Breien! Expositie in het Fries Museum

Breien! Expositie in het Fries Museum

Afgelopen weekend was ik er heerlijk tussenuit met mijn moeder: met de trein naar Groningen, daar een overnachting en de dag erop een bezoekje aan het Fries Museum in Leeuwarden, waar een expositie was over handwerkkunst: “Breien!”

Het stond al een tijdje op ons lijstje om deze expositie te gaan bekijken, tot we laatst erachter kwamen dat hij bijna was afgelopen! De expositie loopt nog maar tot komende zondag 28 augustus namelijk. Gelukkig was er via de NS-winkel een voordelig uitje beschikbaar, waardoor we afgelopen weekend konden gaan. Van Limburg helemaal naar het noorden doe je niet elke dag natuurlijk.

Friesmuseum2

Toen we bij het museum aankwamen zag je van buiten al een gedeelte van de expositie, namelijk de kroonluchters met zogeheten ‘lappionen’ (lampionnen van lapjes), gebreid door leerlingen van verschillende basisscholen.

Friesmuseum1

In de hal stonden standaards met heel veel gebreide mutsen, echte kunstwerkjes hoe sommigen versierd waren! Deze slangenmuts vond ik een van de leukste.

Friesmuseum3

De eerste zaal was gevuld met kleine glazen kastjes met miniatuur gebreide voorwerpen van een bepaalde eeuw. Heel leuk om te zien!

Friesmuseum4

Bijvoorbeeld deze mooie gebreide poppen, doet me helemaal denken aan Marie Antoinette!

Friesmuseum5

Oké, eerlijk gezegd ging het in deze vitrinekast om iets anders, namelijk gebreide handschoenen, maar ik vond deze sneetjes brood zo lief dat ik ze wilde laten zien! Leuk gebruik van dik-dun garen hierin.

Friesmuseum6

De tweede zaal was een mooie samenstelling van gebreide kledingstukken door de jaren heen. Mijn moeder herkende een trui van een actrice uit een Scandinavische misdaadserie (links op de foto), ik herkende dan weer een excentriek vest van Stephen West. Prachtig allemaal!

Friesmuseum9

Ook waren er gratis patronen van enkele voorwerpen in de expositie. Dat is natuurlijk heel erg leuk! We hebben er een paar meegenomen waaronder een van een Noorse rok, echt mooi.

Friesmuseum10

Dit appeltje viel mij ook op. Ken je die ‘yarnbowls’ van tegenwoordig, zo’n kom met een uitgesneden vormpje, waar je je garen in kunt leggen zodat het niet wegrolt? Dit is nou de yarnbowl van vroeger! Wel voor heel dun garen natuurlijk, dat gebruikten ze vroeger zoveel.

Friesmuseum7Friesmuseum8

De laatste zaal was een prachtige expositie van allerlei excentrieke brei- en ook haakstukken. Bijna buitenaards! Van toegankelijk zoals de dikke gebreide poefs, naar heel uitzonderlijk zoals vogelhuisjes gebreid van mensenhaar.

Ook was er nog een kleine zaal waar je aan kon schuiven aan tafels om te breien, het zag er gezellig uit! Omdat het Fries Museum veel exposities tegelijkertijd heeft zijn de individuele exposities niet zo groot. We waren een beetje verbaasd toen het af was, we hadden veel meer verwacht. Maar wat er wel stond was dan wel heel mooi en/of indrukwekkend.

Voor wie het nog niet gezien heeft en nog graag deze expositie wilt gaan bekijken: dit weekend kan het nog! Entree voor het museum (alle exposities samen) kost €12. Inclusief lunch is het €20, inclusief high tea €25, leuke deals dus! Wij zijn verder niet naar andere exposities geweest dus waren we maar 1 uurtje kwijt, maar je kunt er vast een hele middag volgen als je ook de andere exposities bekijkt!

Ben jij er geweest? En wat vond je ervan?

Support me by sharing with friends!
Previous post
Vloggen, multitasken en mindfulness
Next post
Crafting the Universe

No Comment

 1. August 26, 2016 at 10:21 pm — Reply

  Ja, ik ben geweest en vond het leuk. Net als jij had ik ook verwacht dat het groter zou zijn.
  Wel zijn wij nog naar andere exposities geweest, o.a. naar die over vilt van Claudy Jongstra, PRACHTIG.
  Fijn weekend.

 2. August 27, 2016 at 2:10 pm — Reply

  Mooie foto’s. Ik heb het langs zien komen, maar ik was niet in de gelegenheid om zelf te gaan. Leuk om er zo een impressie van te krijgen. Jullie hebben genoten, zo te lezen.

 3. August 28, 2016 at 12:05 pm — Reply

  Een tijdje geleden zag ik bij ‘koffie en wol’ deze expositie. Geweldig leuk leek het mij. Maar vanuit Antwerpen, België, is het wel heel ver rijden. Dus het is er spijtig genoeg niet van gekomen. Dank je voor de foto’s, nu heb ik toch weer een stukje mee kunnen kijken. 😉

  Fijne zondag
  Carolien

 4. August 29, 2016 at 8:21 am — Reply

  Wat leuk! Ik had er ook al iets over gezien, maar helaas ook voor mij te ver… Tof dat je ons hebt laten meegenieten 🙂

  • August 30, 2016 at 9:45 am — Reply

   Graag gedaan Leen! 🙂 Het was heel leuk maar toch niet de moeite waard om alléén hiervoor zo ver te reizen. In combinatie met een dagje Groningen was het perfect!

   • August 30, 2016 at 10:15 am — Reply

    Ja, dat hebben wij ook al gehad, dat je na een uurtje alweer buiten het museum staat… Fijn dat je Groningen nog kon verkennen 🙂

 5. August 31, 2016 at 1:55 pm — Reply

  Begin juli gingen we met een grote groep vanuit België naar het Fries museum in Leeuwarden. We zijn lang onderweg geweest maar het was zeker de moeite waard! Ik heb genoten van het museum en alles wat ik daar gezien heb.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
GBP Pound sterling
EUR Euro
SHARE

Breien! Expositie in het Fries Museum