Plum Ivory Crochet Collar Pattern

Plum Ivory Crochet Collar Pattern

IMG_6790 IMG_6785

English instructions are in red, directly below the Dutch instructions. Turn automatic translation off to avoid confusion. I use US crochet terminology. 

Voor de verjaardag van een vriendin wilde ik graag een kraagje haken. Ze houdt van vintage kleren zoals oversized truien, kant en leren tasjes. Toen ik zelf eens een gehaakt kraagje omhad vond ze die zó leuk, ik dacht meteen: die moet ik eens voor haar maken! Maar ik wilde niet precies dezelfde haken, en toen ik naar patronen zocht waren ze het allemaal nét niet. Toen ben ik maar zelf aan de slag gegaan! Ik ben erg blij met het resultaat, ik kan niet wachten het cadeau te doen.
Het patroon is heel simpel, je hoeft alleen maar te weten hoe je vasten en lossen haakt. Je hebt twee kleuren katoen nodig, een leuk knoopje, en natuurlijk een haaknaald, gewone naald en een schaar. Je kunt natuurlijk ook maar één kleur gebruiken, dat is helemaal aan jou. Ik gebruikte de normale maat haakkatoen, zoals Catania, en een haaknaald van 2,6 mm. Het is een ongewone maat, je kunt ook bijvoorbeeld 2,5mm of 3mm gebruiken.

I wanted to crochet a cute collar for a friend’s birthday. She’s all about vintage stuff; oversized sweaters, lace, leather purses.. She once saw a collar of mine and instantly loved it! So I think this one makes for a nice present 🙂 So excited to give it to her tomorrow!
This is a very simple pattern, perfect for beginners. You’ll only need to know how to make the chain stitch and single crochet. You’ll need cotton in two colours (or just one colour, whatever you prefer), a cute button, and of course a crochet hook, needle and scissors. My crochet hook is 2,6mm, but any size from 2,5 to 3mm will work.

IMG_6783 IMG_6784

Je begint met een ketting van 146+1 lossen. De eerste 8 daarvan zijn bestemd voor het lusje om het knoopje heen. Als jouw knoopje groter is kun je er hier wat toevoegen. De +1 losse is de keerlosse, dus in totaal haak je 147 lossen.
De tweede rij haak je alleen maar vasten, maar je laat de lossen voor het lusje vrij. Als je daarvoor 8 lossen hebt gehaakt, laat je dus 8 lossen over.
Nu begin je in boogjes te haken. Je haakt 5 lossen, en haakt deze met een vaste aan de 3e vaste van de vorige rij. Kijk op het onderstaande plaatje om er zeker van te zijn dat je in de goede vaste haakt.

First, chain 146+1 stitches. The first 8 of these stitches are meant for the loop around the button. If your button is wider, make a larger loop, but remember the number of stitches. The +1 chain stitch is the chain you use to turn your work. So in total you’ll chain 147.
Turn around and single crochet all of the stitches, until you reach the loop. Chain 1 and turn. Now you’ll start crocheting in tiny arches. To start, chain 5, skip 3 stitches and single crochet into the 4th single crochet of the previous row. Look at the chart to see if you’re doing it right.

IMG_6792bewerktVoor het haken van de boogjes heb ik twee patronen:
A: Haak 5 lossen, sla 3 vasten over en haak een vaste in de volgende steek.
B: Haak 5 lossen, sla 2 vasten over en haak een vaste in de volgende steek.
Patroon A zorgt voor een rechte lijn, terwijl patroon B je haakwerk iets laat krommen. Dit is nodig in de nek om het kraagje de goede vorm te geven. Het patroon voor rij 3 is als volgt: 11x A, 7x B, 2x A, 7x B, 11x A. Je hebt in totaal 38 boogjes.
Rij 4: Haak 1 losse om te keren, haak 2 vasten in het eerste boogje, zodat je ongeveer in het midden van het boogje bent. Volg daarna dit patroon: *5 lossen, 1 vaste in het midden van het volgende boogje*. Herhaal dit tot het eind. Op het eind moet je nog een half boogje, dit doe je zo: 2 lossen, 1 stokje in de basis van het boogje van de vorige rij. Als deze stap niet duidelijk is, laat het me dan weten, dan maak ik hier nog een foto bij.
Rij 5: Deze keer hoef je geen vasten te haken, begin direct met de boogjes: *5 lossen, 1 vaste in het midden van het volgende boogje*. Op het eind haak je 2 lossen, en een stokje in de 1e vaste van Rij 4. Als je dit niet duidelijk ziet, haak hem dan zo dicht mogelijk langs de kant. Zolang de zijkant maar een nette rechte lijn is, is het goed.
Rij 6: Keer je werk om zonder een losse, en haak 2 vasten in het halve boogje. Begin dan met de boogjes, en haak op het eind weer een half boogje.
Je bent nu klaar met de auberginekleur, kant deze af. Pak een contrasterende kleur en hecht deze aan de andere punt van het kraagje aan. We doen dit aan de andere punt omdat je dan de goede kant naar voren hebt. Haak een losse, en haak dan de draad met 1 vaste aan het kraagje. Zie de onderstaande foto’s voor meer detail. Ik heb de draad aangehecht in de 1e vaste van rij 6. *Haak 5 lossen, 1 vaste in het volgende boogje*. Sluit in de laatste steek met een vaste of een halve vaste, wat je zelf mooier vindt. Kant de draad af en werk de eindjes weg.

We are crocheting two different kinds of arcs:
A: chain 5, skip 3 stitches and single crochet into the next stitch
B: chain 5, skip 2 stitches and single crochet into the next stitch.
You can see the only difference is the amount of stitches you skip. Arc B will make your crochet work curl a little, so we are using this to shape your collar. So, for the 3rd row, crochet: 11x A, 7x B, 2x A, 7x B, 11x A. In total, you’ll have 38 arcs.
Row 4: chain 1, turn, 2sc into the first arc so that you’re somewhat in the middle of the first arc. Then: *chain 5, sc into next arc*. At the end, you’ll have to make half an arc. To do this, chain 2, and dc into the base of the first arc of the previous row. If this step is not clear, let me know and I’ll add more pictures.
Row 5: *chain 5, sc into next arc*. At the end you’ll have to make half an arc again, so chain 2 and dc into the first sc of Row 4.
Row6: Turn your work without chaining 1, and sc 2 in the half arc. Then: *ch 5, sc into next arc*. Make half an arc at the end.
You’re done with this colour now, so cut the thread and weave in the ends. Take the other colour and attach it to the other side of the collar. Yes, the other side, so the right side is facing up. To attach the thread, chain 1, and single crochet in onto the collar. I attached the thread to the first single crochet of the previous row. See the pictures below for more details. *Chain 5, sc into next arc*. Close the last arc with a sc or slip stitch, whichever you prefer. Weave in the ends.

IMG_6766 IMG_6767 IMG_6768 IMG_6769 IMG_6770

Naai nu met een restje aubergine katoen het knoopje aan het kraagje vast, en naai daarna het lusje aan de andere kant. En je bent al klaar! Draag het los bij een topje, of naai het er aan vast. Ik vind aubergine en lichtgrijs goed passen bij witte, blauwe en roze topjes, probeer gewoon wat combinaties totdat je een leuke vindt. Het kan soms best lastig zijn kraagjes te combineren, op Pinterest vind je veel inspiratie! Ik zou het leuk vinden om jullie kraagjes en kleurcombinaties te zien op de Ravelry pagina! Happy crafting 🙂

Sew the button onto the collar, and finish the loop on the other side. And that’s it, you’re done! I’ve always found it difficult to match collars to outfits, just try different combinations! I think plum and ivory work well with white, blue or pink, but that’s my opinion I guess. Browse Pinterest and be inspired! I’d love to see your collars and colour combinations on the Ravelry page! Happy crafting 🙂

IMG_6778 IMG_6782 IMG_6777

*Deze patronen en de producten die je ermee maakt mogen zonder mijn toestemming niet worden gekopieerd of voor commerciële doeleinden worden gebruikt. * Dankjewel!
*Please don´t reproduce or sell these patterns or the end products without my consent*. Thank you!

Support me by sharing with friends!
Previous post
W.I.P.-week
Next post
Crochet bunting and hair dye

21 Comments

 1. June 19, 2013 at 12:01 am — Reply

  Supergaaf 😀 ik ga hem proberen! Ik denk
  dat je jarige vriendin heel blij mee is!
  Xx http://icepandora.blogspot.com

  • June 19, 2013 at 12:47 am — Reply

   Dankjewel! Ben benieuwd naar de jouwe 🙂 Ik denk ook dat ze er blij mee is, hihi, ik kan bijna niet wachten! xx

 2. June 20, 2013 at 12:40 pm — Reply

  Lovely…
  Anna

 3. June 23, 2013 at 4:53 pm — Reply

  Schattigg! 😀 hahaha neej heb mijn haar nog niet geverfd, wel al geknipt bij de kapper maar ze heeft niet zo goed geknipt dus ik dacht laat ik even nog wachten met verven als mijn haar weer beetje gegroeid is hahah!

  • June 23, 2013 at 7:34 pm — Reply

   Thanks Candy 🙂 Haha mijn kapper heeft het ook niet zo goed gedaan xD Vanochtend nog even zelf laagjes geknipt.. ben benieuwd als je het geverfd hebt! Ik ga deze week ook weer verven 😉

 4. June 24, 2013 at 9:03 pm — Reply

  Leuk kraagje! Ik zou een saai T-Shirt zoeken en het met jouw idee verschonen. Dank je voor het gratis patroon! Groetjes uit Dresden

  • June 24, 2013 at 9:35 pm — Reply

   Dat is een leuk idee Lydienne! Ik hoor het graag als je nog tips nodig hebt 🙂

 5. […] merkte dat ik een paar foutjes had gemaakt in het patroon van mijn gehaakte kraagje, maar nu zijn ze allemaal verholpen. Ik was een rij vergeten, en het begin van rij 6 is ook […]

 6. sylvia
  July 17, 2013 at 2:37 pm — Reply

  Hallo! Wat een superleuk patroon, ik wil graag weten met wat voor katoen je hebt gehaakt en evt waar je het vandaan hebt. Het ziet er heel mooi uit!

  • July 26, 2013 at 9:01 pm — Reply

   Hoi Sylvia! Dankjewel voor je leuke reactie 🙂 Het aubergine katoen is van Scheepjeswol. Ik zal binnenkort eens zoeken naar het etiket, dan kan ik het kleurnummer erbij zetten. Ik weet trouwens niet of deze kleur nog te krijgen is, aangezien ik deze bolletjes had gekregen van iemand die ze al heel lang had. Dit katoen van Scheepjeswol heeft geen glans, wat ik persoonlijk mooier vind voor kledingstukken etc. 😉 Het zilvergrijze katoen is wel met glans, van Catania.
   Ik hoop dat ik je hiermee alvast geholpen heb!

   • sylvia
    August 2, 2013 at 12:38 am — Reply

    super, thanks!

 7. Malia
  December 4, 2013 at 9:39 am — Reply

  This is adorable and thank you so much for the pattern! But, I’m doing it now and maybe my yarn is too thick (I’m using a 3MM hook) and 147 is HUGE!! What am I doing wrong?

  • December 4, 2013 at 10:22 am — Reply

   Hi Malia! Thank you for your sweet comment 🙂 It does seem that the yarn you are using is a bit too thick. I used regular cotton yarn, which is about 1mm thick. I would suggest to switch to a different yarn, otherwise you would have to change the entire pattern. With the yarn I used, my chain was about 60 centimeters long. I hope this helps! xx

 8. […] Tutorial disponible en las Crafty Queens! […]

 9. […] Tutorial disponible en las Crafty Queens! […]

 10. July 15, 2015 at 5:05 pm — Reply

  So sweet!

 11. Oni
  December 3, 2015 at 6:02 am — Reply

  I would love to sell this item in a shrunken kids size with your permission

 12. January 6, 2016 at 7:42 am — Reply

  […] found this great free pattern, and although I had to adapt it slightly, I was very pleased with the results. Isn’t it […]

 13. July 22, 2017 at 12:45 am — Reply

  I enjoyed making this pattern but changed it a little in the last row: ch1, dc 3 times, ch1, sc, ch1 and repeat.

 14. Rebecca
  September 16, 2017 at 2:37 am — Reply

  Thank you for this lovely pattern. I’m going to try it soon for a gift for my mother! 🌻

Leave a reply

Your email address will not be published.

*

*

Back

Widget Support

SHARE

Plum Ivory Crochet Collar Pattern