Patroon Kerstmannetje / Free Santa Pattern!

Patroon Kerstmannetje / Free Santa Pattern!

DSC01824

For English version, see below

Met dit supersimpele patroon maak je leuke kleine Kerstmannetjes! Ik heb ze gehaakt met dikke acrylwol van de Zeeman en een 3,5 mm haaknaald. Ze zijn leuk voor in de kerstboom of om cadeautjes mee in te pakken! Als je met katoen werkt worden ze iets kleiner. Als je een groter Kerstmannetje wilt maken, check dan mijn nieuwe patroon. Daar staan ook meer foto’s bij. Alles wat je nodig hebt zijn restjes wol in de kleuren rood, lichtroze (of een andere kleur die voor huidskleur kan doorgaan), wit en zwart.

Begin met rood

Toer 1 : 6v in ring
Toer 2: 2v in elke v.
Toer 3-4: 1v in elke v.

Wissel naar lichtroze, knip de rode draad nog niet af.

Toer 5-6: 1v in elke v.

Wissel terug naar rood (pak hiervoor de rode draad weer op)

Toer 7: 1v in elke v.

Nu is het tijd om te decoreren. Weef met zwarte wol een riempje om zijn buik.

Dan maak je het baardje:

Haak 4 lossen. Keer om en haak 3 vasten, beginnend in de tweede losse van de naald af. Keer weer om (zonder een extra losse te haken) en haak 2 vasten. Keer dan weer om en haak in het midden een halve vaste, zodat je een driehoekje hebt.

Ik neem de kant waar de twee draaduiteinden aan weerszijden zitten als de bovenkant. Naai het baardje op het lijfje. Neem dan zwarte wol of katoen en naai hiermee twee oogjes. Je kunt hier eventueel ook de draadeinden van het riempje gebruiken. Je bent nu klaar met decoreren, behalve als je misschien nog met gele wol een klein gespje voor zijn riem wilt maken.

Ga weer verder met de rode draad, haak verder in de rondte terwijl je steeds vaker mindert. Hierdoor krijg je een puntmuts. De draadeinden kun je mooi gebruiken als vulling, en dan kun je het nog verder opvullen met wat plukken watjes, of andere vulling. Je kunt hem bijvoorbeeld ook vullen met droge rijst, zodat hij rechtop blijft staan, of misschien met kattenkruid, zodat het een leuk kattenspeeltje wordt.

Weef de draadeind in, en klaar is je kerstmannetje! Als je er een hangertje van wilt maken, weef dan een dunnere draad of lint van onderen tot boven doorheen, maak daar een grote lus en weef de draad weer door de onderkant heen. Hier kun je eventueel nog een belletje toevoegen. Maak er boven en onder knoopjes in en weef waar nodig de draadeinden in. Als je klaar bent kun je foto’s van je Kerstmannetje plaatsen op mijn Facebook pagina of Ravelry.

Aantekeningen: Het lijfje en gezichtje heb ik gehaakt in gesloten rondes, waarbij je aan het begin van de ronde een losse haakt, en aan het eind de ronde dichtmaakt met een halve vaste. Kijk hier voor meer tips hierover. Dit zorgt voor een mooier kleurenverloop. Bij de puntmuts hoef je dit niet te doen.

This Santa crochet pattern is as easy as it gets! I bet anyone who knows the basic techniques can do this. You will need scraps of red, black, light pink and white yarn. The finished Santas look great as decoration in your Christmas tree. I decorate closet doorknobs with them, so cute! You can also attach them to Christmas gift tags. If you are working with thin cotton, these will turn out a bit small. Still very cute, but if you are looking for a bigger ornament, check out my new and improved Santa pattern (now with more pictures!)

Start with your red yarn. Work in joined rounds.

Row1: sc 6 in magic loop.
Row2: sc 2 in every sc.
Row 3-4: sc 1 in every sc.

Switch to your light pink yarn for the face. Do NOT cut the red yarn yet.
Row 5-6: sc 1 in every sc.

Pick up your red yarn again.
Row 7: sc 1 in every sc.

Now it’s time to decorate! Every santa needs a black belt, and to do this you will simply weave some black yarn through his belly. Then crochet his beard with some white yarn:

ch 4. Turn around and sc 3, beginning in the second loop from the crochet hook. Turn around (without ch 1!) and sc 2. Turn around again and make a slip stitch somewhere to make a triangle. Usually there’s this one stitch sticking out a bit, I crochet my slip stitch into that one. But it’s okay if it looks a little lumpy, that just makes it cuter! Now, you can pick whichever side of the beard you want ‘up’, but I always pick the side that has a yarn end at both sides, as shown in the picture. Sew the beard on the body.

Now it’s time for the eyes. I use black yarn or cotton for this. You can use the yarn ends of the belt.

Okay, you’re done decorating! You could give him a little bit extra by giving his belt a clasp with some yellow yarn. As I don’t have any yellow yarn (how come I don’t have this colour??), I didn’t do this. 

Continue with the red yarn. You want to make him a pointy hat now, so just keep going with ‘sc’ and decrease more often as you go along. Use some yarn scraps as filling. Or, fill him with rice so he can stand. Weave in the end and you’re done!

If you want to make a hanger out of him, grab some more yarn and weave it through the body from the bottom to the top. Make a loop and weave the yarn to the bottom again. I attached a tiny bell here, but that’s optional of course. Weave in the ends, and there’s your very own Santa Christmas ornament! Please share pictures of your finished Santa on my Facebook page or Ravelry, I would love to see!

*Deze patronen en de producten die je ermee maakt mogen zonder mijn toestemming niet worden gekopieerd of voor commerciële doeleinden worden gebruikt. * Dankjewel!
*Please don´t reproduce or sell these patterns or the end products without my consent*. Thank you!

Don’t miss any other blog posts and patterns, follow my blog on Bloglovin’ or Tumblr! If you do not have an account on these websites, you can follow my blog by entering your email address on the very bottom of this page. Thank you!

Previous post
Kerstkransje / Tiny Christmas Wreath
Next post
Zeeman breiwedstrijd!

6 Comments

 1. December 4, 2012 at 6:00 pm — Reply

  […] Teeny Tiny Santa on Crafty Queens: So tiny and cute! I love the idea of adding little bells to the bottom. Great as ornaments and package toppers! […]

 2. December 19, 2012 at 4:03 pm — Reply

  Joined round is gewoon sluit de ronde in het Nederlands. Bedankt voor dit hele leuke en simpele patroontje. Dit is snel gehaakt en zo leuk om nog aan de verpakking bij te voegen.

  • December 19, 2012 at 7:08 pm — Reply

   Bedankt Bernadette! Ik werk zelf meestal met Engelse patronen, dus ik was de Nederlandse term nog niet tegengekomen. In volgende patronen zal ik het aanpassen. Ik ben blij dat het patroon bevalt! Als je de kleuren aanpast kun je er ook gemakkelijk een kaboutertje van maken. Ik zou het leuk vinden als je foto’s van je eigen kerstmannetjes op de ravelry pagina erbij zet! Die kun je hier vinden: http://www.ravelry.com/patterns/library/teeny-tiny-santa

 3. April 8, 2013 at 8:30 am — Reply

  […] ← Patroon Kerstmannetje / Free Santa Pattern! Zeeman breiwedstrijd! → […]

 4. ploink75
  April 6, 2015 at 1:24 am — Reply

  Hé, dat zocht ik net; dank je wel! Ik had een mini-raampje nodig voor een raampje in een gehaakt huisje en dat baardje past precies als driehoekig raampje onder de nok. 🙂

  • April 10, 2015 at 11:57 pm — Reply

   Hahaha ik ben blij dat ik je heb kunnen helpen!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back
Select your currency
GBP Pound sterling
EUR Euro
SHARE

Patroon Kerstmannetje / Free Santa Pattern!