FO: Superbulky Grandpa!

FO: Superbulky Grandpa!

superbulkygrandpa06

Ik heb weer een nieuwe FO (“Finished Object”), joepie! Voor de Instagram volgers onder jullie is de bovenste foto wellicht een bekend gezicht: een grote hoop legergroene wol! En niet zomaar wol, maar heerlijk dikke 100% Peruviaanse wol van Wool and the Gang. Toen een tijd geleden het Verenigd Koninkrijk besloot weg te willen uit de Europese Unie was de pond opeens heel laag, en toen kon ik het natuurlijk niet laten om wat Engelse wolletjes in te kopen! Niet lang daarna kreeg ik een heel groot pakket op mijn deurmat!

I have a new FO, yay! For my IG followers the picture above might be familiar: a huge pile of camouflage green wool! And not just any wool, but 100% Peruvian wool by Wool and the Gang. When Brexit happened a few months ago there was a short period where the pound was low but the currency in webshops wasn’t adjusted yet. Which meant a big discount for us in UK stores. Maybe the only positive thing about the Brexit 😉 So, I ordered a huge bag of scrummy woollies!

Dat was natuurlijk ‘smullen’! Ik had zes bollen legergroene wol voor mijn vriend besteld, en vijf bollen babyblauw voor mezelf. Mijn vriend wilde graag een groot wollen vest, maar zo vergevorderd ben ik nog niet in breien om dat dan zelf te gaan bedenken. Dus ging ik op zoek! Hoewel er op Ravelry honderden vestpatronen zijn, vond ik er maar één die wel enigszins qua dikte in de buurt kwam bij de wol die ik gekocht had, namelijkSuperbulky Grandpavan Joji Locatelli, een uitzonderlijk getalenteerde ontwerpster. 

Ooooh!! Nomnomnom all those delicious yarns… I had ordered six balls of green for the boyfriend, and 5 balls of babyblue for myself. My boyfriend wanted a big knitted cardigan, so I went to find a pattern to go with the yarn, which proved to be quite difficult. I came across the pattern Superbulky Grandpa by Joji Locatelli though, which, after swatching, was going to be perfect!!

superbulkygrandpa05

Breien met deze dikke wol op 12 mm naalden ging wel heel vlot! Ik kreeg er wel wat spierpijn van, haha.Het lijf was binnen no-time af, en het breide vooral heel fijn omdat het allemaal in één stuk is. Geen naaiwerk meer achteraf, heerlijk! De mouwen breien vond ik minder plezierig, daar moest ik namelijk de ‘magic loop’ truc toepassen bij in het rond breien met een lange rondbreinaald. Steeds zo’n lusje tussen je steken uit vissen zodat je de bocht kan maken, zogezegd. Dat ging niet zo snel. Bovendien bleek dat toen ik volgens het patroon breide, de mouwen veel te ruim werden. Uithalen dan maar, en opnieuw. Notities bijhouden zodat de tweede mouw wél in één keer goed zou gaan. En toen eindelijk.. na nog een paar uurtjes, draadjes wegwerken en knopen opnaaien… was hij dan eindelijk klaar!!

The bulky yarn and 12 mm needles made this project so fast! It did give me muscle ache, haha. I finished the body in no time at all, it was a very enjoyable knit because it’s all in one piece. The sleeves were less pleasant, because I had to use the magic loop method a few times each round. It wasn’t that speedy, plus, the sleeve turned out too big, so I had to rip back and start over. I took notes though so I would get the second sleeve right the first time. And then, after a few more hours of knitting, weaving in ends and sewing on buttons, it was finished!!

superbulkygrandpa01

Heel goed gelukt, al zeg ik het zelf! Mijn vriend is er superblij mee en heeft hem al vaak aan. Als jas of ‘s avonds als het wat frisjes wordt. De wol pluist wel al snel na het dragen, maar voorzichtig doen is geen optie, heeft mijn vriend gezegd. Dus pluizen zal het. Maar misschien vind ik het ook wel een compliment als het vest zo vaak wordt gebruikt!

Als je trouwens nog meer wilt zien van het vest kun je ook een van mijn vlogs erover bekijken, namelijk deze, waar ik vertel wat ik tegenwoordig allemaal op mijn naalden heb staan. 

It worked out really well, if I do say so myself. My boyfriend is really pleased with it and has worn it several times. Sometimes as a jacket, or just in the evenings when it gets chilly. The yarn does fuzz quite quickly when wearing it. But being careful with this cardigan is out of the question, my boyfriend says. He wants to wear it anytime and anywhere. Kind of a compliment actually 🙂 

Nu zit ik alleen nog te denken wat ik dan ga doen met mijn 5 bolletjes van ditzelfde garen.. Ook een vest? Maar dan hetzelfde? Of toch iets anders.. Een trui lijkt me te warm, en een deken vind ik een beetje zonde, die wordt waarschijnlijk toch te klein en kan ik niet dragen om te showen 😉 In de tussentijd heb ik gelukkig genoeg andere dingen om me mee bezig te houden, dus kan ik er nog even over denken. Heb jij wel eens met zo’n dik garen gebreid? Wat is jouw ervaring?

Now I’m still thinking what to do with my 5 balls of this yarn. Also a cardigan? The same one or something different? At some point I thought of making a blanket, but I want to be able to wear this yarn and show it off 😉 Luckily I have about a gazillion things to make before I have to make a decision, so I have a while to think about it. Did you ever work with yarn this big? Care to share your experience?

 

Previous post
Sophie's Universe - Part 5
Next post
Sophie's Universe - Part 6

No Comment

 1. October 19, 2016 at 10:38 am — Reply

  Hij is gaaf geworden Carmen!
  Leuk om hem aan te zien bij je vriend.
  En inderdaad gewoon lekker dragen en dan gewoon
  af en toe even de pluizentondeuze erover 😉

  • October 20, 2016 at 9:36 am — Reply

   Goed idee Jellina! Zo kunnen we hem langer mooi houden 🙂

 2. October 20, 2016 at 1:24 pm — Reply

  Wauw, dat vest is echt superleuk geworden! Ik snap wel dat hij ‘m veel draagt. Ik heb bij een workshop dit jaar een col gemaakt van dik garen, maar daarvoor gebruikte ik 2 kleuren. De techniek heet double ended crochet (http://met-naald-en-draad.blogspot.nl/2016/03/middagje-knit.html).

 3. sigridkatkatkatoen
  October 20, 2016 at 2:43 pm — Reply

  Cool! Goed gelukt, dat vest! En zo fijn dat het gewaardeerd wordt!
  Breien met dik garen heb ik nog niet gedaan, maar wel gehaakt met dik garen. Eerlijk gezegd, vind ik het niet zo fijn, veel te stroef en kramp in mijn handen. Misschien met een nog grotere haaknaald werken, maar ik heb er niet meteen zin in.
  Hoewel jouw foto’s me toch doen twijfelen om het nog eens een kans te geven 🙂
  Fijn weekend alvast,
  sigrid

 4. October 20, 2016 at 3:45 pm — Reply

  Erg mooi vest geworden! En wat een prachtige wol!!! Ik werk graag met dikke wol, met naalden 12 heb ik nog niet gebreid, lijkt me wel supertof.
  Leuk dat je vriend het zo vaak draagt, ik heb eind vorig jaar een colberttrui gebreid voor mijn man en die draagt hij alleen als het echt koud is. Iets met mouwen in zo`n dikke wol zou voor hem dus sowieso veel te warm zijn… Zo jammer, want het lijkt me en heel leuk vest om te breien! groetjes! Leen

 5. Kathleen Ramage
  October 25, 2016 at 6:28 am — Reply

  I love the cardigan and especially love your friend’s appreciation–as fief said, it’s not always easy to get a man to wear the lovely sweater you made for him! I did knit a vest for myself long ago on very big needles and I felt like the Michelin Man when I wore it…I wasn’t overweight, but I do have a real chest, and that made a big difference! I know now not to make something like that for myself, but I also find it physically too demanding to wield huge needles and big yarn–my hands think I should work on a smaller scale now. Have you worn the sweater you made for your friend? That might help you decide how a similar sweater would work for you. Love your blog, Kate in Oregon

  • October 25, 2016 at 2:46 pm — Reply

   Thank you for your sweet comment, Kathleen! I wear oversized items regularly and sometimes feel like I am ‘drowning’ in them, so I was thinking about not making it too long so it looks better 🙂 I have tried on the cardigan I made but it’s way too big for me, I do love the feel of it so I can’t wait to have one of my own. xo Carmen

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
GBP Pound sterling
EUR Euro
SHARE

FO: Superbulky Grandpa!