Simple Knit Top

Simple Knit Top

I’ve written this pattern in both Dutch and English. The English version can be found in blue further down the article. To avoid confusion please turn off your translator.
simpleknittop
Toen ik in Spanje was afgelopen lente, werd ik geinspireerd door de gebreide topjes daar in de winkels. Allemaal waren ze gewoon in tricotsteek op grote naalden gebreid. Soms met wat gekleurde strepen erin, maar meestal gewoon wit. Geen boordsteek, zodat de randen nonchalant omkrullen. De armsgaten waren ook heel wijd en de topjes waren voor én achter laag uitgesneden, gemaakt om nog over een ander topje aan te kunnen. Ik wilde ook zo’n topje hebben! Maar omdat het me zo gemakkelijk leek om te maken, vertikte ik het om er daar een te kopen (herkennen jullie dit ook?). Omdat ik geen echt geschikt patroon vond op Ravelry, begon ik gewoon op eigen houtje te breien. Dit is daarom niet een echt goed patroon, omdat het gewoon in 1 keer is geschreven. Ook is er ook maar 1 maat, al denk ik dat die wel de meeste mensen zullen passen. Mijn topje is heel erg ruim geworden, maar dat vind ik juist leuk.

Hoe zit dit topje in elkaar? Ik heb in het rond gebreid, omdat ik dat persoonlijk makkelijker vind dan een voor- én achterpand maken, en dan vast te naaien. Je breit door tot het punt waar je de armsgaten wil laten beginnen. In het patroon heb ik geschreven op hoeveel centimeter dat punt voor mij was, maar dit kan voor iedereen anders zijn. Ik ben erg klein van stuk, dus langere meisjes moeten sowieso wat langer doorbreien. De armsgaten maak je door wat steken te minderen aan elke kant, dit wordt in het patroon duidelijk. Dan maak je eerst de voorkant af. Voor de voorkant heb je later nog een bolletje garen nodig, om na het afkanten van de halslijn aan twee kanten verder te kunnen. Je breit dan de bandjes tot aan je schouders. Daarna brei je de achterkant. Ik moedig je vooral aan om van het patroon af te wijken. Als je graag wat minder steken opzet, of de bandjes breder wil maken, of wat dan ook, dan kun je dat gewoon doen!

Oke, let’s get started! Ik gebruikte witte acrylblend, ongeveer 1 mm dik, van ‘Nuance’. In deze wol zitten kleine golfjes, maar je kunt ook met gewone ‘gladde’ wol breien. Ik was mijn gebreide kleding altijd op de hand, dus ik heb niet naar de samenstelling van de wol gekeken. Als je je topje in de wasmachine wilt wassen, kijk dan goed naar het etiket of de wol daarvoor geschikt is. Gebruik dan ook een waszak, zodat je topje niet te ver uitrekt.
Ik zette 150 steken op, op rondbreinaalden van 6mm. Let op de lengte van het tussenstuk van de rondbreinaalden. Als het te lang is, moet je een lus tussen je steken uit trekken (dit heet volgens mij de magic loop technique), en dan is het rondbreien veel minder handig. Zorg daarom dat je rondbreinaalden in lengte ongeveer gelijk zijn aan de omtrek van je taille, of iets kleiner.
Je breit de hele tijd rechts, lekker makkelijk dus! Waar je begonnen bent hangt nog het draadje van het opzetten, neem dit als de ene zijkant van het topje. Neem dan een steekmarkeerder en plaats die aan de andere zijkant (dus op ongeveer 75 steken). Nogmaals, als je minder steken wilt opzetten, dan kan dat! Mijn topje is heel ruim geworden, 130 steken had denk ik ook goed gekund.

Ik minderde om de paar centimeter, door aan elke zijkant 2 steken samen te breien. Het is niet erg als deze mindering niet precies op de zijkant valt. De punten waarop ik heb geminderd heb ik voor jullie opgeschreven:

Bij 5 cm
Bij 6 cm
Bij 7 cm
Bij 12 cm
Bij 14 cm
Bij 30 cm (Hier dacht ik dat ik misschien al eerder had moeten minderen. Dit heb ik niet gedaan, maar dat kunnen jullie nu wel!)
Bij 35 cm aan elke kant 2 steken afkanten. Hier begin ik dus met de armsgaten. Hier is misschien wat extra uitleg nodig: Eerst kant je aan de ene zijkant 2 steken af. Dan brei je door, tot je bij de andere zijkant bent. Het stuk wat je nu hebt gebreid wordt de achterkant. Dan kant je weer twee steken af. Het stuk wat je nu gaat breien is de voorkant. Je breit dus rechts door, dan keer je om en brei je averechts terug.

Voorkant
Vanaf het punt dat je de laatste 2 steken hebt afgekant, heb ik het patroon in rijen opgeschreven:
R1: Brei de hele voorkant rechts
R2: Keer om en brei averechts, minder aan beide zijkanten 1 steek. Ik brei hiervoor meestal de 2e+3e steek samen, en op het laatst de op-een-na-laatste en de op-twee-na-laatste steek samen. Als je die ene steek aan de zijkanten gewoon breit, krijg je een mooiere rand.
R3 -4: niet minderen
R5: minderen aan beide zijkanten
R6-10: niet minderen
R11: minderen aan beide zijkanten
R12-14: niet minderen
R15: minderen aan beide zijkanten
R16: niet minderen
R17: minderen aan beide zijkanten. In deze rij kant je ook in het midden 5 steken af voor de halslijn. Ik had in totaal nog 65 steken, dus ik kantte na 30st. 5 steken af. Vergeet niet bij de andere zijkant te minderen.

R18. Als het goed is ben je nu weer averechts aan het breien. Minder een steek af aan weerszijden van de halslijn. Hecht een nieuwe draad aan om ook aan de andere kant van de afgekante steken verder te kunnen. Je kunt eventueel ook eerst de ene kant afmaken, en dan de andere, maar als je het tegelijk breit weet je zeker dat het symmetrisch is.
R19: minderen aan beide zijkanten (zijkanten van het topje, niet van de halslijn)
R20: niet minderen
R21-22: minderen aan weerszijden van de hals
R23-24: niet minderen
R25: minderen bij de hals
R26: niet minderen

Nu ga je steeds verder minderen, totdat je alleen nog de steken voor de bandjes over hebt. Je herhaalt steeds de volgende twee rijen:
R27: minderen bij de hals
R28: minderen bij de zijkanten.
Ik herhaalde dit tot ik bij rij 42 was. Ik had aan de ene kant nog 7 steken over, en aan de andere kant nog 8 steken.
Rij 43 gebruikte ik om de stekenaantallen gelijk te maken. Bedenk dat de bandjes bij het dragen gaan opkrullen. Als je bredere bandjes wil, stop dan eerder met minderen.
Nu brei je nog een aantal rijen rechts en averechts, om de bandjes te maken. Ik deed zelf 9 rijen. Later brei je ook nog de bandjes aan de achterkant, dus het maakt nu nog niet zoveel uit of je de bandjes misschien te kort of te lang maakt.

Achterkant
Hecht een nieuwe draad aan bij het begin van de achterkant. De steken hiervoor staan als het goed is nog op je rondbreinaald. Ik heb het patroon voor de achterkant ook in rijen opgeschreven:

R1-6: minderen aan beide zijkanten
R7: Op dit moment had ik nog 48 steken op mijn naalden staan. Als je ongeveer hetzelfde stekenaantal hebt, kun je net als ik in het midden 6 steken afkanten. Als je meer steken hebt, kant je er wat meer af, en als je minder steken hebt kant je er minder af. Let erop dat het stekenaantal aan beide kanten van de afgekante steken hetzelfde is. Minder in deze rij geen steken aan de zijkanten.
R8: Minder aan beide zijkanten, en hecht een nieuw bolletje aan bij de andere helft.
R9: Minder aan de halslijn.

Ga zo door met minderen (1 rij de zijkanten minderen, 1 rij de halslijn minderen), totdat je nog maar 7 steken aan elke kant over hebt. Als je bij de bandjes aan de voorkant een ander stekenaantal hebt gekozen, kies je nu voor datzelfde aantal. Brei zonder te minderen door totdat je bandjes lang genoeg zijn.
Nu is het tijd voor de afwerking, en dat is gelukkig niet zoveel! Alleen de bandjes aan elkaar naaien en de draadeinden wegwerken. Voor de bandjes bijeen te naaien draai je het topje binnenstebuiten. Je legt de bandjes plat op elkaar (met de goede kanten naar elkaar toe) en naait de bovenkanten vast. Werk af en keer het werk weer om. En nu is je zelfgebreide topje al klaar om te dragen, woohoo!

IMG_7035When I was in Spain this spring, I was inspired by the knitted tops in the stores. They were knitted in simple stockinette stitch, using large size needles (not too big though, but bigger than the usual 5mm) Some had coloured stripes but most of them were plain white. There was no ribbing either, just stockinette. The edges curled, which you usually don’t want, but in this case, it gave the tops a kind of effortlessly cool effect. I wanted one!! But since I knew it would be easy to make myself, I didn’t want to spend money buying one (anybody recognize this?) Because I couldn’t find a pattern on Ravelry that was exactly the way I wanted it to be, I just started knitting on my own. And I think it turned out pretty well! Now, I must admit that this pattern isn’t very well-written, and it’s only 1 size. I just made notes of what I did. I wanted a top with large armholes and a scooped neckline at the front and the back. If that’s not your style, you can choose to alter this pattern. Maybe decrease a few more stitches here and there, make the top a little longer, it’s all up to you. You might want to make the top longer anyway, since I’m not very tall (understatement of the year!). Also, my top turned out very baggy. I like that, but you could very well cast on 20 stitches less. 
So, I’m gonna tell you a bit more about the ‘anatomy’ (fancy right?) of this top. It’s knit in the round, which I find very relaxing (as long as you choose the correct length!) Make sure the length of the needles is about the same size as your waist, or a bit shorter. This way you can knit continuously and you won’t have to work with magic loops. By knitting in the round, you won’t have to knit a front AND a back. This usually isn’t that big of a deal, but I just don’t like sewing the parts together in the end. You knit and knit and knit until the point where you want to make a gap for the armholes. You’ll cast off a few stitches, continue knitting (this part will be the backside) until the other side of your top, where you’ll cast off a few stitches again. Now you’ve arrived at the front section. You’ll knit in rows until you want to start casting off for the neckline. After that, you’ll continue knitting in two triangles, decreasing slowly until there are just a few stitches left, for the straps. The backside is more or less the same. I’ll explain all of this along the way, but it helps to know what you’re supposed to do. 

Okay, let’s get started! I used a white acrylic blend, about 1 mm thick. The brand is called ‘Nuance’, but any yarn will do. The yarn I used is slightly curly. I always wash this garment by hand, but if you want to machine-wash it, make sure to check if the wool is appropriate for machine-washing. Also, I would use a laundry-bag to avoid stretching of the fabric. 
I used needles for knitting in the round, 6mm, and I cast on 150 stitches. Place a stitch marker at the middle, roughly. Doing this, you’ll know where the sides are (use the cast on tail and the stitch marker). Remember, if you don’t want to cast on this many stitches, just cast on 140 or 130, but you might have to decrease less often than stated in this pattern. 
I decreased every inch or so, by knitting 2 stitches together on every side. Make sure you make the decrease as close to the side marking as possible, but don’t worry if it’s not perfect. I wrote down the places where I made decreases:

At 5 cm (centimeters, = 2 inches)
At 6 cm
At 7 cm
At 12 cm
At 14 cm
At 30 cm. At this point I thought I should’ve decreased earlier. When I finished the top it had still worked out just fine. See for yourself if you want to decrease earlier.

At 35 cm, cast off 2 stitches on each side. So, knit until you get to either the side with the place marker, or the side with the cast on tail. Cast off two stitches (= armhole). Continue knitting until you reach the other side. The section you just knitted will be the backside. Cast off two stitches, and continue knitting (this is the front). Knit until you reach the end of the row, turn around and switch to purl stitch. 

Front
I wrote this section in rows rather than centimeters. R1 starts at the moment you cast off the second pair of stitches.:

R1: Knit the front section
R2: Turn around and purl. Decrease 1 stitch on every side. Usually I decrease the 2nd+3rd stitch, and the second-to-last and third-to-last stitch together, leaving one stitch at each side. This makes for a nicer edge. 
R3-4: Don’t decrease, just do the stockinette stitch
R5: decrease at the sides
R6-10: don’t decrease
R11: decrease at the sides
R12-14: don’t decrease
R15: decrease at the sides
R16: don’t decrease
R17: decrease at the sides. In this row you’ll cast off stitches in the middle, to form the neckline. I had 65 stitches left, so after 30 stitches, I cast off 5 stitches. Make sure you have an equal number of stitches on each side, but this can be corrected along the way, so don’t worry if it’s not perfect. Don’t forget to decrease at the other side.
R18: This row you should be purling (just checking if you’re still with me 😉 ) Decrease 1 stitch on either side of the neckline. Attach another skein of yarn at the other side of the neckline.
R19: Decrease at the sides
R20: don’t decrease
R21-22: decrease at both sides of the neckline
R23-24: don’t decrease
R25: decrease at the neckline
R26: don’t decrease
R27: decrease at the neckline
R28: decrease at the sides
Repeat the patterns of Rows 27+28 until you get to Row 42. I had 7 stitches left on the one side, and 8 stitches on the other. Make this number of stitches even in Row 43. Keep in mind that the straps will curl after wearing. If you want broader straps, stop decreasing earlier than row 42.
To make the straps, continue in stockinette stitch for a few more rows (I did 9). Knit until you reach the top of your shoulders. You’ll make the rest of the straps on the back. 

Back
Attach your yarn to the back, your stitches should still be there on your needles. Begin on the right side (the knit stitch side). I wrote this section down in rows as well:

R1-6: decrease at both sides
R7: At this point I had 48 stitches left on my needles. If you have about the same number of stitches, cast off 6 stitches in the middle. If you have more stitches, cast off more. If you have less, cast off less. Again, make sure the number of stitches are equal. Don’t decrease any stitches this row. 
R8: Decrease at both sides, attach another thread to the other half
R9: Decrease at both sides of the neckline. 
Keep on decreasing in this way (decrease at the sides one row, decrease at the neckline the next row) until you only have 7 stitches left on each side. If your straps were smaller or wider at the front, decrease until you reach that number of stitches. Keep on knitting (without decreasing now) until your straps are long enough.
Time to finish your garment! Thank god it isn’t that complicated this time, you’ll only need to sew the straps together and weave in some ends. For the straps, turn your garment inside out, put the halves of your straps together (the right sides facing each other), and sew them together. Weave in the ends… and you’re done!! Woohooo! Your fabulous self-knitted top is ready to wear 🙂
IMG_7036 IMG_7034

Previous post
Market Bag
Next post
W.I.P. Wednesday #3

10 Comments

 1. Yvonne
  August 11, 2013 at 9:56 pm — Reply

  stoer & sexy! Leuk hoor

 2. April 27, 2016 at 3:06 pm — Reply

  […] Tank Top (yes, please!) from Domestic Dutchess, the Top Knitted in Moss Stitch by DROPS Design, the Simple Knit Top from Crafty Queens, Summer in Luxembourg by Totally Stricken, Elaine Phillips’ Vine Lace Tank […]

 3. April 27, 2016 at 3:06 pm — Reply

  […] Tank Top (yes, please!) from Domestic Dutchess, the Top Knitted in Moss Stitch by DROPS Design, the Simple Knit Top from Crafty Queens, Summer in Luxembourg by Totally Stricken, Elaine Phillips’ Vine Lace Tank […]

 4. Niomie
  May 7, 2019 at 8:21 pm — Reply

  Beautiful! What was he yarn weight you used with the 6mm needles?

  • May 7, 2019 at 9:00 pm — Reply

   Thank you! Oh it’s been a long time, but I think it was fingering or sport weight yarn 🙂

 5. Samantha
  July 15, 2019 at 3:06 am — Reply

  I love this pattern, can you explain how to inc/decr. your pattern isn’t very clear and I am upset

  • July 31, 2019 at 10:47 am — Reply

   Hi Samantha,
   As the pattern says, the decrease is made by knitting two stitches together (k2tog). There are no increases in the pattern. I hope this answers your question.

 6. Samantha
  July 15, 2019 at 3:22 pm — Reply

  Can you please explain the inc/decr. Love the pattern!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
GBP Pound sterling
EUR Euro
SHARE

Simple Knit Top