Hobby- en handwerkdagen 2014

Hobby- en handwerkdagen 2014

IMG_9326 IMG_9237 IMG_9238Het was weer eens hoog tijd voor een moeder-dochter dag, dus ging ik afgelopen vrijdag samen met mijn moeder naar de Hobby- en Handwerkdagen in Den Bosch. Het vond plaats in de Brabanthallen, de enorme ruimte was compleet gevuld met creativiteit! neem nou dit granny-square tapijt van textiel-garen!
IMG_9242Meer moois van dik textielgaren vind je bij Creatief Drechtsteden.IMG_9244 IMG_9245Allemaal leuke lapjes stof! Ook wel ‘fat quarters’ genoemd onder de quilters.  Ik heb er twee gekocht 🙂 IMG_9246En ik vond dit bijna antieke lint met mijn initialen erop, mooi! IMG_9247 IMG_9249Er waren ook ongelooflijk gedetailleerde miniatuurhuisjes, ik heb zeker een paar minuten naar dit wolwinkeltje zitten staren! Het truitje op de mini-paspop is echt gebreid! En kijk toch dat smyrna-tapijt pakket linksonder.. Toen ik het mopshondje zag was ik al helemaal verkocht!
IMG_9253Je hebt geen idéé hoe klein deze potjes poedersuiker zijn. Zelfs het topje van mijn pink was groter.
IMG_9255Mmmm vilt… Nu ik weet hoe moeilijk dit te krijgen is in Nederland heb ik maar een paar kleuren gekocht voor de zekerheid! Met de nieuwe kleurtjes kan ik ook weer nieuwe beestjes maken, zoals pinguins.. en kikkertjes.. IMG_9257Hier werd veel geknutseld met dik en dun garen, je kon er ook workshops doen!
IMG_9258Allemaal mooie hebbedingetjes.. Vooral die hartjesknoopjes die je rechtsonder ziet waren helemaal het einde! Maar wat doe je ermee.. Op zo’n markt moet je echt heel erg oppassen met wat je koopt, anders neem je complete kramen mee naar huis! Beter dus een geldige reden bedenken om iets te kopen 😉
IMG_9290Piep! En toen zagen we opeens ECHTE uiltjes op de markt! We waren wel even verbaasd (net als de rest), want op zo’n creatieve beurs zie je tegenwoordig overal uiltjes. Op stof, als kraaltjes, gehaakte, gevilte en gebreide uiltjes.. Dus eerst zagen we dit uiltje aan voor een heel mooi opgezette variant! Maar toen bewoog hij opeens (net als 6 andere uiltjes bij diezelfde kraam). Het bleek de uilenstichting te zijn, en voor een klein bedragje mocht je met een uiltje op de foto. Ik koos het kleine uiltje uit, die Tommie bleek te heten, en ik mocht hem wel vijf minuten vasthouden, en aaien! Zeer zeker het toppunt van deze dag 🙂 IMG_9279Mama ging voor de grote uil! Die was wel wat zwaarder, en daar moest je wel de echte vogelaars-handschoen voor aan. Kijk eens wat voor grote ogen hij heeft!
IMG_9311 IMG_9312IMG_9313Weten jullie wat dit is? Deze eeuwenoude vorm van handwerk begint volgens mij langzamerhand in de vergetelheid te raken.. Het heet kantklossen, en hierbij maak je kant met behulp van, jawel, klosjes garen. Op de beurs zaten een hele rij dametjes te kantklossen, en onze monden gingen steeds verder openstaan, wat een prachtige werkjes maakten zij!
IMG_9315 IMG_9316 Ongelooflijk niet? Wij dachten bij het eerste kantwerkje al: ‘wat moet dat toch ontzettend moeilijk zijn!’, maar het werd alsmaar indrukwekkender. Nadat we even bij het laatste dametje met ontzag hadden staan kijken hoe zij het kant maakte, zei ze: ‘wil je anders even proberen?’ Ehh.. KAN ik dat dan wel? Na haar werk gezien te hebben wist ik niet zeker of ik dat durfde! Maar op de hoek van de kraam hadden ze een oefenwerkje staan, en ze verzekerde me dat ik het wel zou kunnen.
IMG_9318 IMG_9320Hier zie je het kantklos-dametje mij de basissteek leren: de netsteek. En om eerlijk te zijn was het inderdaad veel makkelijker dan dat het lijkt! Je gebruikt namelijk niet alle klosjes tegelijk, maar slechts 4. Daar hussel je dan wat mee in een bepaalde volgorde, en je neemt een ander setje van vier om daar hetzelfde mee te doen.
IMG_9321Je werkt van rechts naar links en vice versa, en op het eind van een rij zet je een pinnetje in je werk om de draad op het uiteinde op z’n plek te houden.
IMG_9325Mijn moeder wilde het ook wel even proberen! We vonden het allebei zo leuk dat we zeker gaan zoeken naar een kantklos-cursus in de buurt. Want stel je voor dat je straks opeens je eigen kanten randjes kan maken! Nog een andere reden waarom ik het graag wil doen is dat ik het heel jammer zou vinden als deze vorm van kunst verdwijnt, misschien wordt het wel net zo’n hype als haken! Ik zat al weer verder te fantaseren over hoe het eruit zou zien als je dit met dikke wol doet, dan krijg je een maxi-variant van die fijne kanten randjes.IMG_9259IMG_9306Wat een enorme bollen wolvilt!! Ze verkochten het aan deze kraam dan ook per meter 😉
IMG_9309Mèèèh!
Wij hadden het erg naar ons zin op deze hobby-beurs! We kwamen zoals altijd thuis met een aantal dingen waarvan we geen idee hadden dat we het wilden hebben, maar dat is soms juist het leuke! Ik kocht onder andere een paar bolletjes fijne Scheepjeswol-katoen, een aantal lapjes stof en wat wolvilt. Ook zagen we leuke bedeltjes van mini-schaartjes die op wonderlijke wijze in ons bezit zijn geraakt. Zijn jullie er toevallig ook geweest?

Previous post
New needle-felt friends!
Next post
W.I.P. Wednesday #30

6 Comments

 1. March 18, 2014 at 1:17 pm — Reply

  Waaaah ik wil volgende keer bijwonen aan deze creabea evenement!!
  Ik wil ook leren kantelklossen haha, nog nooit gehoord/gezien/gedaan.
  En die miniatuur poedersuiker is cuuuute haha :’) Ik wil ook die uil voor
  5 minuten houden.. misschien stiekem naar huis smokkelen ha 😛 Xx

  • March 19, 2014 at 12:23 pm — Reply

   Jaa zeker gaan volgende keer ^^ Blijkbaar kun je op lokk.nl kijken voor een kantklos-clubje bij jou in de buurt, misschien geven ze ook wel workshops in Zeeland 😀 xx

  • Ans
   April 24, 2014 at 9:49 am — Reply

   Kantklosschool “Ieder voor Allen Wijdenes” houdt van 15 tot en met 18 2014 een grote tentoonstelling in het kerkje van Oosterleek. Bezoek de site van de school voor meer info.

   • April 24, 2014 at 12:44 pm — Reply

    Bedankt voor de tip Ans! Dat gaat in mijn agenda 🙂

 2. March 19, 2014 at 12:16 pm — Reply

  Wat ziet het er geweldig uit, je hebt een geslaagd dagje gehad zo te lezen 😀

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
GBP Pound sterling
EUR Euro
SHARE

Hobby- en handwerkdagen 2014