Goedemorgen! Vandaag vertel ik jullie nog wat meer over de opkomende editie van het Wolspektakel, bij mij ‘om de hoek’ in Kerkrade. Ik heb er al ontzettend veel zin in, sinds ik vorig weekend naar de Knit & Knot was heb ik alleen nog maar méér zin in nog een beurs! Het Wolspektakel is pas 7 mei, dus gelukkig heeft mijn portemonnee wel even de tijd om bij te komen van mijn vorige buit 😉 Heb je het filmpje gemist? Kijk dan hier.
Ruw en Ruig
Een van de standhouders is Lidwina Charpentier met haar bedrijf ‘Ruw en Ruig‘. Lidwina had de uitdaging aangenomen om van ruwe ongewassen wol – die door sommigen al als ‘onbruikbaar’ was gekenmerkt – juist prachtige kunst- en gebruiksvoorwerpen te maken. Van ‘waardeloos’ naar waardevol. Op bovenstaande foto zie je Lidwina voor een muur van vachten, en hieronder zie je een prachtig doorzichtig gordijn gemaakt van zo’n vacht. Bijzonder, niet? Ze maakt ook tasjes, kleding, lichtsnoeren en nog véél veel meer van de vachten.
Op het Wolspektakel zal ze vachten en producten daarvan verkopen, oftewel ‘Streek Diezijn’ en je kunt er ook voor kiezen om bij haar een afspraak te maken voor een workshop achteraf, bijvoorbeeld van vilten. Natuurlijk vroeg ik haar ook nog wat leuke vragen:
Hoe ziet jouw ideale dag eruit?
“Ik houd ervan als ik iets tot stand breng en écht lekker gewerkt heb in mijn atelier, of als ik bijvoorbeeld een topworkshop heb gegeven. Super bevredigend!”
Favoriete vezel? “Ik heb geen favoriet, maar ik ben vaak wel een tijd lang met dezelfde vezel bezig, zoals de laatste paar jaar met de Heidesnucke.”
Favoriete film? “Le fabuleux destin d’Amélie Poulain”
Welke handwerktechniek zou jij nog wel eens willen leren?
“Breien op de dubbelbedse breimachine.” – Ik ben geen expert op breimachinegebied, maar dit is als ik het goed begrijp een breimachine waarbij je meer technieken kunt toepassen zoals briochesteek (patentsteek) en ajour (kant) patronen.
Vind meer over Ruw en Ruig hier (eigen website) en hier (Facebook).
Sockenmanufaktur Kleve
Ook Monika Paes komt naar het Wolspektakel toe, met haar bedrijf ‘Sockenmanufaktur Kleve‘. Ze breit talloze sokken op haar sokkenbreimachine van Gustav Nissen, en geeft ook demonstraties.
De sokkenwol die ze gebruikt bestaat voor 75% uit scheerwol en 25% polyamide. Zoals de kijkers van mijn Vezelvlogs wel weten, maakt die polyamide (ook wel nylon) je sokken erg sterk! Zo loop je er geen gaten in. De sokken van Monika zijn wasbaar tot 40 graden in de wasmachine. Een gedeelte van haar sokken breit ze met eigen handgeverfde wol! Ze gebruikt overigens geen chemische verf.
Ik was natuurlijk erg geinteresseerd in het sokkenbreien op een machine. De laatste tijd ben ik helemaal ‘into’ sokkenbreien, maar op een machine heb ik nog nooit gedaan! Ik vroeg Monika hoe ze het geleerd had.
“Ongeveer 5 jaar geleden heb ik mezelf geleerd sokken te breien op een machine, met behulp van video’s. Bij de sokkenmachine zat namelijk geen handleiding! Na twee dagen oefenen breide ik al draagbare sokken. In de loop van de tijd heb ik mijn techniek verbeterd, ook door verschillende bijeenkomsten van sokkenmachine-breisters, die me nog meer tips en trucs konden geven. Door elkaars technieken te bekijken leer je heel veel!”
Brei je ook nog wel eens sokken met de hand?
“Ik heb met 10 jaar oud al sokken leren breien, dat heb ik van mijn groottante geleerd. Op het moment ga ik veel naar markten en kom ik er gewoonweg niet aan toe met de hand te breien. Er zijn af en toe wel nog mensen die graag bij mij komen leren hoe ze sokken moeten breien met de hand, in die gevallen brei ik ook nog zelf.”
Is er nog een handwerktechniek die je graag zou willen leren?
“Ik heb in de afgelopen jaren uit interesse veel soorten handenarbeid geleerd, voornamelijk uit angst dat sommige oude vormen van handarbeid misschien ooit vergeten en verloren kunnen gaan. Naast sokkenbreien heb ik ook aan kantklossen gedaan, Occhi (ook wel ‘needle tatting’/’naaldfrivolité’), ik heb doilies gebreid, en veel geborduurd, ook Hardanger borduurkunst. Wat ik wel nog graag wil leren is het werken met een dubbelbeds breimachine.” – Wat toevallig, dat is ook wat Lidwina nog graag wilt leren!
Ik hoop dat jullie het ook zo leuk vonden om wat meer te weten te komen over deze standhouders! En mocht je toevallig niet naar de beurs kunnen komen, kun je altijd nog via hun websites producten bestellen 🙂 Fijne dag nog!