Stitchmarkers/Steekmarkeerders

Stitchmarkers/Steekmarkeerders

For English version, see below

Steekmarkeerders zijn heel handige hulpjes tijdens het breien of haken. Je kunt er een belangrijk punt in je werk mee markeren. Als je in het rond breit/haakt, is het heel handig om een marker op het beginpunt van je toer te plaatsen, omdat je anders vaak niet weet waar je toer begint of eindigt. 

Of, als je een lang stuk aan het breien bent, kun je een marker plaatsen op bijvoorbeeld de 50e rij, zodat je niet weer helemaal vanaf het begin van je werk hoeft te tellen hoeveel rijen je hebt. Ze hebben hier ook toerentellers voor, dat zijn een soort van kokertjes, die je op je breinaald schuift. Als je een toer afhebt, schuif je aan de cijfertjes. Maar ik heb een keer een toerenteller gehad waarvan in mijn tas de cijfertjes verschoven. En je kunt het soms ook vergeten om er zelf aan te draaien. In zo’n geval is het handig als je terug kunt vallen op een steekmarkeerder. 

Je hebt twee verschillende soorten manieren waarop je een steekmarkeerder vast kunt maken. Je kunt ze namelijk aan de wol bevestigen, of aan je breinaald.  Steekmarkeerders uit de winkel (zie foto) kun je vaak op beide manieren toepassen, en daarom vind ik ze heel handig, maar ze kunnen best prijzig zijn! Daarom heb ik hier wat alternatieven gezocht, die je eigenlijk altijd wel in huis hebt.

Voor een markeerder die je aan je breinaald moet hangen, is het vaak snel opgelost er zelf een te maken. Je kunt namelijk een lusje knopen van een restje wol, of wat steviger touw, of rasta. Of je kunt bijvoorbeeld ringen gebruiken, of denk aan lipjes van colablikjes.

Voor markeerders die je aan je wol moet bevestigen, moet je iets bedenken dat je snel vast en los kunt maken. Neem nou bijvoorbeeld een veiligheidsspeld, of schuif een paperclip door de draad heen. Ook kun je sleutelhangers gebruiken die zo’n sieradenklemmetje hebben (zie foto). Ik gebruik vaak een naald als marker, maar pas natuurlijk op dat je jezelf niet prikt. 

Als je op internet zoekt, kun je allemaal verschillende soorten markers vinden. Hier even wat zoekresultaten van Google: https://www.google.nl/search?hl=nl&q=pretty+stitchmarkers&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&biw=1024&bih=509&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=xitsUL36M-TH0QWp3IAg

Als je vaak markers gebruikt kan het leuk zijn zo’n kunstig setje te kopen, maar voor die tijd kun je lekker creatief zijn met wat je allemaal thuis rond hebt slingeren.

Stitchmarkers! They can be a blessing during knitting or crocheting. You can mark the beginning of your work when you’re knitting/crocheting in the round, or you can use them for counting your rows more easily. You can also use ‘row counters’ for that purpose, but I don’t always trust row counters, as they can move about in my bag, and when I get my work out again, I’m not sure if the numbers have shifted. So I find it relaxing to have a stitch marker or two somewhere in my work. (Or you can write down the number on the row counter before putting it away.)

Okay, so there are two ways of attaching a stitchmarker. You can attach them to your needle, or the thread. Stitchmarkers from a knitting supplies store will probably be suitable for both, but they can be a bit pricey. So I’ve come up with some alternatives you can find anywhere in most houses. 

If you’re going to attach the marker to your needles, you need a ring-shaped form. You can use jewelry, or simply tie a loop out of some scrap yarn or rope. Easy, right?

When it comes to the marker that you can attach to your yarn, it’s a bit more complicated, because you want to attach and detach it quickly. A loop isn’t going to do, because you can’t remove it anymore. So think about safety pins, paperclips, or those so-called lobster clasps (see picture2) that you can find on most mobile phone hangers, or bracelets. 

If you use stitchmarkers really often, you can treat yourself and buy one of these sets: https://www.google.nl/search?hl=nl&q=pretty+stitchmarkers&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&biw=1024&bih=509&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=xitsUL36M-TH0QWp3IAg

But for now, it’s okay to use items lying around somewhere. Be creative!

Previous post
Crafts from the past!
Next post
Which one should I pick?

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back

Widget Support

SHARE

Stitchmarkers/Steekmarkeerders