Morgen is het zover…

Morgen is het zover…

Morgen is het dan eindelijk zover: dan is het Wolspektakel in Kerkrade! Ik heb vandaag nog genoeg dingetjes om voor te bereiden, maar eerst wil ik jullie nog even voorstellen aan nog een van de standhouders van morgen: Marijke Visser!

Marijke zal er staan met haar kraam ‘Design4Fair’. Ze werkt al 20 jaar als importeur van Fair Trade producten uit Ghana, Kenia, Nepal en Palestina. Marijke’s interesse in andere culturen komt vooral vanuit haar opleiding in de verpleegkunde – waar ze op het aspect cultuur is afgestudeerd; en haar voormalig beroep als docente waar ze door middel van onderzoek begrip kreeg voor culturen van anderen. “Niet oordelen op hetgeen ik niet begrijp van de ander, maar een nieuwsgierige houding naar de ander toe.” Dit heeft Marijke onder andere een goede verstandhouding met haar producenten opgeleverd. “Ik heb geleerd te denken vanuit hun positie: armoede en onwetendheid. Veel mensen zijn intelligent en kundig, maar hebben geen kansen in hun ontwikkeling gehad zoals een goede opleiding.”

Marijke Visser wol
Nepalese vrouwen werken met hun eigen wol op Nederlandse wolwinders

Marijke legt uit dat de onrechtvaardige verdeling in de wereld voornamelijk de jonge mensen treft, die vaak genoodzaakt zijn te vluchten uit economische motieven, als ze een goede toekomst willen hebben. Dit motief verandert als er veel mogelijkheden zijn in eigen land. “Aan het project in Nepal werken ongeveer 900 tot 1000 mensen die nu een leefbaar loon ontvangen en er niet over denken om te vluchten naar het Westen. Door eerlijke handel in hun éigen omgeving is het mogelijk hun kinderen naar school te brengen, gebruik te maken van de gezondheidszorg, en kunnen ze zich weer richten op de toekomst. Dat alles door de verkoop van hun producten aan Design4Fair.”

Wat een prachtig bedrijf! Design4Fair is intussen Fair Trade gecertificeerd, en helpt mensen die kundig zijn, maar op zichzelf geen toegang hebben tot de wereldmarkt. Design4Fair handelt als het ware als de tussenpersoon. Marijke vertelt: “Design4Fair wil door middel van eerlijke handel de wereld een beetje mooiermaken, en een bijdrage leveren aan het terugdringen van economische vluchtelingen.”

Marijke NEPALWOL

Producten van Design4Fair vind je op hun eigen website, en ook via diverse wereldwinkels. Denk vooral aan wol en producten gemaakt van vilt. Zie bijvoorbeeld de wol hierboven, perfect om mee te vilten! Normaal €3,95 maar op de beurs slechts €2,- per 50 gram bol.

En wat doet Marijke het liefst na het werk? “Heerlijk onderuit, naar de sauna, een goed toneelstuk of muziekuitvoering.” Dat klinkt goed, Marijke!

Marijke Visser poes

En pssst… als je morgen tijdens de beurs een aankoop maakt en je bonnetje inlevert, maak je ook nog eens kans op leuke prijzen van de standhouders! Waaronder deze leuke gevilte kat die Design4Fair tot beschikking stelt.

Zie ik je morgen?

Previous post
New socks-to-be!
Next post
New podcast episode: Ravelry Rabbithole!

2 Comments

  1. Meryl
    May 8, 2017 at 2:33 am — Reply

    Hi carmen ,love following your blog but not able to read this as its only in Dutch,how can I translate this do you know please? Thanks .

    • May 13, 2017 at 7:49 am — Reply

      Hi Meryl, thank you so much for your comment! I do my best to write most blog posts in both languages but I was running out of time for this one. It’s about a Dutch event so I thought to only do it in Dutch this time. I do have many other English blogs, an all-English podcast on Youtube you might be interested in? It’s called the New Leaf Podcast.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
EUR Euro
SHARE

Morgen is het zover…