12 Days of Handdyed Yarns: #6 Hedgehog Fibres

12 Days of Handdyed Yarns: #6 Hedgehog Fibres

Image result for hedgehog fibres

Joepie, tijd voor deel 6 uit de serie handgeverfde garens. Het garenmerk dat ik jullie vandaag voorstel is al lang niet zo klein meer, ze zijn over de hele wereld bekend! Ik heb het over Hedgehog Fibres. Hedgehog Fibres wordt gerund door Beata Jezek, geboren in Bratislava maar nu gevestigd in Ierland. De naam Hedgehog Fibres komt van haar achternaam Jezek, dat ‘hedgehog’ oftewel egel betekent. 
Yay, part 6 of the Handdyed Yarns series! The yarn brand I’m talking about today is one you’ve most probably already heard of, no matter where you live. It’s Hedgehog Fibres, run by Beata Jezek, born in Bratislava but now living in Ireland. The name Hedgehog Fibres originates from her surname Jezek, which means ‘hedgehog’!

Image result for hedgehog fibres
Image copyright: Hedgehog Fibres

Hedgehog Fibres maken prachtige garens, en dat niet alleen! Er komen ook beeldige patronen mee gepaard. De bekendste zijn natuurlijk die van Stephen West, die veel heeft gewerkt met Hedgehog Fibres. De winkel die hij deelt in Amsterdam, Stephen & Penelope namelijk, hebben ook een grote selectie Hedgehog Fibres.
Hedgehog Fibres make the most delicious yarns, and not only that! They also publish great designs such as the one above. Of course the most popular designs with Hedgehog Fibres are from Stephen West, who uses this brand a lot. He also sells it in partly his yarnstore Stephen & Penelope in Amsterdam, who have a great selection of Hedgehog Fibres. 

hhf
Image copyright : Hedgehog Fibres

 Al hun garens zijn handgeverfd, en dat zijn er niet weinig! Ze hebben wel 8 verschillende bases – daarmee bedoel ik garens verschillend in dikte of samenstelling. Hieronder de details van hun drie meest bekende garens; hun sokkengaren, de merino singles (enkeldraads) en de kidsilk haze. Dit laatste garen vind ik heel bijzonder, je ziet handgeverfde mohair niet heel vaak! 
All their yarns are handdyed, and oh my, do they have a lot! They have a whopping 8 bases, under which their most popular: Sock, Kidsilk Haze and of course Merino Singles. I love that they have a handdyed mohair yarn, I haven’t seen this often at other hand dyers. 

Prijzen // Prices
Sock – 90% merino, 10% nylon – €21,50 (100g)
Kidsilk Haze – 70% kid mohair, 30% silk – €26,50 (50g)
Merino Singles – 100% merino – €21,50 (100g)

christmasevecaston02

Zelf heb ik twee sokkengarens in mijn bezit van Hedgehog Fibres, waarvan eentje de limited edition kleurstelling ‘Where’s my Bike’. Dat is het gespikkelde garen uit de foto hierboven. Het groene garen is ‘Avocado’ door Wol met Verve, waar ik een paar dagen geleden over schreef. Dit zijn mijn kerstsokken van dit jaar! Dat wil zeggen, de sokken die ik opzette tijdens de #lbkchristmasevecaston2016, georganiseerd door Little Bobbins Knits. Heb jij ook meegedaan?
I have two of their sock yarns in my stash, one of which is their Limited Edition colourway ‘Where’s my Bike’. That’s the speckled yarn from the picture above. The green yarn is ‘Avocado’ by Wol met Verve, I wrote about them a few days ago. These is my Christmas Eve cast-on this year, organised by Little Bobbins Knits #lbkchristmasevecaston2016. Did you take part too?

Heb jij wel eens met Hedgehog Fibres gebreid of gehaakt? Wat is jouw ervaring?
Have you ever tried Hedgehog Fibres? What’s your experience? 

Previous post
Sophie's Universe: Catching up!
Next post
Sophie's Universe: Butterflies all around

2 Comments

  1. December 26, 2016 at 8:12 am — Reply

    Ik heb er nog nooit mee gebreid of gehaakt maar vind het wel mooie kleuren.

  2. January 1, 2017 at 6:42 pm — Reply

    Ik heb een aantal strengen op mijn verlanglijstje staan. Erg mooie kleuren.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
GBP Pound sterling
EUR Euro
SHARE

12 Days of Handdyed Yarns: #6 Hedgehog Fibres