One day cowl- free crochet pattern!

One day cowl- free crochet pattern!

onedaycowlIk heb weer een nieuw haakpatroon voor jullie! En deze is echt su-per-simpel. Een tijd geleden ontving ik een haakpakket voor een tunisch gehaakte colsjaal, compleet met beschrijving en tunische haaknaald. Helemaal leuk! Het was een paar weken geleden verkrijgbaar bij de Trekpleister. Ik had nog nooit tunisch gehaakt dus was erg benieuwd. Helaas was de bijgeleverde haaknaald véél te klein voor de dikke wol die erbij zat, waardoor de sjaal veel te stug werd. Toen probeerde ik het opnieuw te haken met een grotere haaknaald. Alsnog te stug! Hmm.. dan maar breien. Toen werd het lekker soepel, maar het patroontje was niet leuk. Grr… Misschien dat sommigen van jullie nog Instagram foto’s herinneren van mijn mislukkingen 😉 Toen nam ik mijn grootste haaknaald (maat 12) en haakte gewoon stokjes in het rond. En het werkte!! De sjaal was fijn soepel, en het laat ook niet teveel wind door. Vandaag deel ik de gelukte versie met jullie, plus het patroon!

I’ve got a new free crochet pattern for you! This one is easy as pie, you could finish it within a day. A few weeks ago I got a Tunisian crochet kit for reviewing. I was super excited since I’d never tried Tunisian crochet before! Sadly the crochet hook was way too small for the yarn, so the scarf was a bit stiff. Frogged it! I tried again with a regular hook, a size bigger. Still not good enough, so I ripped it out again. Next time I tried knitting it. The fabric was really nice and supple, but I didn’t like the pattern very much. Frogged it again! For the fourth try, I took my largest crochet hook (12mm) and just crocheted double crochets in the round. And it worked! Today I’m sharing that version and the free pattern with all of you. 

PicMonkey Collage

Benodigdheden:
Dikke wol (bijvoorbeeld die enorme wol van de HEMA)
Haaknaald 12mm
Stopnaald met groot oog
Schaar

Het patroon:
Haak 42 lossen. Maak er een cirkel van door in de eerste losse een halve vaste te haken. Zorg ervoor dat er geen draai in je cirkel zit. Dan:
Haak 3 lossen en haak nu 1 stokje in elke steek. Voor de duidelijkheid: de eerste steek is de 4e losse vanaf de naald. Aan het eind van de toer sluit je met een halve vaste in de 3e losse van het begin van de toer.
Herhaal dit totdat je sjaal lang genoeg is.

Crafty top tip: Let op dat je elke ronde hetzelfde aantal stokjes hebt. Het is rond het begin van de toer nog wel eens lastig. Veel mensen haken nog een extra stokje in de basis van de 3 lossen, wat er dus voor zorgt dat je elke ronde een steek meer krijgt. Let erop dat je dit niet doet! Als er hierdoor een gat ontstaat kun je ervoor kiezen om bij het begin van de ronde 2 stokjes samen te haken. Zo vul je het gat op terwijl je stekenaantal gelijkt blijft!

You’ll need:
Very bulky yarn
Crochet hook size 12mm
Big darning needle
Scissors

The pattern:
Chain 42 stitches. Make a circle by crocheting a slip stitch in the first chain. Make sure your circle isn’t twisted! Then:
Chain 3 stitches and crochet 1 double crochet in every stitch. To be clear: the first stitch is the 4th chain from the hook. At the end, close with a slip stitch in the 3rd chain from the beginning of the round.
Repeat this until your cowl is long enough.

Crafty top tip: Pay attention to your stitch count every row. At the beginning and end of every round, it may be tricky to see where to make your double crochets. Some people make a double crochet in the base of the turning chain because there is a gap, but if you do this you will get an extra stitch! If you want to close the gap (mine wasn’t very visible), you can double crochet 2 together at the beginning. This way you can close the gap while still having the same amount of stitches. Yay!

IMG_5017Werk de draadjes weg en doe je nieuwe colsjaal om! Of geef hem weg als een leuk handgemaakt cadeautje. Als je de sjaal wilt verkopen: ga je gang! Dit patroon is veel te simpel om er enig copyright op te hebben, dus mocht je het een leuk idee vinden voor in je webshop kun je dat gerust doen. Een linkje naar dit patroon zou ik wel lief vinden 🙂 Als je er eentje maakt zou ik het als altijd leuk vinden om een foto ervan te zien op mijn Facebook pagina of de Ravelry pagina!
Weave in the ends and wear it! Or it could be a nice handmade gift. Since this pattern is so easy, I’m giving you permission to sell the items you make with it. If you do, placing a link to this pattern would be very nice of you 🙂 As always, I’d love to see pictures of the cowls you make! Post a picture on my Facebook page or the Ravelry page of this project. IMG_5021Hij matcht met de grijs-roze muts die ik vorig jaar maakte! Vind het patroon hier.
It matches the pink-grey scalloped hat I made last year! Find the pattern here

Previous post
Squares everywhere
Next post
Last-minute Christmas cards #1: for the knitter

4 Comments

 1. December 13, 2014 at 2:23 pm — Reply

  Ziet er uit als een super fijne warme sjaal/col. gr. Hennie

 2. Lisa
  December 14, 2014 at 5:05 pm — Reply

  Thank you for the pattern! I’m anxious to start it! May I ask how many balls of yarn you used! Cheers!

  • December 15, 2014 at 4:54 pm — Reply

   Hi Lisa! You’re welcome 🙂 I used about 200grams of yarn, which was less than a skein in my case, my skein of yarn was enormous! Have fun crafting~

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
GBP Pound sterling
EUR Euro
SHARE

One day cowl- free crochet pattern!