Last-minute Christmas cards #1: for the knitter

Last-minute Christmas cards #1: for the knitter

IMG_4999
Nog maar eventjes te gaan tot kerst.. Dat betekent: snel beslissen waar je de 1e dag en de 2e dag bent (en paniek als beide families dezelfde dag willen eten..), kijken wat er op het menu gaat staan, kerstcadeautjes kopen of maken, en… kerstkaarten! Niet heel veel mensen doen er nog aan, voornamelijk om de belachelijke prijzen van de postzegels tegenwoordig denk ik! Maar zelf vind ik het ontzettend leuk om kerstkaarten te ontvangen en te versturen, vooral zelfgemaakte!

Dit jaar maakte ik drie verschillende kerstkaarten. Eén soort voor de brei-liefhebber, een voor de allround crafter, en een voor de haakster! De komende dagen ga ik jullie laten zien hoe je ze stap voor stap kunt maken. Deze keer het kaartje voor de brei-liefhebber. Dit idee had mijn moeder een paar jaar geleden, en ik vond het zo leuk! Lees verder om te zien hoe je dit leuke kaartje maakt. IMG_5004

Voor de brei-liefhebber!

Je hebt nodig:
Een blanco kaart – heel lastig te vinden tegenwoordig, maar bij de Boekenvoordeel hadden ze deze mooie kaarten van bruin papier. Ze hadden ook nog andere variaties, voor elk wat wils!
Alfabetstempeltjes – bijvoorbeeld van de HEMA
Cocktailprikkers
Kraaltjes
Wat garen
Breinaalden 2,5mm

Stap 1

Eerst maak je alle kleine breinaaldjes. Die maak je door kleine kraaltjes op cocktailprikkers te bevestigen met lijm. Je moet waarschijnlijk aan die kant wat van de prikker afknippen, omdat het kraaltje wat verder doorschuift. Als je wilt kun je ook nog de kraaltjes wat opleuken door ze met nagellak te verven. Laat de prikkers goed drogen.

Stap 2

In de tussentijd kun je alle kaarten gaan stempelen. Ik heb gekozen voor ‘merry xmas’, maar dit kun je natuurlijk je eigen invulling geven!

Stap 3

Dan brei je een mini-lapje voor op de kerstkaart. Zet 10 steken op je 2,5mm breinaalden, en brei 12 rijen in ribbelsteek. Ribbelsteek is de steek die ontstaat als je altijd recht breit. In het Engels de garter stitch genoemd. Het fijne aan deze steek is dat het plat blijft liggen! De laatste rij brei je tot het midden. Knip na het breien de draad af op ongeveer 20cm, zodat je nog genoeg hebt om het werkje op je kaart te naaien.

Stap 4

Voordat je je werkje kan overzetten op de cocktailprikkers, moet je even checken of de prikkers met kraaltjes goed gedroogd zijn. Als dat zo is, zet je 5 steken op de ene prikker, en 5 steken op de andere. Je hoeft het werkje niet op je cocktailprikkers vast te lijmen. Meestal zijn de prikkers een beetje ruw, waardoor ze er niet uit zullen glijden.

Stap 5

Nu kun je je werkje op de kaart bevestigen. Neem een stevige naald en naai je breiwerkje vast op de voorkant van de kaart. Het hoeft niet overal perfect vastgenaaid te zitten, als het maar goed vast zit en niet kan draaien. Maak een knoopje tússen het breiwerkje en de kaart, zodat het knoopje niet te zien is. Het draadeindje van het opzetten trim je een beetje, ik heb ongeveer 5 cm overgelaten.

Schrijf binnenin een mooie wens, en je kerstkaart is klaar!IMG_5010
Natuurlijk is een kerstkaart niet af zonder een mooie envelop. Bij de kaarten die ik kocht bij de Boekenvoordeel zaten ook bruine enveloppen. Ze hadden er ook hele leuke stempels, waaronder deze van een naald en draad. Hij paste perfect op de envelop, dus heb ik ze daarmee versierd. Ik ben de laatste tijd helemaal fan van stempels! Zo leuk om iets mee te versieren, en je kunt het keer op keer gebruiken. IMG_5009
Het ziet er bijna uit alsof deze enveloppen zo gedrukt zijn! Ik ben in ieder geval erg blij met mijn kerstkaartjes, ik hoop dat jullie het ook leuk vinden om ze te maken! Kijk morgen weer even terug op mijn blog, dan staat kerstkaart variatie #2 erop!

Previous post
One day cowl- free crochet pattern!
Next post
Last-minute Christmas cards #2: for the allround crafter

No Comment

 1. December 14, 2014 at 9:06 am — Reply

  Wow….! De BOM!!! die breinaaldjes… Ik ben in love…!!!! hihi X Lisanne

  • December 15, 2014 at 4:55 pm — Reply

   Ik vind ze zelf ook super snoezig, hihi 🙂 Ik maak al een voorraadje voor volgend jaar! xx

 2. December 14, 2014 at 11:40 am — Reply

  Leuk gedaan, dacht bestel ik die stempelset ook maar helaas is hij niet online te koop 🙁

  • December 15, 2014 at 4:55 pm — Reply

   Ik wist niet eens dat ze een online shop hadden, haha 🙂 Ze zijn wel de moeite waard om ervoor naar de winkel te gaan! xx

 3. December 14, 2014 at 8:30 pm — Reply

  wat enorm leuk met dat kleine breiwerkje! gr. Hennie

 4. December 16, 2014 at 9:39 pm — Reply

  Wat ontzettend schattig! Leuk zeg!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back

Widget Support

SHARE

Last-minute Christmas cards #1: for the knitter