Dream yarn dilemma's

Dream yarn dilemma's

IMG_5708

Heb je dat wel eens, dat je ergens een prachtig mooie bol wol hebt gekocht, maar geen idee hebt wat je ermee wilt maken? Je denkt en je denkt en je zoekt heel Ravelry en Garnstudio af op zoek naar dát ene patroon dat jouw wonderschone garen goed tot zijn recht zal laten komen. Het is een van de consequenties van garen kopen zonder plan ervoor, maar soms kan het gewoon niet anders… Zoals laatst, toen was ik in de winkel Stephen and Penelope in Amsterdam, waar ze veel buitenlandse garens hebben die ik nog nergens anders in Nederland had gezien. Tja, wat doe je dan?! Natuurlijk: je koopt een bolletje. Of twee. Of drie, want die ene was nu voor de helft van de prijs. En daar zit je dan met drie bolletjes beeldschone en superzachte wol, maar geen idee wat je ermee gaat maken.

Ik heb nu al een aantal keer zo’n garen dilemma gehad, echt leuk is het niet! Want ja, je kunt direct aan de slag gaan met een ‘wel oké’ patroon, en uiteindelijk ontevreden zijn over het resultaat; of je kunt blijven wachten op hét perfecte patroon en uiteindelijk je garen nooit gebruiken.. Wat wordt het dan? Nou zijn dit wel de twee doemscenario’s, het kan ook heel leuk uitpakken!

IMG_9806

Mijn eerste garen dilemma had ik met het Wolcafé garen Limited. Een ontzettend mooi garen, maar ik wilde zelf liever wat anders dan de Southbay shawl die er altijd mee gemaakt wordt. Na heel lang twijfelen heb ik alsnog gekozen voor een omslagdoek, maar dan wel een andere constructie. Namelijk vierkanten in plaats van in één stuk haken. Zo ging het ombré  effect een beetje verloren, maar anders zou je een asymmetrisch kleurenverloop krijgen.

IMG_5292

Ik besef me net dat ik nog helemaal geen goede foto’s heb gemaakt van het resultaat, daar moet natuurlijk snel verandering in komen 😉 De shawl is uiteindelijk heel mooi geworden en ik draag hem vaak!

IMG_9950

Mijn tweede garen dilemma gebeurde met dit baby alpaca garen van de Londense wolwinkel Loop. Hemels zacht.. dus moest en zou ik er ook een shawl van maken. Ik dacht over een heel mooi patroon, maar uiteindelijk ben ik toch gezwicht voor fijne ribbelsteek, een heerlijk tv-breiwerkje dus! Dacht ik.. Na een heel aantal keren uithalen zit ik dan alsnog op het goede spoor.

IMG_5315

Kennen jullie deze nog? Dat is hem dus! Ik was geïnspireerd door deze shawl op Ravelry, zo simpel maar toch zo mooi! Ik hoop dat de mijne er ook goed uitkomt.

IMG_0495

Poeh, nog eentje! Deze bolletjes was ik bijna vergeten tot ik ze laatst weer eens vond. Het zijn 5 bolletjes superdun garen. Ik ben er nog niet uit of ik ze ga combineren met een dikker garen, of dat ik ze ga verwerken tot een mooie lichtgewicht shawl. Ja, alweer een shawl! Voor mijn gevoel zijn luxere garens sowieso voorbestemd om shawls te zijn, die kun je prachtig over je heen draperen en ondergaan het minste slijtage.

IMG_5706En nu zit ik dus met het Stephen and Penelope garen.. De voorste drie bolletjes op de foto hierboven heb ik bij hun gekocht, de rest van de bolletjes had ik al maar vond ik er goed bij passen. Wederom heb ik een shawl in gedachten, maar hoe die er precies uit zal zien weet ik nog niet! Uit mijn vorige projecten leer ik dat ik het beste een simpel patroon kan aanhouden, maar nu lijkt het nog zo’n zonde van het mooie garen om er maar een simpel patroontje voor te gebruiken! Misschien moet ik de volgende keer toch maar bij ‘normaal’ garen blijven, hihi 😉

Hebben jullie wel eens zo’n wol-dilemma gehad? Hoe loste je het toen op?

Previous post
Het Stekenalfabet - The stitch ABC
Next post
Eggs in a nest - Free pattern!

No Comment

 1. Madhurya
  March 17, 2015 at 8:36 am — Reply

  Ha, heel herkenbaar dit! Ik ben ook zo’n muts die garen koopt omdat het zo mooi is maar zonder een idee wat ervan te maken. Zo zit ik dus met een kast vol garen waar ik steeds een patroon bij moet verzinnen. Maar soms kom ik een patroon tegen wat ik mooi vind en zoek ik het garen erbij in mijn kast…ook leuk. 🙂 Ik heb bijvoorbeeld al een hele poos mooi, glanzend “lint”garen liggen…..geen idee wat ik ervan kan/wil maken. Maar er komt meestal vanzelf een idee als je het niet verwacht.

  Groetjes Madhurya

  • March 18, 2015 at 10:59 pm — Reply

   Ja, lastig hè? Dat lint garen klinkt ook als een moeilijke.. Als het soepel genoeg is kun je misschien gaan voor een luchtig zomertopje, anders misschien een tas of mandje? En inderdaad, soms komen de ideeën vanzelf wel een keer! Groetjes Carmen

 2. March 17, 2015 at 11:08 am — Reply

  Zo ontstaat bij veel haak- en breifanaten de berg garens in huis. Zo herkenbaar.
  Ik heb gemerkt dat echte mooie garens vaak het best tot hun recht komen als je een redelijk simpele steek of patroon gebruikt. Dan is het garen echt de eyecatcher.
  Jouw gebruik van het garen van Wolcafé is top. Juist omdat het heel iets anders is dan altijd weer dezelfde sjaal.

  Veel creatief plezier met al die mooie garens, Margaret

  • March 18, 2015 at 11:03 pm — Reply

   Bedankt voor je reactie Margaret! Je hebt gelijk dat het voor de meeste speciale garens beter is om een simpel patroon te gebruiken. Vooral met garens met heel snel kleurverloop of iets dergelijks. Ik zie veel moois voor Pasen op jouw blog, ik wens jou ook nog veel haakplezier toe!! Groetjes Carmen

 3. Tamara
  March 17, 2015 at 4:15 pm — Reply

  Ik heb twee wolmanden: eentje voor projecten en de ander is de dilemmamand, haha! Jouw garen passen tenminste bij elkaar, ik heb problemen omdat ik garen heb gekocht die er bij daglicht anders uitzagen dan op de Handwerkbeurs, en ik vind de kleuren nu niet passen. Op de Handwerkbeurs was superdunne wol nu helemaal de trend, veel Scandinavische invloeden, truien, sokken met gemeleerde dunne wol in ingewikkelde patronen, misschien kan je daar wat inspiratie uithalen?

  • March 18, 2015 at 11:04 pm — Reply

   Haha, de dilemmamand! Die houden we erin 😛 Vervelend als de kleuren anders uitvallen.. Bij de meeste wolwinkels mag je wel even naar buiten lopen met het garen om het in daglicht te bekijken, maar bij een beurs is dat natuurlijk niet zo gemakkelijk. Too bad! Misschien dat je ze los van elkaar kunt gebruiken 😉 Dankje voor de inspiratietips!! xx

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
GBP Pound sterling
EUR Euro
SHARE

Dream yarn dilemma's