Zorg dat je wol past bij je naalden

Zorg dat je wol past bij je naalden

Voordat je begint met breien of haken is het belangrijk dat je de goede maat brei- of haaknaald voor je werk neemt.

Wat is nou een goede maat naald voor een werk? Meestal wil je dat je werk niet te los, maar ook niet de strak is. Een los werk krijg je als je draad te dun is voor de naalden. Dit kan trouwens ook een leuk effect hebben. Als je werk te strak is, heb je een te dikke draad gebruikt voor je naalden. Je gehaakte of gebreide lapje is dan heel stug. Dit wil je meestal niet, maar het kan handig zijn als je bijvoorbeeld een laptop- of telefoonhoesje aan het maken bent, die je zo dik en stevig mogelijk wil hebben.

Hier zie je twee gehaakte lapjes:

Ik heb voor deze twee lapjes dezelfde wol gebruikt, maar andere maten haaknaalden. Je ziet dat het linker lapje veel kleiner is dan de rechter, maar toch heb ik hetzelfde aantal steken gebruikt en zijn alle technieken die ik gebruikt heb ook hetzelfde. Maar ik heb voor het linker een haaknaald van 2.25 mm gebruikt, en voor het rechter een haaknaald van 6 mm. Zo zie je maar hoeveel verschil dat kan maken.

Even een voorbeeld waarbij een te grote naald wél leuk is:

Deze sjaal vond ik op: http://www.ravelry.com/patterns/library/its-a-breeze

Ravelry is een fantastische website waar ontzettend veel haak- en breipatronen op staan. Er staan gratis patronen op maar gebruikers kunnen er ook hun eigen patronen verkopen, zoals het bovenstaand sjaaltje.

 

Als je naalden te groot zijn maar je hebt even geen dikkere wol, kun je er ook voor kiezen om meerdere draden wol te gebruiken. Je begint dus met twee bollen wol tegelijk. Het is namelijk vreselijk onhandig om 1 bol wol helemaal uit te halen, in gelijke draden te knippen en dan pas te beginnen.

Als je dit doet kun je ook bijvoorbeeld twee verschillende kleuren wol gebruiken. Dit heb ik ook een keer gedaan met deze sjaal:

Bedenk dus goed welke maat naald en woldikte horen bij het werkje dat jij wil maken.

Happy Crafting!

Previous post
Crafty tips & tricks
Next post
Wol-labels lezen

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back

Widget Support

SHARE

Zorg dat je wol past bij je naalden