The Year of Socks : Part 1

The Year of Socks : Part 1

arnecarlos01

Bij mij is niet het jaar van de Haan begonnen, maar het jaar van de sokken! Haha πŸ™‚ Als je mijn vlogs kijkt op Youtube weet je onderhand dat ik dit jaar een voornemen heb: namelijk voor een aantal familieleden sokken te breien! En ik ben al hard op weg, mijn tweede paar van het jaar staat al op de naalden! Nouja, ‘naald’ dan want het is een rondbreinaald.
For me, it’s not the Year of the Rooster which has just begun, but the Year of Socks! Haha πŸ™‚ I have a knitting resolution for this year: to knit a pair of socks for some family members. And I’m off to a good start, my second pair is on the needles already!

Voor kerst kreeg ik deze superleuke wol uit de Arne en Carlos serie van Regia. Die wilde ik al zo lang proberen! En ik moet zeggen, het is erg verslavend. Na een paar voor mezelf te hebben gebreid ben ik nu begonnen aan een paar voor mijn vader. Sssh, niet vertellen hoor! Allemaal uiterst geheim πŸ˜‰
I got this superfun Arne and Carlos yarn for Christmas, I’ve been wanting to try it for so long! And I have to warn you, it’s addicting! After knitting a pair for myself I’ve started a pair for my dad. All hush hush of course, it’s still a surprise!

Hoewel ik al sokken kan breien, volg ik delen van het patroon uit het boek op bovenstaande foto, “Sokken van Teen tot Boord”. Er staat een instructie in voor de Jojohiel, die ik heb gebruikt voor het eerste paar sokken. Het is een hiel waar je verkorte rijen gebruikt. Op een gegeven punt in de rij draai je dus om, brei je een stukje, draai je weer om, enzovoorts. En zo krijg je de kromming van de hak! Voor het tweede paar ben ik een aanpassing op dit patroon aan het proberen, namelijk de ‘German Short Row Heel’. Ook met verkorte rijen, alleen ietsje anders.
Although I already know how to knit socks I’ve been wanting to learn more techniques, so I picked up a Dutch sock knitting book shown above. On the first pair I chose to do the Yoyoheel, which is a simple short row heel. On the second pair I’m doing German short row heels, they are so much fun to do! It was kinda hard to find good instructions though.Β 

arnecarlos04

Meestal geldt: 1 bol van 100 gram sokkenwol is 1 paar. Maar na mijn eerste paar sokken had ik nog 40 gram over van de eerste bol! Ik ben er vrij zeker van dat ik van de 2 bollen die ik heb gekregen wel 3 paar uit krijg. In het derde paar ga ik ook deze rode contrasterende sokkenwol gebruiken, voor de tenen, hak en boord. Zo hoop ik op zo weinig mogelijk restjes. Ik ben van plan om binnenkort een review-vlog op te nemen over dit garen, dan is het toch wat makkelijker om erover te vertellen, en speciale dingen te laten zien.
Usually you only get 1 pair of socks out of a 100 gram ball, but after finishing the first pair I had 40 grams left! So I’m positive to get 3 pairs out of the 2 balls I have. I’m going to go with contrasting heels, toes and cuffs on the 3rd pair, with this bright red Regia yarn.Β 

Nu ben ik even nieuwsgierig: Heb jij wel eens sokken gebreid? Wat zijn je favoriete methodes voor de teen, hak en boord? Brei je van de teen omhoog of van het boord naar beneden? Of nog belangrijker: heb je nog nooit sokken gebreid en zou je dit willen leren? Laat het me weten!
Have you ever knit socks? What is your preferred method for heels, toes and cuffs? Are you a toe-up knitter or cuff-down? Or even more importantly, have you never knit socks and would you like to learn? Let me know!

 

Support me by sharing with friends!
Previous post
Through the looking glass
Next post
Further down the Rabbithole

11 Comments

 1. January 31, 2017 at 9:34 am — Reply

  Goedemorgen!
  Ja ik heb diverse sokken gebreid, maar ik vind het niet echt leuk om te doen. Af en toe (als ik steeds maar zie hoe enthousiast iedereen erover is) zet ik weer een paar op de (rondbrei)naald. Wat is dat toch met mij dat ik er niet gek op ben? Ik heb het op verschillende manieren geprobeerd: vanaf de teen, twee gelijk, noorse sokken met inbreimotief en vanaf de boord. De laatste manier bevalt me het beste; ik krijg er dan het mooiste model in. Nadeel is dan wel dat ik de soklengte niet kan laten afhangen van de garenhoeveelheid. De ouderwetse hiel (met ‘grote hiel’ en ‘kleine hiel’ ) vind ik het mooiste worden. Maar voorlopig *Ü* waag ik me er even niet aan. Ik geniet wel van jouw vorderingen πŸ™‚
  En een review vind ik altijd leuk!
  Groetjes weer

 2. January 31, 2017 at 10:04 am — Reply

  Ik brei ook sokken maar nog niet zolang dus ik brei ze nog zoals ik het in de les geleerd heb: met 4 naalden, van boord naar teen en de klassieke hiel.
  Ik heb heel wat restjes sokkenwol en houd die bij om ooit een “lappendeken” van te breien.

 3. January 31, 2017 at 10:55 am — Reply

  Mooie wol!
  Ik brei graag sokken. Eerder op 4 lange pennen. Tegenwoordig brei ik altijd twee tegelijk op de rondbreinaald. Superhandig! Ik begon altijd bij de boord, maar ben nu bezig met mijn tweede paar dat bij de tenen begint. Even wennen, maar wel handig! Je voelt dan namelijk niet dat afgekante stukje bij de tenen als je de sokken draagt.
  En qua hiel, eerder altijd de hollandse hiel. Nu altijd de short row heel. Die vind ik makkelijker, sneller en mooier.
  Veel plezier met je mooie wolletjes. Ben benieuwd naar het eindresultaat. πŸ™‚

 4. Marloes
  January 31, 2017 at 1:03 pm — Reply

  Ik brei graag sokken. Zowel op 5 korte dpn’s als op rondbreinaalden. Dan magic loop of met 2 rondbreinaalden, een voor de wreef en een voor de zool. Ik brei dan toe-up en 2 tegelijk. Dat laatste heeft eigenlijk wel mijn voorkeur. En een hiel met German short rows, want die past mij zelf het beste omdat ik een lage wreef en smalle hiel heb.

  • February 6, 2017 at 2:45 pm — Reply

   Toe-up brei ik ze ook graag, alleen moet ik twee tegelijk nog proberen! Lijkt me heel fijn πŸ™‚ Bedankt voor je reactie!

 5. Gabriella
  February 1, 2017 at 6:55 am — Reply

  Moet nog steeds beginnen… jouw tip van het boekje gevolgd.. boekje nergens meer leverbaar πŸ˜₯. En online alleen Engelse patronen. Nu is mijn Engels redelijk maar voor breien nog nihil. Nog meer tips?! En als jij nu een uitlegvlog doet 🀣 Zou ik fijn vinden!

  Liefs
  Gabriella

 6. Christa
  February 1, 2017 at 9:27 am — Reply

  Wat een mooie sokken! Ik heb mijn eerste sok bijna af πŸ™‚ Heb voor de hak ook de jojo hiel gebruikt en er ontstaan inderdaad kleine gaatjes. Ik ben heel benieuwd hoe jouw tweede methode uitpakt, dan ga ik die voor m’n tweede paar ook proberen! Ik brei op een kleine rondbreinaald van 30 cm, met vijf naalden breien was geen succes πŸ˜‰

  • February 5, 2017 at 2:17 pm — Reply

   Dankjewel Christa! De German Shortrow heel werkt echt fijn, mijn eerste sok heb ik er nu mee gebreid. Wat grappig dat je op zo’n korte rondbreinaald breit! Ik heb er ook een set van maar niet klein genoeg voor sokken, maar als ik er een had zou ik het zeker proberen, lijkt me heel fijn!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
GBP Pound sterling
EUR Euro
SHARE

The Year of Socks : Part 1