Crafty tips & tricks

Crafty tips & tricks

For English translation, see below.

Haken en breien is helemaal niet zo moeilijk, maar er zijn een aantal dingen waar je op kan letten, zodat het nog gemakkelijker wordt.

 1. Gebruik wol of katoen met lichte kleuren. Hoe lichter de kleur, des te beter zijn de steken van elkaar te onderscheiden. Vooral als je begint met haken is dit handig. Je moet eerst leren hoe steken eruitzien, voordat je donkere wol of katoen kan gaan gebruiken.
 2. Voor haak-beginners is het het makkelijkst met katoen te haken. Katoen is veel minder pluizig dan wol, en is vaker wat beter in elkaar gedraaid. Dit zorgt ervoor dat je niet makkelijk midden door de draad heen steekt. Als je wat verder gevorderd bent kun je makkelijk met wol gaan haken. Dat doe ik nu ook omdat wol beter verkrijgbaar is en ook goedkoper is.
  Katoen is echter niet geschikt om mee te breien, omdat het niet zoveel stretch heeft als wol.
 3. Voor breien geldt ook: kies de wol uit die het minst pluizig is. Zo kun je steken beter onderscheiden en steek je niet zo snel midden in de draad.
 4. Gebruik voor breien het liefst lichte breinaalden, zoals van bamboe. Als je breinaalden zwaarder zijn glijden ze gemakkelijk uit je wol in de eerste paar steken van elke rij. Bij bamboe moet je wel opletten dat er geen haakjes in zitten. Je kunt de naalden wat gladder vijlen met een kartonnen nagelvijl.
 5. Gebruik voor haken juist het liefst metalen haaknaalden. Deze werken het fijnst. Omdat je bij haken de haaknaald altijd in de hand houdt, zal het er niet uitglijden zoals bij breien.
 6. Het komt wel eens voor dat er in je wol een knoopje zit, waar de oude draad ophoudt en de nieuwe draad eraan vast is geknoopt. Soms is dit knoopje erg pluizig of groot, dan kun je het wat netter maken. Zorg dat het knoopje in de brei- of haakwerk niet te zien is.
 7. Als je moet afkanten (je breiwerk afmaken), doe dat dan zo los mogelijk. Als je het te strak doet kan het zijn dat je breiwerk er vervormd uitziet. Maak een paar proeflapjes waarbij je oefent met afkanten, zo kan je het het beste aanvoelen wat los genoeg is.
 8. Als je klaar bent met je werk, is het tijd om losse eindjes in te weven. Doe dit zo, dat je het aan de voorkant niet ziet. Maak vooral geen knoopjes in je wol. Later zal ik hier nog meer instructies over geven.

 

Knitting and crocheting is really not that hard, but these tips and tricks will make it even easier:

 1. Use wool or cotton in light colours. The lighter the colour, the better you can distinguish your stitches. This is especially important for crocheting. Once you know what the different stitches look like, you can start using darker wool/cotton.
 2. While crocheting, use cotton instead of wool. It’s less fuzzy, what makes it easier. If you’re a more advanced crocheter, you can use wool. It’s what I prefer to use since it’s cheaper and easier to find in stores. Cotton is not suitable for knitting though, as it’s not as stretchy as wool.
 3. When you’re starting to learn how to knit, use wool that’s not very fuzzy, so it’s not that easy to pierce through the middle of the thread.
 4. Use lightweight knitting needles, as they don’t slip out of your work that easily
 5. For crocheting, on the other hand, use heavier needles. Because you never let go of your crocheting needle while crocheting, they won’t slip out of your work.
 6. Sometimes, there will be a knot in a ball of wool, which ties two threads together. These knots can be fuzzy or large. Try to make them as neat as possible, and make sure you don’t see them in your work.
 7. Bind off as loose as possible. If you don’t do this, your work will look asymmetrical, or, if it comes to clothing, it’ll be too tight, which is something you really don’t want. My advice: Knit some squares and practice to bind off loosely.
 8. When your work is finished, it’s time to weave in the ends. Don’t tie any knots! Make it invisible on the right side. I will give some more instructions on this later on.
Previous post
Haaktermen
Next post
Zorg dat je wol past bij je naalden

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

Back

Widget Support

SHARE

Crafty tips & tricks