. Succes!!

You might also like:

How to knit stranded colourwork

Finn Hat pattern

Previous post
More yarn kits added to the webshop!
Next post
Scheepjes KAL 2022 - Creating your own Team Free Spirit Colourway

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
GBP Pound sterling
EUR Euro
SHARE

Inspiration for the Sassenach KAL