How to join Sunburst Squares together

How to join Sunburst Squares together

Crafty Queens sunburst square round 5

Een tijdje terug plaatste ik hier mijn patroon van de iets aangepaste Sunburst Square. Wat een leuke reacties kreeg ik, dankjulliewel! Ik had jullie ook nog beloofd een tutorial te plaatsen van hoe je de vierkantjes aan elkaar haakt. Dus ging ik met mijn camera in de weer en heb ik (hopelijk) wat duidelijke foto’s die laten zien hoe je dat doet. Mochtj je er toch nog moeite mee hebben, aarzel dan vooral niet om mijn hulp te vragen! Je kunt de foto’s vergroten door erop te klikken.

A few weeks ago I posted my slightly modified pattern of the Sunburst Square, click here if you’d like to see it. Thank you all so much for your comments here, on Instagram and on Facebook! I had promised to write a tutorial on how to join the squares together, so I went and took some pictures which hopefully show everything clearly. If you’re having any trouble at all please don’t hesitate to ask for my help! You can enlarge the pictures by clicking on them. 

Sunburst 1

Als je een vierkantje aan het haken bent die je graag aan een andere zou vastmaken, werk je de laatste toer niet helemaal af. Meestal hoef je alleen de laatste hele zijde vrij te laten (van hoek tot hoek). Ben je een vierkantje aan het haken dat in een hoek gaat, moet je twee zijdes vrij houden. Je werkt tot aan de eerste set dubbele stokjes van een hoek, plus één losse (hierboven nog niet gehaakt).

If you’re making a square that you’d like to attach to another one, you don’t finish the last round completely. Work until you have one full side left (from corner to corner). Naturally, if your square is a corner piece then you’ll want to leave two sides un-crocheted. You’ll crochet until the first set of trebles (US), plus you’ll chain 1 stitch (not shown in the picture above yet).

Sunburst 2

Leg de andere vierkantjes er zo naast hoe je ze aan elkaar wilt maken.

Place the other squares in the way you want to attach them. 

Sunburst 3

In feite zoek je de corresponderende steken aan de ‘overkant’ voor het vasthaken. Normaal gesproken zou ik het lossenboogje van de hoek gebruiken, maar omdat ik al twee vierkantjes aan elkaar gemaakt heb, ga ik deze bevestigen aan de hechting tussen de eerste twee vierkanten.

For each stitch on the square you want to attach, you’ll have to find the correct stitch to attach it to. Normally I would attach the corner to the chain stitches of the corner, but since I’ve already attached two squares together, I’m going to attach this one to the join of the other two.

Sunburst Square Join 1

Neem je haaknaald uit de lus, en plaats hem tussen de twee vierkantjes in (of in het lossenboogje als dit het eerste vierkantje is wat je eraan haakt). Haal dan de lus weer op, haal deze erdoorheen en haak 1 losse.

Take your hook out of the loop, and place it in between the join (or in the corner if this is the first square you’re joining). Pick up your loop, pull it through and chain 1. 

Sunburst Square Join 2

Neem de haaknaald weer uit de lus, en plaats hem in de steek waar het pijltje bij staat. Haal de lus erdoorheen en haak je eerste dubbele stokje in de hoek.

Take your hook out of the loop again, and insert the hook in the stitch marked with the arrow on the picture above. Pull the loop through this stitch and crochet your first treble into the corner. 

Sunburst Square Join 3

Neem je haaknaald weer uit de lus, steek hem in de volgende steek (dit is het eerste dubbele stokje van het andere vierkantje), haal de lus erdoor en haak je tweede dubbele stokje. Op het vierkantje waaraan je hecht (het witte vierkantje op de foto) ben je eigenlijk altijd één steek ‘te vroeg’. Als je je haaknaald in het derde dubbele stokje van het witte vierkantje steekt, ben je bij het beige vierkantje al bij het eerste stokje. Op deze manier krijg je de steken recht tegenover elkaar (zie foto 3 hierboven). Werk op deze manier de hele zijde af, tot aan het laatste dubbele stokje (foto 4)

Take your hook out of the loop again, and insert it into the next stitch (this is the first treble of the other square), pull up the loop and crochet your second treble. You’ll notice that on the square you’re attaching to, you’re always one stitch ‘early’. So, in the third treble of the other square (white square in above pictures), you’ll already start crocheting the first double crochet. This way the stitches will be aligned perfectly (see photo 3 above). Keep working this way until you reach the other corner (photo 4).

Sunburst Square Join 4

In het laatste dubbele stokje van het witte vierkantje haak je een losse. Daarna haak je in de hoek nog een losse. Nu ga je verder met de rest van het vierkantje, begin weer met de 3 dubbele stokjes. Je merkt dat je bij het aan elkaar haken in de hoeken maar 2 lossen haakt in plaats van 3, zo ziet het er net iets strakker uit.

In the last treble of the white square you’ll chain 1 stitch, then chain another one in the corner. Usually you would chain 3 stitches in the corner of a sunburst square, but when you’re joining them it looks better if you only chain 2. Now complete the rest of the square by crocheting as you normally would. 

Sunburst 4

En zo haak je de Sunburst vierkantjes aan elkaar! Deze techniek kun je natuurlijk ook voor andere projecten gebruiken. Ik vond hem op de blog van mijn vriendin Atty, die de techniek voor veel projecten van haar gebruikt. Ik vond hem er zo mooi uitzien dat ik hem graag voor dit project wilde gebruiken!

Welke techniek gebruik jij meestal voor het aan elkaar haken? Of naai je losse onderdelen liever aan elkaar?

And that’s how you can join your Sunburst squares! This technique can also be used for your other projects of course. I found it on the blog of my friend Atty, who uses it for most of her crochet projects. I liked it so much I really wanted to give it a go! 

Which technique do you normally use? Crocheting or sewing? Please share below!

Previous post
Knitknitknit!
Next post
Edward's Menagerie: Birds!

6 Comments

 1. October 4, 2015 at 10:21 pm — Reply

  Wat een handige manier om de squares zo aan elkaar te haken, Scheelt na afloop een hoop werk. Dank je voor de duidelijk tutorial.

  Groetjes, Margaret

  • October 6, 2015 at 8:33 pm — Reply

   Heel graag gedaan Margaret! Bedankt voor je bezoekje 🙂

 2. October 5, 2015 at 9:19 am — Reply

  Meestal haak ik ze alleen aan elkaar ”tussen” de groepjes stokjes. Dus met 1 (halve)vaste in de losse die tussen de groepjes stokjes zit. Je krijgt dan minder stevige naden, maar voor een deken vind ik dat soepeler en mooier. Voor een kussen is jouw manier wel mooi.

  • October 6, 2015 at 8:32 pm — Reply

   Hoi Jeanette, ik werk ook vaak op jouw manier! Dat werkt wel even wat sneller dan steeds de haaknaald uit de lus halen, maar bij sommige projecten is de ene techniek inderdaad mooier dan de andere.

 3. October 5, 2015 at 12:54 pm — Reply

  I always crochet squares together.

  • October 6, 2015 at 8:37 pm — Reply

   Hi Gillian! Me too, it’s so timesaving! Always put it off if I have to sew it together..

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
GBP Pound sterling
EUR Euro
SHARE

How to join Sunburst Squares together