How to shop for yarn in Spain

How to shop for yarn in Spain

IMG_0096Hier is ie dan eindelijk: de blog over mijn garens uit Spanje! Mijn vriend Tim was zo lief geweest om in Madrid een heuse breitoer voor me uit te stippelen, een leuke wandelroute langs verschillende wolwinkeltjes. En wat hebben ze er veel in Madrid! Minstens 10 in het centrum alleen al.. Jammer genoeg doen de meeste handwerk winkels aan de siësta ‘s middags, wat meestal van 2 tot 5 is. Maar gelukkig was El Gato Negro open, en laat dat nou net het winkeltje zijn dat bovenaan onze lijst stond!

When I was in Spain, of course I had to go yarn shopping! Knitting and crochet is really big in Spain, so there are at least 10 yarn stores in the centre of Madrid alone. My boyfriend planned a yarn-tour for me to see a few stores! Too bad that most of them were closed during the siësta, which is usually from 2 to 5 pm. Luckily the last one, El Gato Negro, was open!IMG_0093De schappen in El Gato Negro liggen helemaal vol met grote strengen wol en katoen, mijn mond viel open toen ik de winkel binnenstapte! Textielgaren, of trapillo is ook helemaal happening hier, daar hadden ze dus ook heel veel van.
Ik zal jullie even vertellen wat er nou zo bijzonder is aan El Gato Negro. Je koopt er namelijk niet garens in bolletjes van 50 of 100 gram, maar in complete strengen. De prijs van het garen staat erop per kilo! De wol is verdeeld in strengen van 100 gram, wat betekent dat je ook minimaal 100 gram moet kopen, ze kunnen niet zomaar in een streng gaan knippen.

I had heard that El Gato Negro is a really cool place for yarn shopping, and it really is! The shelves are loaded with all kinds of wool. They are wound in skeins instead of balls, and the price on the tag is per kilo! Since the skeins are divided per 100 grams, that’s also the least you can buy. By the way, you can’t touch the yarns in the store, which seems to be quite normal in Spain. At the entrance they have tassels of all the yarns so you can feel how soft they are. 

IMG_0094Een nadeel van deze winkel was dat je het garen niet mag aanraken, overal staan bordjes met ‘No Tocar’. Als je binnenkomt is er in de gang wel een muur waar een soort kwastjes van elk garen zijn opgehangen. Die mag je wel aanraken, zodat je toch kunt voelen of het garen niet te prikkelig is.
In deze winkel was er gelukkig een verkoopster die Engels sprak, maar voor het geval je je in het Spaans moet redden, heb ik hier een paar handige zinnetjes en woorden voor jullie:
Luckily a girl in the store spoke English, but just in case you have to talk in Spanish, here’s a few words you can use:

Lana  =  wol/wool
Algodon  = katoen/cotton
Ovillo  =  bol/ball
Madeja  =  streng/skein
Tienes..  =  Hebben jullie.. / Do you have..
Cuanto cuesta..  =  Hoeveel kost…/ How much does … cost
Ganchillo  =  Haken / Crochet
Punta  =  Breien / Knitting
Aguja  =  Naalden (ook haaknaalden) / Needles (also for crochet hooks
Puedo pagar?  =  Kan ik betalen?  / Can I pay?IMG_0259Als je eenmaal garens hebt uitgekozen, wegen ze die op een enorme weegschaal, heel cool! Van Tim mocht ik voor mijn verjaardag wat wol uitkiezen, oh happy day! Eerst koos ik deze twee strengen sokkenwol uit, om een eerste paar sokken voor Tim te maken. Dit garen was 50% wol en 50% acryl, en kostte 60 euro per kilo, dus 3 euro voor een bolletje van 50 gram, om het zo maar even om te rekenen. Het garen is dus niet echt goedkoper dan in Nederland, maar het ligt er ook net aan welke je kiest. Er waren ook garens van maar 19 euro per kilo, bijvoorbeeld!

My boyfriend let me pick a few yarns, yay! Once you pick a skein, they will weigh it for you, which was really cool. I first chose these two skeins to make a pair of socks for my boyfriend. It was a 50/50 acrylic and wool mix, and it cost 60 euro’s per kilo, which translates to 3 euro’s fro a 50 gram skein. Not much cheaper than the yarn here in the Netherlands, but there were a few bargains in the store as well! IMG_0256Daar kwamen nog vier strengen van een 100% katoen garen bij, dat 49 euro per kilo kostte. Ik ben van plan om er een mooi gestreept topje van te breien, dat lekker luchtig is door de katoenen vezels.
Ook koos ik nog twee bolletjes met heel dun garen uit en een kleine maat haaknaald, 1,25mm! Ik zie enkele miniatuur bloempjes in mijn toekomst..
Ik ben de komende tijd nog wel even bezig om bolletjes te draaien van deze strengen, en dan kan ik er eindelijk mee gaan breien! Hebben jullie wel eens buitenlands garen gekocht?

I also picked four 100% cotton skeins to knit a new summery top. I just love cotton for making clothes! I’ll be busy winding balls from the skeins for the next few days, and then I can finally do some test knitting! Have you ever bought yarn abroad? 

Support me by sharing with friends!
Previous post
Handicrafts in Spain
Next post
Exciting new developments..

2 Comments

 1. July 22, 2014 at 7:58 pm — Reply

  Ja, onlangs waren we in Ecuador en daar zijn behoorlijk veel wolwinkeltjes. Gevuld van vloer tot plafond (met zo’n bibliotheek-ladder ervoor) met garens in allerlei kwaliteiten. Ook daar zijn de betere garens niet echt goedkoper dan hier in Nederland. Ik bracht 4 strengen alpaca wol mee; heb nog geen idee wat ik er van ga maken, maar wacht in ieder geval de winter af voor ik er mee ga werken. Overigens in Ecuador (spaans-talig) spreekt men van tejer (breien) of tegido de punto (breiwerk).

 2. July 22, 2014 at 10:18 pm — Reply

  Wel grappig zo,n wolwinkeltje waar je je wol moet afwegen,
  jammer dat je wol niet allemaal mag aanraken maar wel
  begrijpelijk. En het is niet echt goedkoper, behalve die
  19€ wol van een kilo 😛 bedankt voor de handige Spaanse
  bewoordingen! Xx

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

*

Back

Widget Support

SHARE

How to shop for yarn in Spain