Wol-labels lezen

Wol-labels lezen

Om de wol die je koopt zit altijd een etiket. Hieronder zie je etiketten van 3 verschillende soorten wol:

Wat kun je hier nou allemaal op zien? Ten eerste de naam van de wol en de samenstelling. Twee ervan zijn 100% acryl, en de middelste bestaat uit 80% acryl en 20% Polyamide. Deze is wat zachter dan de wolsoorten van puur acryl. Natuurlijk heb je ook wol van 100% wol, 100% katoen, en daarin zijn ook weer allemaal verschillende soorten te vinden. Maar om te beginnen is acryl prima. Brei er geen hele sjaals of truien van, omdat ze best kriebelig zullen zijn. Maar de twee soorten acrylwol hierboven zijn ook weer helemaal verschillend. De een is namelijk wel zacht genoeg voor een sjaal. Test altijd even hoe de wol tegen je huid aanvoelt, door gewoon met de bol wol over je wang te strijken.

Rechts op het etiket zie je wat symbolen. De symbolen met de twee truitjes snap ik niet helemaal. Het zou moeten aangeven hoeveel bollen wol je nodig hebt voor een bepaalde maat trui, maar dat kan ik hier niet goed uit opmaken. Het symbool linksboven is de ‘gauge’. Dit is altijd een lapje van 10 bij 10 cm. Je kunt eraan zien hoeveel steken je moet doen om aan die 10 cm te komen. Bij veel patronen staat deĀ gaugeĀ erbij, maar ik let hier nooit op. Het is wel belangrijk als je echt grote projecten gaat maken, maar dat komt later nog wel. In het symbool rechtsboven staat aangegeven welke maat breinaald je hier het beste voor kunt gebruiken. In mijn vorige blogpost heb ik het ook hierover gehad. Als er dus op de wol staat dat je er breinaalden maat 3 of 4 voor moet gebruiken, maar je wil dat het resultaat een beetje losser is, dan gebruik je dus maat 6 bijvoorbeeld.

Rechts naast de symbolen staat hoeveel deze bol weegt, en hoeveel meter wol erop zit. Dit verschilt bij elke soort, zoals je ziet. Om dit wat duidelijker te maken zijn hier plaatjes van de wol waar de etiketten bij horen:

De eerste is maar 55 meter lang, terwijl hij wel zoveel weegt als de onderste, die dan weer 241 meter lang is. Dit komt doordat de 1e wol veel dikker is dan de 3e wol. De 2e soort wol is veel dunner en lichter.

Daarnaast staan de wasvoorschriften. Heel belangrijk als je van je wol een draagbaar iets breit. Je kunt zien dat alleen de middelste wol in de machine mag worden gewassen. Ze mogen geen van allen gebleekt worden, en ook niet in de droger.

Als laatste staat er het kleurnummer van je wol. Dit is belangrijk als je veel wol nodig hebt voor een project, en je moet nog meer wol bijkopen. Dan kun je met dit etiket naar de winkel gaan, zodat je precies dezelfde kleur kiest.

Gooi de etiketten van je wol dus nooit weg, omdat er belangrijke informatie op staat.

Support me by sharing with friends!
Previous post
Zorg dat je wol past bij je naalden
Next post
Hoe lees ik deze blog?

1 Comment

  1. Cora Rijfkogel
    March 12, 2021 at 4:07 pm — Reply

    De twee truitjes geven een indicatie hoeveel wol je voor een kindertrui maat 128 en een volwassen maat 40 je nodig hebt. Het is en blijft natuurlijk een richtlijn maar aan de hand van deze richtlijn kun je ook inschatten hoeveel wol je nodig hebt voor de andere maten.
    Vriendelijke groet,
    Cora Rijfkogel

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

*

Back

Widget Support

SHARE

Wol-labels lezen