My First Crochet Workshop

My First Crochet Workshop

workshop1IMG_8313Afgelopen woensdag gaf ik mijn eerste haakworkshop!! Dit is iets wat ik al een lange tijd heb willen doen, dus het was geweldig om deze droom te kunnen verwezenlijken!
De afgelopen twee jaar fantaseerde ik al over mijn eigen haakworkshops, maar het is lastig om er ook echt mee te beginnen. Want hoe pak je dat aan? De inhoud van de workshop bedenken is eigenlijk nog het makkelijkst. Maar hoe kom je aan deelnemers, hoe maak je het bekend dat je workshops geeft? En misschien nog wel het belangrijkst: waar geef je de workshop? Aangezien ikzelf alleen een studentenkamer heb, en dan ook nog eens buiten het centrum, was mijn eigen kamer geen optie. Om nou echt een openbare ruimte te huren was ook al snel van de baan door de hoge kosten. Gelukkig wilde het bestuur van mijn studievereniging SVS (Studievereniging Sinologie) mij helpen om een lokaal op de universiteit te regelen, รฉn om mijn workshop te promoten! Helemaal fantastisch dus!
Nu het geregel allemaal gedaan was, hoefde ik alleen nog maar na te denken over wat ik precies zou gaan doen in de workshop, de prijs, en de materialen. Omdat dit een kennismakingsworkshop was, en ikzelf helemaal geen ervaring had met workshops geven, hield ik de prijs heel laag, namelijk 5 euro per persoon inclusief materiaal. Normaal betaal je al gauw 30 euro voor een haakworkshop, maar dat vond ik toch echt veel te veel voor mijn eerste workshop, ook omdat mijn doelgroep vooral uit studenten bestaat.
Ik koos ervoor om met mijn deelnemers een strikje te haken. Aangezien je hierbij nog niet in het rond hoeft te haken, is het een van de makkelijkere patronen. Ik paste het patroon van ย Craftiness is not Optionalย aan, zodat er meer steken in werden gebruikt. Ik leerde mijn beginnende haaksters hoe ze lossen, vasten, halve stokjes en stokjes moesten haken. En dat lukte vrij aardig!
IMG_8314 IMG_8317Ik had een stencil gemaakt met geschreven instructies, en ook een plaatje om te verduidelijken in welke steek je nou precies moet haken.
Een van de deelnemers was linkshandig, maar daar was ik gelukkig op voorbereid! Ik had mezelf namelijk links leren haken toen ik het een linkshandige vriendin van mij leerde. Je moet er echt even aan wennen, maar na een tijdje gaat het al een stuk makkelijker. Naast het voordeel dat ik nu ook linkshandige mensen kan leren haken, was het ook handig voor mijzelf. Ik besefte namelijk weer op welke momenten er zich problemen voordoen. Het garen en de haaknaald goed vasthouden is namelijk nog best lastig, dus besteedde ik hier ook meer aandacht aan in de workshop. Zo waren er nog een paar dingen, waar ik anders niet aan gedacht had. Als je een tijdje haakt vergeet je namelijk gewoon waar je op het begin zo’n moeite mee had.
Mijn tips leken te werken, want de deelnemers kregen het haken al snel onder de knie! You go girls!
IMG_8315awesomeNa het haken moest er nog van het rechthoekige lapje een strikje worden gemaakt. Dat ging nog het snelst van allemaal! In het patroon dat ik hierboven al noemde, worden de twee korte uiteinden van de rechthoek aan elkaar gelijmd. Wij deden dit echter gewoon met naald en draad, dat is toch net zo makkelijk? Dan wikkel je er een ander draadje omheen zodat het een strikje wordt, en tadaa!
IMG_8320great jobIMG_8318Wat een mooie strikjes! Aren’t they just fabulous? Ik weet nog zeer goed dat mijn eerste haakwerkje er zeker niet zo mooi uitzag.. *understatement*! Ik ben erg trots op mijn deelnemers, en zijzelf vonden het zo leuk dat ik heb besloten om volgende woensdag nog een workshop te geven! Dan ga ik ze leren om in het rond te haken! Aangezien ik meestal in het rond haak, lijkt me dit een van de belangrijkste dingen om te leren. Ik ben benieuwd hoe het deze keer gaat!
Heb jij wel eens een haakworkshop gevolgd of gegeven?

Support me by sharing with friends!
Previous post
Crea Swap met Mariska van Curly Creative
Next post
W.I.P. Wednesday #14

14 Comments

 1. November 4, 2013 at 3:56 pm — Reply

  Yaaay fijn om te horen dat je eerste workshop succesvol is en
  dat iedereen een mooi strikje gehaakt hebben c: kan ook
  weinig misgaan sinds jij ook goed kan haken! Xx

  • November 5, 2013 at 1:19 pm — Reply

   Hihi ik was ook superblij dat alles lukte ๐Ÿ˜€ xx

 2. November 4, 2013 at 10:33 pm — Reply

  Wat leuk! En dapper dat je het aandurft om hiermee te beginnen! Lijkt me behoorlijk spannend om te doen. Aangezien het een succes was, ga je er vast wel meer mee doen? ๐Ÿ™‚
  Mijn moeder heeft me leren haken. Dus dat was een soort privรฉworkshop. ๐Ÿ˜‰ In het begin was vooral het haakwerk goed vasthouden inderdaad een van de lastigste dingen.
  Ik ben zelf juist begonnen met rondhaken. Dat is eigenlijk wat ik nog steeds het meeste doe.

  • November 5, 2013 at 1:22 pm — Reply

   Het was inderdaad best spannend! Ik moest goed opletten of ik alles zo duidelijk mogelijk uitlegde (wat nog best lastig is!) en om geen tips te vergeten.
   Ik haak zelf ook meestal in het rond, maar ik wilde ze niet meteen afschrikken met magische ringen, haha ๐Ÿ˜› xx

   • November 5, 2013 at 2:11 pm — Reply

    Haha! Ja, ik kan me voorstellen dat de magie van het rondhaken nog een beetje te veel is voor de beginners. ๐Ÿ˜‰

 3. November 5, 2013 at 12:09 pm — Reply

  Het lijkt me super leuk om een keer een workshop te volgen! Ik wil het namelijk ook kunnen hihi

  • November 5, 2013 at 1:24 pm — Reply

   Zeker een keer doen! Het is superleuk om te zien hoe je met je eigen handen iets kunt maken met gewoon een draad katoen ๐Ÿ™‚ Misschien is er iemand in de familie die het je kan leren? xx

 4. November 5, 2013 at 4:57 pm — Reply

  Wat leuk dat je de durf hebt gehad dit te doen.De foto’s zien er ook gezellig uit.

  • November 6, 2013 at 10:32 pm — Reply

   Dankjewel Jessica! Het waren gelukkig allemaal mensen die ik kende, dat maakte het een beetje minder eng voor een eerste keer ๐Ÿ™‚ Het was inderdaad heel gezellig! xx

 5. November 5, 2013 at 4:57 pm — Reply

  Wat leuk dat je de durf hebt gehad dit te doen.De foto’s zien er ook gezellig uit.

  • November 6, 2013 at 10:32 pm — Reply

   Dankjewel Jessica! Het waren gelukkig allemaal mensen die ik kende, dat maakte het een beetje minder eng voor een eerste keer ๐Ÿ™‚ Het was inderdaad heel gezellig! xx

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

*

Back

Widget Support

SHARE

My First Crochet Workshop