Retrosaria Lisbon a.k.a. Yarnheaven

Retrosaria Lisbon a.k.a. Yarnheaven

Retrosaria Lisbon Correio

In Portugal wordt erg veel gehaakt en gebreid, ik had me daarom van tevoren al bewapend met een lijst van wolwinkels in het centrum van Lissabon! Op de eerste dag bezochten we er een paar, waaronder deze prachtwinkel, compleet met weegschalen.

Maar veel van de winkeltjes waren redelijk ouderwets en hadden niet echt bijzondere garens. Katoenen, wollen of acrylgarens had je in overvloed, ook Katia wol zag je overal, maar waar ik naar op zoek was, waren de handgeverfde garens met echte Portugese wol. En de meeste winkeltjes hadden dan toch weer import-garen. Jammer!

Gelukkig werd ik op Instagram getipt om naar de wolwinkel Retrosaria te gaan, op de Rua do Loreto. Het was even zoeken, want het is namelijk niet op de begane grond! Bij de vrolijk gekleurde brievenbusjes hierboven (foto gevonden op deze pagina) moesten we de trap op, et voila: daar vonden we Retrosaria!

Recently I went on holiday to Lisbon. I heard they had a few wonderful yarn shops, so I couldn’t wait to investigate! Unfortunately most shops were quite old-fashioned and didn’t have handdyed local yarns which I was looking for. Someone advised me to go to Retrosaria, a modern yarn shop located on Rua do Loreto, in Bairro Alto. It wasn’t very easy to find as it’s not on the ground floor, but once you find these coloured mailboxes pictured above, you just have to go up the stairs!

IMG_7510 IMG_7517

Toen ik binnenliep wist ik het meteen: dit was de winkel waar ik zo had op gehoopt! Ze hadden zelfs een landkaart van Portugal met de schapensoorten per streek. En natuurlijk ook wol van die schaapjes! Verder hadden ze ook prachtige garens van Noro en Debbie Bliss.

Maar dat was niet alles. Ze hebben ook heel veel stoffen, patronenboeken, handgemaakte leren schoenen (!), en nog veel meer DIY-spulletjes.

When I walked in I immediately knew, this was the yarn shop I had been looking for! They didn’t just have local yarns, they even had a map of Portugal with species of sheep of each area! So wonderful. Besides their local yarns they also had Debbie Bliss and Noro, Japanese pattern books, great fabrics, DIY tools and handmade leather shoes (!). 

IMG_7511 IMG_7512

Dit proeflapje was gemaakt met de Beiroa wol waarvan ik ook een paar strengen heb gekocht. Via de link kom je op de website van de wolwinkel, waar je veel prachtige kleurencombinaties ziet. Wist je dat dit garens exclusief is voor Retrosaria? Toen vond ik het al helemaal speciaal! Het is gesponnen met wol van de schapen uit Bordaleira Serra da Estrela, en is geschikt voor naalden 4-5mm. Het garen voelt een beetje stug aan, maar ik denk dat het je ontzettend warm houdt in koudere dagen. Muziek in de oren van een koukleum zoals ik!

This swatch was made with their Beiroa yarn, exclusive to Retrosaria. Find out more here. It’s a 100% wool yarn in the most amazing colours. The yarn felt a bit tough but I can imagine it keeps you toasty warm in cold weather, which is perfect for me since I’m always cold.

IMG_7516 IMG_7515

Zoveel prachtige garens… eigenlijk wilde ik gewoon de hele mand meenemen! Toch heb ik een keuze kunnen maken: vier mooie kleurtjes van het 100% wollen Beiroa garen. Ik ben van plan er een dekentje mee te breien, heerlijk voor over mijn benen als ik TV kijk. Het stugge garen zou denk ik niet zacht genoeg zijn voor kleding, maar prima voor een dekentje.

Retrosaria is écht een wolwinkel om aan te raden als Lissabon nog op je lijstje staat. Het ligt in het stadsdeel Bairro Alto, dichtbij het centrum. Als je goed op de huisnummers en de gekleurde brievenbusjes let is het goed te vinden. Mocht Portugal niet in het vooruitzicht liggen kun je altijd nog een beetje zwijmelen op hun website (psst, ze versturen ook!).

So many beautiful yarns.. I just wanted to take them all home! But I managed to make a decision and I chose 4 colours of the Beiroa yarn. I’m going to knit a blanket with it! 

Retrosaria really is a shop to recommend if you’re in Lisbon. If you pay attention to the house numbers and look out for the mailboxes you can find it! If a trip to Portugal is not in the near future, you could always check out their website. (Shhh, they deliver too!) 

Previous post
City of Tiles
Next post
Beiroa

10 Comments

 1. September 21, 2015 at 12:19 pm — Reply

  I love a good yarn shop. Must have a look at their website.

 2. September 21, 2015 at 3:58 pm — Reply

  Heerlijke wolwinkel. Jammer dat hij zo ver van huis is. Goed idee om daar wat garens te kopen.

  Groetjes, Margaret

 3. September 27, 2015 at 11:00 pm — Reply

  In maart ging ik ‘even’ naar Lissabon om bij Retrosaria een paar strengen Beiroa te gaan kopen. Geweldig winkeltje hé!
  Intussen is het speciale project af, binnenkort blog ik erover. Ik wil nog wel eens terug naar Portugal, naar Lissabon voor Tricot da cinco (in het centrum van de stad zijn de winkeltjes idd. erg oubollig) en naar Coimbra voor Bolas de Tons…

  • September 29, 2015 at 10:36 am — Reply

   Inderdaad een geweldig winkeltje! Ik was echt blij verrast over Portugal, zeker een plek om naar terug te gaan 🙂 Ik ben benieuwd naar je speciale project!

 4. October 1, 2015 at 10:08 am — Reply

  Oh heerlijk zo’n winkel!

  • October 6, 2015 at 8:35 pm — Reply

   Echt he! Ik wilde er niet meer weg.. 😉

 5. February 10, 2017 at 10:48 pm — Reply

  Wij gaan nu zeker kijken, toevallig in Lissabon!! Super leuk

  • February 13, 2017 at 8:29 pm — Reply

   Wat leuk Annebeth, heel veel plezier!! Ze hebben prachtige garens. Schrijf vooral het huisnummer op want het is lastig te vinden!

 6. September 1, 2018 at 10:34 am — Reply

  Wat leuk!! Deze winkel staat nu op mijn lijst om te bezoeken in Lissabon! Vraagje, ik zou eventueel met zo’n wol een babydekentje willen haken… Zou dat lukken (want jij hebt er één gebreid en dat neemt minder wol in beslag) en zo ja, toevallig idee hoeveel wol ik zou moeten kopen? Het is zo moeilijk te zeggen!

  Je mag altijd een mailtje sturen naar emzzcrochee@gmail.com

  In de tussentijd zoek ik verder 😉

  P.S.: Supertoffe blog.-! Ik heb toevallig ooit eens je rendier gemaakt voor op een pannenlap: https://emzzcrochee.wordpress.com/2017/08/27/400/

  Groetjes

  Emilie

  • September 7, 2018 at 10:22 am — Reply

   Hoi Emilie,

   wat leuk!! Bedankt voor het delen van je pannenlappen 🙂
   Mijn gebreide deken is nog wel een fijn formaat, maar ik zou niet kunnen zeggen hoe groot je gehaakte deken wordt. Ik zou misschien voor de zekerheid 5 bollen bestellen ipv 4. Alhoewel… voor een babydekentje moet 4 ook wel genoeg zijn. Even zelf de afwezig maken, van een grotere deken heb je toch wat langer plezier 🙂

   Groetjes! Carmen

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
GBP Pound sterling
EUR Euro
SHARE

Retrosaria Lisbon a.k.a. Yarnheaven