How to find the perfect buttons

How to find the perfect buttons

1knopenKnopen kunnen een project maken of breken, of het nu om een vestje, kussen of omslagdoek gaat. En als een echte perfectionist moet en zal ik elke keer de perfecte knopen vinden. Wat is dat soms een klus! Nou ja, ‘soms’? Elke keer kost het me een paar bezoekjes aan verschillende steden voordat ik ze heb gevonden. Ik weet wat sommigen zullen denken. ‘Wat maakt dat kleine onderdeel nou uit?’ Tja.. Anderen zullen het waarschijnlijk niet gauw opmerken, maar ik wel! Dus uit voorzorg dat ik me altijd zal ergeren aan de mismatchende knopen, besteed ik er wat extra tijd aan. Dan ben ik extra blij met mijn vestje of kussen, en zal ik het ook vaker gebruiken.

IMG_5101

Zo nu ook met mijn Miette-vestje. Je kent het misschien wel, hét bekende ontwerp van Andi Satterlund. Er zijn al meer dan 1600 versies van gemaakt! Het stond al een hele tijd op mijn lijstje, en afgelopen zomer begon ik er eindelijk aan. Met een heerlijk garen: Drops Cotton Light. Ik had het besteld in de kleur mintgroen (dat in werkelijkheid lichtblauw is, maarja, alsnog mooi). Nu ben ik bij de knoopsbanden aangekomen, en daar moest ik dus knopen voor hebben! Het was ontzettend lastig om te bedenken wat hier mooi bij zou staan. Ik wilde geen knopen in precies dezelfde kleur, dus wat dan? Knopen in een felle kleur? Houten knopen? Stoffen knopen? Metalen knopen? Zelf gehaakte knopen?

IMG_5106

Na heel wat wikken en wegen besloot ik om voor hele simpele parelmoeren knopen te gaan. Ik had ergens gelezen dat parelmoer zich aanpast aan de kleur van je project, omdat het enigszins werkt als een spiegel. Bovendien vond ik het leuk om iets organisch te gebruiken, parelmoeren knopen worden namelijk gemaakt van schelpen! Na een tijdje zoeken vond ik ook nog eens de goede maat, jippie! Nu liggen ze klaar om op het vestje genaaid te worden..

1waistcoat

Deze week maakte ik ook mijn giletje van Stonewashed-vierkantjes af, ik ben zo blij dat het gelukt is! Bij mijn inspiratiebron zaten er gehaakte knopen op, dus besloot ik om dat bij mijn versie ook te doen. Ik heb om echte knopen heen gehaakt voor stevigheid. Ziet er best leuk uit, niet?

IMG_4857bWie een goed geheugen heeft herinnert zich dat ik voor dit tasje hierboven ook zelf knopen maakte. Het is veel sneller dan een bezoekje aan de winkel, en het is zó leuk als alles handgemaakt is. Ik denk dat ik nog veel keren zelf knopen ga haken!

IMG_9100

Vandaag heb ik ook een paar tips hoe je de goede knopen kunt vinden:

1. Check regelmatig kringloopwinkels. Vaak hebben ze een bakje met knoopjes, daar vind ik vaak zo’n mooie tussen! En voor de prijs hoef je het niet te laten.
2. Als je gericht gaat zoeken voor een bepaald project, neem dat project dan ook mee! Kleuren matchen valt niet mee als je de ene kleur niet ernaast kan leggen. Vaak klopt het in je gedachten, en als je thuis komt en je de knopen ernaast legt, is het toch opeens niet meer wat je had verwacht. Beter voorkomen dus!
3. Is je project al vaker gemaakt? Bij Ravelry bijvoorbeeld kun je projecten van anderen zien. Laat je inspireren door wat zij hebben gekozen.
4. Misschien ligt het aan mij, maar ik kan knopen écht niet kopen via internet. Net zoals met schoenen. Je moet het gewoon in het echt zien! Vaak verkijk je je op de grootte of kan je laptop net een andere kleur weergeven. Ga liever naar een echte winkel.
5. Haak ze zelf met één van de garens die je gebruikt hebt! Zo weet je zeker dat ze bij je werk passen.
6. Think out of the box. Gebruik kraaltjes of houtje-touwtje knopen. Of misschien knopen in allerlei verschillende kleuren. Of alleen de bovenste knoop anders? Lak een knoopje in de perfecte kleur met nagellak. Wat jij maar kunt bedenken!

En als alles misgaat? Misschien een rits! Maar ik denk dat het jullie wel gaat lukken hoor, zeker met deze tips! Heb jij misschien nog tips om hieraan toe te voegen? Of heb je ook een knopen horror-verhaal? Deel het hieronder in de reacties, vind ik altijd leuk om te lezen 🙂 Succes met de knopenjacht!

Support me by sharing with friends!
Previous post
W.I.P. Wednesday #47
Next post
Memories of Asia: Longji Rice Terraces

No Comment

 1. December 21, 2014 at 9:33 pm — Reply

  Ze zijn allemaal prachtig..!! En die ijsjes! 😍😍😍 Hihi geweldig! Liefs Lisanne

 2. December 22, 2014 at 7:24 am — Reply

  Helemaal herkenbaar dat je zoveel aandacht besteed aan de knoop. Zelf heb ik een behoorlijke voorraad (kringloop), is meestal wel iets leuks in te vinden. Ik vind de gehaakte knopen bij je Stonewashed gilet echt helemaal top! gr. Hennie

  • December 22, 2014 at 10:25 pm — Reply

   Dankjewel Hennie! Ik ben blij dat ik niet de enige ben, hihi. Groetjes!

 3. December 22, 2014 at 12:35 pm — Reply

  Excellent tips. Thank you.

 4. Maria
  December 22, 2014 at 2:32 pm — Reply

  Mooi je vestje, jammer voor mij in het engels trouwens ik heb genoten van alles deze weken, kerstboompjes gehaakt en kaarten gemaakt. Gilet ook prachtig, zou je een foto willen sturen maar weet niet hoe?

  • December 22, 2014 at 10:19 pm — Reply

   Dankjewel Maria! Zo leuk om te horen 🙂 Als je facebook hebt kun je op mijn pagina een foto plaatsen! Groetjes, Carmen

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

*

Back

Widget Support

SHARE

How to find the perfect buttons