Oranje boven

Oranje boven

IMG_5695

Het is bijna Koningsdag! De tweede alweer, en het lijkt nog maar zo kort geleden dat we een koning hebben. Komende maandag is dé dag voor oranje tompoucen, tweedehands markten, kaasblokjes en…. oranje dingen haken natuurlijk! Vandaag heb ik daarom voor jullie een leuk haakpatroontje, simpel en snel! Zo kun je op het laatste moment toch nog een geschikte outfit in elkaar knutselen 😉

It’s almost Kingsday! It’s going to be the second Kingsday already, but it seems such a very short time ago since we got a King. On Kinsday we eat pastry with orange frosting, visit market, eat cheese… and crochet orange stuff of course! That’s why I have this fun crown pattern for you, quick and simple! A perfect way to craft your outfit lastminute 😉 

Benodigdheden:
1 bol oranje Scheepjes Nooodle textielgaren
haaknaald 10mm
schaar
naald met groot oog

You’ll need:
1 skein of Scheepjes Nooodle textile yarn
crochet hook 10mm
scissors
big darning needle

IMG_5691

Het patroon (je werkt in rijen, keer om na elke rij en haak 1 losse)

Haak 3 lossen + 1 keerlosse.
1. 1v, 1v, 1v.
2. 1v, 1v, 2v
3. 2v, 1v, 1v, 1v
4. 1v, 1v, 1v, 1v, 2v
5. 1v[x6] 6. 1v, 1v, 1v, 1v, 2vsh
7. sla 1 steek over, 1v, 1v, 1v, 1v
8. 1v, 1v, 2vsh
9. 1v, 1v, 1v

Herhaal rijen 2 t/m 9 totdat je kroon lang genoeg is om om het hoofd van de drager te passen. Voor volwassenen meestal 6 herhalingen, voor kinderen meestal 5 herhalingen. Als je het kroontje nog kleiner wilt maken kun je dunner garen nemen, zoals het Scheepjes Nooodle Mini garen.

Knip het garen af met nog ongeveer 20cm lengte. Naai de twee uiteinden van de kroon aan elkaar en werk de eindjes weg.

Afwerking: Haak nog een rand van vasten om de onderkant van je kroon. Variatietip: gebruik hier eens een andere kleur voor!

The pattern (work in rows, turn and ch1 at the end of each row)

Chain 3 + 1 turning chain
1. sc1, sc1, sc1.
2. sc1, sc1, sc2.
3. sc2, sc1, sc1, sc1
4. sc1, sc1, sc1, sc1, sc2
5. sc1[x6]
6. sc1, sc1, sc1, sc1, sc2tog
7. skip 1 stitch, sc1, sc1, sc1, sc1 (you have decreased one stitch)
8. sc1, sc1, sc2tog
9. sc1, sc1, sc1

Repeat rows 2 till 9 until your crown is long enough to fit around the head of the receiver. For grown-ups it usually takes 6 pattern repeats, and for kids 5 pattern repeats. If you want your crown to be even smaller, you can use thinner yarn, like Scheepjes Nooodle Mini. 

Cut the yarn at around 20cm. Sew the two ends together and weave in the ends.

Finishing: crochet an edge of single crochets around the bottom edge of the crown. You could also use a different colour for this! 

IMG_5687

En je kroontje is af!! Draag hem met trots deze Koningsdag! Ook leuk in andere kleurtjes, voor bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes. In welke kleur ga jij hem maken? Ik zou het leuk vinden om een foto te zien als je er eentje maakt! Veel haakplezier!

Yay, your crown is finished! Wear it with pride this Kingsday 🙂 They’re also fun to make in other colours, maybe for birthday parties! Which colour crown are you going to make? I’d love to see pictures of you wearing it! Happy crafting 🙂 

Support me by sharing with friends!
Previous post
Swan Market Utrecht
Next post
My DIY apartment - Part 1!

No Comment

  1. April 23, 2015 at 5:18 pm — Reply

    It’s brilliant. Happy Kingsday.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
SHARE

Oranje boven