New Leaf Designs

Wol-labels lezen


Om de garens die je koopt zit altijd een etiket. Hieronder zie je etiketten van 3 verschillende soorten garen:

Wat kun je hier nou allemaal op zien? Ten eerste de naam van het garen en de samenstelling. Twee ervan zijn 100% acryl, en de middelste bestaat uit 80% acryl en 20% Polyamide. Deze is wat zachter dan de garensoorten van puur acryl. Natuurlijk heb je ook garen van 100% wol, 100% katoen, en daarin zijn ook weer allemaal verschillende soorten te vinden. Maar om te beginnen is acryl prima. Binnen de categorie acrylgarens zijn er nog heel veel verschillen, sommige zoals Scheepjes Colour Crafter zijn veel zachter dan andere acrylgarens. Daar kun je dus prima truien of sjaals van breien. Test altijd even hoe het garen tegen je huid aanvoelt, door met de bol over je wang te strijken.

Rechts op het etiket zie je wat symbolen. De symbolen met de twee truitjes geven aan hoeveel bollen je zou nodig hebben voor bepaalde maten truien. Let wel dat dat ook afhangt van de soort steek die je gebruikt. Voor de indicatie op het etiket gaan ze waarschijnlijk uit van tricotsteek op de genoemde stekenverhouding. Die stekenverhouding vind je in het symbool linksboven. Dit meet je over 10 bij 10 cm. Je kunt eraan zien hoeveel steken je moet doen om aan die 10 cm te komen. Bij veel patronen staat de stekenverhouding erbij, en het is slim om daarop te letten. Het is belangrijk als je truien, vesten, of andere dingen op maat maakt. In het symbool rechtsboven staat aangegeven welke maat breinaald je hier het beste voor kunt gebruiken. In mijn vorige blogpost heb ik het ook hierover gehad. Als er dus op het garen staat dat je er breinaalden maat 3 of 4 voor moet gebruiken, maar je wil dat het resultaat een beetje losser is, dan gebruik je dus een grotere maat.

Rechts naast de symbolen staat hoeveel deze bol weegt, en hoeveel meter garen erop zit. Dit verschilt bij elke soort, zoals je ziet. Om dit wat duidelijker te maken zijn hier plaatjes van de wol waar de etiketten bij horen:

De eerste is maar 55 meter lang, terwijl hij wel zoveel weegt als de derde, die dan weer 241 meter lang is. Dit komt doordat de 1e wol veel dikker is dan de 3e wol. De 2e soort wol is veel dunner en lichter.

Daarnaast staan de wasvoorschriften. Heel belangrijk als je van je wol een draagbaar iets breit. Je kunt zien dat alleen de middelste wol in de machine mag worden gewassen. Ze mogen geen van allen gebleekt worden, en ook niet in de droger.

Als laatste staat er het kleurnummer van je wol. Dit is belangrijk als je veel wol nodig hebt voor een project, en je moet nog meer wol bijkopen. Dan kun je met dit etiket naar de winkel gaan, zodat je precies dezelfde kleur kiest.

Gooi de etiketten van je wol dus nooit weg, omdat er belangrijke informatie op staat.

Exit mobile version