De afgelopen twee jaar fantaseerde ik al over mijn eigen haakworkshops, maar het is lastig om er ook echt mee te beginnen. Want hoe pak je dat aan? De inhoud van de workshop bedenken is eigenlijk nog het makkelijkst. Maar hoe kom je aan deelnemers, hoe maak je het bekend dat je workshops geeft? En misschien nog wel het belangrijkst: waar geef je de workshop? Aangezien ikzelf alleen een studentenkamer heb, en dan ook nog eens buiten het centrum, was mijn eigen kamer geen optie. Om nou echt een openbare ruimte te huren was ook al snel van de baan door de hoge kosten. Gelukkig wilde het bestuur van mijn studievereniging SVS (Studievereniging Sinologie) mij helpen om een lokaal op de universiteit te regelen, én om mijn workshop te promoten! Helemaal fantastisch dus!
Nu het geregel allemaal gedaan was, hoefde ik alleen nog maar na te denken over wat ik precies zou gaan doen in de workshop, de prijs, en de materialen. Omdat dit een kennismakingsworkshop was, en ikzelf helemaal geen ervaring had met workshops geven, hield ik de prijs heel laag, namelijk 5 euro per persoon inclusief materiaal. Normaal betaal je al gauw 30 euro voor een haakworkshop, maar dat vond ik toch echt veel te veel voor mijn eerste workshop, ook omdat mijn doelgroep vooral uit studenten bestaat.
Ik koos ervoor om met mijn deelnemers een strikje te haken. Aangezien je hierbij nog niet in het rond hoeft te haken, is het een van de makkelijkere patronen. Ik paste het patroon van Craftiness is not Optional aan, zodat er meer steken in werden gebruikt. Ik leerde mijn beginnende haaksters hoe ze lossen, vasten, halve stokjes en stokjes moesten haken. En dat lukte vrij aardig!
Een van de deelnemers was linkshandig, maar daar was ik gelukkig op voorbereid! Ik had mezelf namelijk links leren haken toen ik het een linkshandige vriendin van mij leerde. Je moet er echt even aan wennen, maar na een tijdje gaat het al een stuk makkelijker. Naast het voordeel dat ik nu ook linkshandige mensen kan leren haken, was het ook handig voor mijzelf. Ik besefte namelijk weer op welke momenten er zich problemen voordoen. Het garen en de haaknaald goed vasthouden is namelijk nog best lastig, dus besteedde ik hier ook meer aandacht aan in de workshop. Zo waren er nog een paar dingen, waar ik anders niet aan gedacht had. Als je een tijdje haakt vergeet je namelijk gewoon waar je op het begin zo’n moeite mee had.
Mijn tips leken te werken, want de deelnemers kregen het haken al snel onder de knie! You go girls!
Heb jij wel eens een haakworkshop gevolgd of gegeven?